Daniel, ce fel de disciplină ți-a imprimat sportul și cum te-a ajutat mai apoi în actorie?
Orice copil ar trebui să practice măcar un sport în adolescență sau chiar și la o vârstă mai fragedă, indiferent de alegerea pe care o va face în viitor în carieră. Un sport are un set de reguli pe care trebuie să le respecți ca să nu fi descalificat, în primul rând, și apoi să ai șanse să câștigi. Sportul creează un set de valori: respect, rigoare, încredere. Dezvoltă logica, creativitatea și adaptabilitatea pe moment. Peste toate aceste aspecte, creează competiția. Pentru competiție ai nevoie de determinare și ambiție. Tot așa pot continua la nesfârșit. Singurul lucru din cele enumerate pe care nu îl folosesc în actorie e competiția. Nu mă întrec cu nimeni și nu iau locul nimănui. Arta actorului e despre mine însumi în raport cu personajele pe care le creez și atât, nimic mai mult.
Te-am urmarit în Sacrificiul și acum, te putem vedea în serialul Adela. Cum ai abordat fiecare partitură actoricească și ce ai imprumuta tu de la Lucian, personajul tău actual, dacă ai putea?
De-a lungul sezoanelor, personajul a devenit din ce în ce mai complex. Multe lucruri au fost împrumutate de la mine către Lucian fiindcă, pe parcurs, împreună cu scenariștii și regizorii, am încercat să-l umanizăm cât de mult putem. De la omul care nu avea niciun sentiment pentru nimeni și care ar fi ucis în secunda doi fără nici cea mai mică ezitare la cel care iubește sincer pe cineva a fost un drum lung. Lipsa fricii poate aș lua-o, însă dacă stau să mă gândesc, atunci când nu mai ai nicio frică, devii o mașinărie de război. E o linie fină între a fi neînfricat și a fi nebun, în schimb. Lucian, dar şi colegii lui pot fi urmăriţi în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1.
Care sunt elementele care se traduc din sport direct în actorie? Există așa ceva?
Reguli clare, muncă multă, nervi tari, răbdare, competiție, însă în actorie e cu propria persoană, nu cu altcineva.
Cine ți-a spus pentru prima dată că ai talent artistic și cand te-ai convins tu însuți de acest lucru?
Sincer sa fiu, nu îmi aduc aminte și chiar dacă cineva mi-ar fi spus că am talent când eram mic, nu știam cum să folosesc informația respectivă. Mai târziu, mulți oameni din jurul meu m-au susținut și mi-au dat încredere că pot să fac meseria asta. E drept că am auzit și reversul medaliei: ce caut eu la Facultatea de Teatru? După un timp, tocmai acele persoane mă sună când au proiecte. Părerile întotdeauna sunt împărțite și e bine să fie așa, nu poți sa mulțumești pe toate lumea mereu. Important e să ai curajul să recunoști când faci ceva greșit și dacă ai puterea, să schimbi, să te schimbi.
Serialul Adela are, pe lângă distribuția de actori consacrați, și o mulțime de artiști tineri, printre care te numeri și tu. Cum e să joci alături de cele mai cunoscute nume ale teatrului și ale filmului, ce înveți de la colegii mai experimentați și de cine te simți cel mai apropiat?
Cea mai mare surpriză pe care am avut-o, și când spun surpriză nu mă refer la faptul că nu mă așteptam ca ea să fie excepțională, ci la faptul că eram pe aceeași lungime de undă și în timp ce ne spuneam textul la cadru sau direct în filmare, parcă jucam tenis de câmp în finala de Wimbledon, a fost cu Anca Sigartău. Ea e un vulcan activ care erupe la fiecare dublă. E impresionantă. Nu am avut foarte multe secvențe cu ea, dar câte au fost, mi-au plăcut foarte mult. Tot castul e bun și talentat și pasionat, dar pe majoritatea dintre ei îi știam din alte proiecte de film sau de teatru. Cu Anca, în schimb, a fost prima oară când mă întâlneam în fața camerei. Şi cu Oana Moșneagu am o chimie bună și funcționăm foarte bine ca și cuplu scenic.
Către cine te îndrepți când simți nevoia să te sfătuiești, cine are dreptul de ”second opinion” în viața ta?
Discut foarte mult despre tot ce fac cu iubita mea și cu prietenii mei care sunt tot din industrie, actori, regizori, producători.
Care sunt ambițiiile tale cele mai arzătoare în acest moment?
Prin ambiții eu traduc planuri de viitor, iar planurile mele se axează în unanimitate pe cariera de actor și de producător de film. Cum și în ce fel le proiectez, rămân în “bucătăria mea” interioară până când le realizez, apoi le voi transmite și public, dacă va fi cazul.
Dar vanitățile cele mai mari?
Ca orice om, am orgoliile mele puternic implementate, dar încerc pe cât posibil să le țin pentru mine, să nu-i afectez pe cei din jur.
Bănuiesc că ești asaltat de admiratoare. Te măgulește atentia, cum o ”manageriezi” și cum îți poate atrage atenția cineva care te place?
Zidul se sparge foarte greu, nu sunt prea ușor abordabil, fiindcă am multă treabă și dacă discuția nu duce în zona mea de interes și munca pe care o fac, conversația se termină la fel de repede așa cum a și început. Sunt într-o perioadă în care singurul meu interes e munca.
Când ai spus ultima dată și cui ”Te iubesc!”? În ce context?
O spun, probabil, în fiecare zi persoanei pe care o iubesc în contexte și situatii diferite.
Puțină lume știe despre tine că…
⁃ Iubesc Nutella și mănânc câte un borcan in fiecare săptămână.
⁃Îmi văd părinții destul de rar.
⁃ Dorm adânc și nu îmi aduc aminte niciodată visele, din păcate.
⁃ În mașină, playlist-ul meu e format din muzica rap și clasic, o combinație ciudată.
⁃ Vreau să lucrez într-o zi cu Paolo Sorrentino, celebrul regizor italian, și din acest motiv m-am apucat să învăț italiana.
⁃ Uit și pierd lucruri mereu, sunt foarte împrăștiat în viața personală.
⁃ Niciodată nu am suficiente haine, ceea ce, gândind la rece, mă scoate din minți
⁃ După Nutella, dulcele meu preferat e carrot cake.
⁃ Sunt profesor de actorie la Academia Studiourile Buftea.
Îți place să alegi sau să fii ales?
Întotdeauna aleg, ori mi se dă impresia că eu aleg când de fapt sunt ales. Doar că aici ține de măiestrie.
NU POT TRĂI FĂRĂ
FILM, FILM, FILM, în fața camerei, în spatele camerei. Fără alte lucruri aș putea trăi, chiar dacă aș suferi după părinți, după oamenii pe care îi iubesc, după salata de vinete sau Nutella, e un ciclu al vieții, dar pentru mine exista FILM-ul și apoi restul.
Foto: Instagram