Denise, te afli într-o noua etapă profesională, care a început cu dreptul. În scurt timp ai urcat emisiunea de la Kanal D ”40 de întrebări cu Denise Rifai” în topul audiențelor. Știai că vei avea un asemenea succes?

Încă de la momentul în care am spus DA acestui proiect fabulos mi-am dorit foarte mult să fac audiență uriașă, iar “40 de întrebări cu Denise Rifai” să fie o emisiune așa cum nu există în media din România. Mi-am dorit foarte mult să revin în fața telespectatorilor cu un format reper, care să facă diferența. E o emisiune care presupune o documentare uriașă, care solicită puternic invitații, pentru că e un adevărat challenge să treci cu sinceritate, asumare peste o serie dintre aspectele din toată viața ta profesională și personală, în două ore de emisiune. Având la dispoziție două minute pentru fiecare răspuns, pentru că ne supunem rigurozității acestui format. Îmi imaginam că această emisiune va atrage atenția și am facut și eu și echipa mea tot ce a ținut de noi pentru ca telespectatorii să aibă parte de răspunsuri, de ritmul potrivit, de acei invitați relevanți pentru societate, indiferent din ce domeniu vin aceștia. Mă bucură enorm succesul uriaș al emisiunii, faptul că oamenii vorbesc a doua zi despre ce a spus invitatul de la “40 de întrebări”. Fiecare întrebare și răspuns devine o potențial știre de “rostogolit” a doua zi în media. Aș putea spune că emisiunea s-a viralizat, multe fragmente circulă deja online, mai mult, și pe Tik Tok avem succes acum. Se pare că și publicul foarte tânăr vrea să știe ce spun invitații, sub presiunea unor întrebări.

Pe cine ți-ai dori să mai ai în fața ta, în platoul emisiunii?

Am adus în platoul emisiunii oameni importanți, din domenii variate de activitate, i-am adus în fața telespectatorilor pe cei care au o voce puternică și care au fost mereu sub lupa publicului și a presei. Dorința mea cea mai mare este să fac un interviu la ”40 de întrebări cu Denise Rifai” cu președintele României. Dacă va accepta această invitație, în permanență deschisa, promit că va fi un interviu pe cinste!

E vreo întrebare pe care nu i-ai adresa-o niciodată unui invitat?

Nu există întrebări pe care eu nu le pot adresa, în schimb există linii de abordare pe care nu le iau în calcul; niciodată eu nu o să cobor într-o zonă vulgară sau într-una în care să nu-mi respect invitatul. Din unghiul meu, cel de jurnalist, aduc în fața invitatului toate știrile care s-au scris despre el și îi adresez și întrebări incomode, pentru că au legătură cu tot ce a apărut în media, la un moment dat, despre acesta. Îi dau șansa invitatului meu de a spune adevarul lui, îi ofer oportunitatea să se așeze el în fața publicului și să faca acest “exercițiu” de sinceritate. Demersul meu jurnalistic este unul curat, frumos și care nu are nimic ascuns în el. Mă interesează doar să aflu adevărul.

Teo Trandafir la 40 de intrebari cu Denise Rifai

Dacă ai fi tu în ipostaza de invitat la 40 de întrebari, cărei întrebări nu ai vrea să răspunzi?

Nu  există o întrebare la care să nu pot sau să nu vreau să răspund.

Profesional, ce te ambiționează? Când ești mândră de o reușită, la ce te raportezi?

Sunt deja mari realizatori pe care îi umăresc și de la care încerc să “fur” meserie, mă pregătesc în fiecare zi, citesc foarte mult în domeniu, mă întâlnesc cu oameni de la care am ce învăța, în permanență sunt într-o continuă mișcare, documentare și rafinare a stilului meu. Sunt foarte exigentă cu mine. Nu știu dacă voi ajunge vreodată în punctul în care voi putea spune că sunt realmente cea mai bună. Momentan acolo tind, îmi doresc să fiu cea mai bună pe tipul de interviu-portret pe care eu îl realizez la “40 de întrebări cu Denise Rifai”. Știu că am mult de lucru și muncesc în fiecare zi pentru asta.

Ai avut și ai, probabil, detractori, cât de multă atenție acorzi vocilor care te critică?

Sunt oameni care mă plac, alții care mă critică; în fond, nu trebuie să plac tuturor, este loc sub soare pentru toată lumea. Eu îmi fac treaba așa cum știu eu mai bine. Nu mă interesează tipul acesta de abordare și sincer, nici nu îmi place publicitatea negativă, chiar dacă unii spun ca este benefică și aceea.

Înainte să devii cunoscută în televiziune, ce visuri și ce aspirații te țineau trează?

Visul meu a fost mereu să fiu  cea mai bună în tot ceea ce fac. Toată viața mea mi-am dorit să las ceva important în urma mea. În adolescență, la școala, trebuia să fiu cea mai bună, mi-a placut să învăț foarte mult; mi-am dorit să fiu o voce și să fac lucrurile să funcționeze. Mi-am dorit ca vocea mea să fie auzită și să pot să ajut. Și visul meu, până acum, s-a împlinit.

E vreun moment în care nu te gândești la viitoarea emisiune, la următorul invitat, la ce întrebari îi vei adresa? Pe lângă televiziune, în viața ta mai au loc…

Viața mea este foarte plină, mi-ar placea să am mai mult timp liber. Pe de altă parte, va veni un moment în care, cu siguranță, nu o să mai am puterea de acum; trebuie să muncim cât suntem tineri, plini de energie. Cu siguranță mi-ar fi plăcut să am mai mult timp liber, să mă plimb mai mult, să dorm mai mult, însă nu e timp de pierdut. Am o viață foarte plină, am o familie frumoasă, am prieteni buni. Intre a avea timp liber și a avea foarte mult timp liber prefer să am așa, ca în acest moment; și să mă dedic profesiei mele de jurnalist.

Te-a simtit vreodată discriminată? Ca femeie, la serviciu sau în alte aspecte ale vieții tale?

Nu m-am simțit discriminată, eu am fost mereu și un temeperament mai vocal și am găsit mereu calea de a mă impune. Dar e clar că bărbatul are locul lui mult mai bine conturat în societate. În politică, de exemplu, locul nu este al femeilor, în totalitate. Este important ca femeile să se susțină reciproc și să-și facă vocea cât mai auzită.

Sorin Oprescu la 40 de intrebari cu Denise Rifai_Kanal D (3)

Care crezi ca sunt sunt cele mai neplăcute aspecte cu care se confruntă o femeie în anul 2021, în Romania – acasă, la serviciu și în celelalte aspecte ale vieții?

La modul general, în România s-au conservat anumite cutume confom cărora femeia trebuie să preia cam tot ce ține de gospodărie, de bucătărie în special, de creșterea copiilor, chiar dacă are un job solicitant care aduce venituri. Dar ține chiar de femei să se simtă libere și să-și impună punctul de vedere, iar rolurile să se împartă echitabil, în funcție de ce poate sau ce știe să facă fiecare dintre cei doi parteneri din cuplu mai bine. 

Femeia încă devine deseori victima abuzurilor în familie, o spun statitisticile, iar acest lucru este regretabil; este nevoie nu numai de legi mai ușor de aplicat, dar și de educație și înțelegere la nivel social a unor mecanisme care duc la astfel de abuzuri.  Și mai este nevoie ca femeile să nu sufere în tăcere și să spună când trec printr-o astfel de experiență, tocmai pentru ca justiția să le poată apăra.

Personal, nu am simțit vreodată niciun fel de opresiune sau de inechitate, în România zilelor noastre cred că ține și de educația, voința și caracterul fiecărei femei în parte să obțină ceea ce își dorește, fără a încălca reguli sau valori morale. Trăim într-o țară liberă, într-o Europă care ne oferă condițiile să ne conturăm un destin și să fim ceea ce ne dorim. 

Nonconformismul te-a caracterizat dintotdeauna? Ce trăsătura de-ale tale poate fi văzută atat ca o calitate precum și ca un defect?

Nu mă consider o nonconformistă, ci un om deschis la minte. Îmi plac regulile când ele au sens, mă supun lor, am un sistem de valori foarte bine stabilit; educația primită de la familie, loialitatea și respectul contează foarte mult pentru mine. Sunt o tipă conservatoare cumva, însă liberă la minte, înțeleg orice, totuși dacă nu avem un sistem de reguli pe care să-l respectăm ne vom trezi într-o anarhie care nu e benefică. Mie-mi plac regulile!

Care e persoana care nu te judecă niciodata?

Mama. Mă mai ceartă câteodată, dar ea este omul care m-a sprijinit oricând, oricum, fără limite. M-a iertat, m-a iubit necondiționat, mi-a fost alături.

NU POT TRĂI FĂRĂ

Mi-ar placea să mă ajute bunul Dumnezeu să-i am pe ai mei aproape cât mai mult timp, să am prietenii aproape până în ultimele mele momente de viață, mi-ar fi greu să rămân singură pe lume. Mi-ar plăcea să mă ajute Dumnezeu să mă bucur de viața pe care o am acum, să pot vedea marea, să am parte de căldură, îmi place soarele mult! Să pot să beau cafea pâna-n ultima clipă, să mă bucur de tot ceea ce mie-mi oferă confort.  Mi-ar placea să trec prin viață frumos, să am o călătorie frumoasă și să fiu însoțită de oamenii și de lucrurile care-mi plac.

Foto: Kanal D