Cred că întrebarea care e pe buzele tuturor e ce vei face de-acum înainte, in ce proiecte te vom vedea la Kanal D?

Mă bucură ca un transfer de la un job la altul a stârnit atât iureș mediatic, asta arată că televiziunea ca breasala încă are energie, încă are impact. Stiu cu siguranța ce NU o sa fac de acum înainte: nu o sa mai fac din proști oameni celebri. Asta e principala țintă. Apoi, vom vedea. Avem pregătite multe idei și în toți anii ăștia am crezut în ideile originale. Cred că ăsta va fi drumul.

Se spune că omul sfințește locul. Cum va ”sfinți” Dan Negru noul loc de muncă și cum e să schimbi locul după atâția ani în care te-am asociat cu alt post tv?

Asta era și marea mea îndoiala, că eram asociat mai mult cu o anumită televiziune, ori eu îmi doresc să fiu asociat cu breasla mea, cu televiziunea ca profesie, și toți mi-au spus că soluția e să ies din zona de confort. Trăiam într-o zonă de “maxim confirmat” și pentru asta le mulțumesc foștilor mei colegi. Dar, ca toți ceilalți prezentatori mari din piața media de la noi, am simțit nevoia să ies din zona asta de confort și să construiesc lucruri noi. Dacă m-ar fi prins zona asta de confort peste 10-15 ani, acolo rămâneam. Dar simt ca încă se mai poate.

Un sfârșit înseamnă un nou început. Cu ce gânduri pornești în fiecare proiect nou pe care îl întreprinzi, indiferent de domeniu, și care sunt principiile după care te ghidezi?

Nu contează ce cred oamenii despre tine când vii într-un loc, contează ce cred ei când pleci de acolo. Ăsta e principalul ghidaj al meu. Și, dincolo de audiente, formate, încercări, cea mai importantă e omenia pe care o lași în urmă. Degeaba ești un bun profesionist dacă ai un caracter urât. Oamenii vor ține minte caracterul, și nu profesionalismul.

Dan Negru_Kanal D

Cum arată aspiratiile profesionale la maturitatea unei cariere? Ce te motivează să vrei să fii mereu în top?

Caracteristica vieții e mișcarea. Te dai bătut când nu te mai miști și cred că moartea profesională te ocupă prima data psihic. Probabil și moartea fizică o face la fel. Dar maturitatea unei cariere te face sa încerci să redescoperi fluturii din stomac de la începutul carierei. E invers decât în căsnicie, unde maturitatea îți aduce liniște, împăcare și înțelegere. În carieră, liniștea și împăcarea înseamnă finalul.

Ai fost vreodata în pericol să-ți pierzi entuziasmul?

Da. Adeseori. Si am luat-o de la capăt. Și când am simțit ca nu mai pot, am schimbat capătul, ha,ha!

Care sunt lucrurile care te încarcă cu energie și cu entuziasm, în afară de munca, cele care te fac să fii un om mai bun decât ieri și maine mai bun decât azi?

Credința mă face să fiu un om bun, mai bun azi decât ieri. Sunt un om credincios și chiar dacă azi nu e în trend să recunoști asta, eu o fac. Apoi, ai mei. Familia. Mă ține mereu la suprafață. Cei mici cresc de la an la an și încerc să fiu un exemplu bun pentru ei, Codruța, soția mea și pentru ceilalți apropiați mie.

Cât de repede iei decizii importante, cele care îți pot marca viitorul? Ce iei mereu în considerare?

Sunt un fricos, gândeac mult înaintea deciziei finale, dar când simt că mi-e pielea în joc, acționez repede.

Gândesc mult înaintea unei decizii, dar, odată ce am luat-o, nu mă mai gândesc deloc la ea. Mi-o asum.

Ce rol joacă intuiția ta în toată această ”schemă”?

Cred că am un înger păzitor activ și prezent și îi mulțumesc mereu pentru direcțiile spre care m-a trimis. Asta e intuiția mea, îngerul meu păzitor pe care-l ascult. E primul impuls. Le gândesc apoi, dar mereu ma gândesc la acel prim impuls.

Ce te-ar determina să te retragi în culise, într-o bună zi, să nu mai fii omul din prim-plan, ci cel din spatele succesului altcuiva? Crezi că ai putea, ai vrea să faci asta la un moment dat?

Am un model puternic, pe Lazarov. Sper ca într-o zi să fiu 1% din el. Am fost mereu omul din culise pentru show-urile mele, dar niciodată pentru altcineva. Da, ăsta va fi neîndoielnic următorul pas în cariera mea.

O ipotetică autobiografie Dan Negru ar începe cu fraza… și s-ar încheia cu…

As vrea sa înceapă cu „Tată a doi copii ” și să se încheie peste ani cu „bunic cu 6 nepoți”.

Ai avea dispoziția să scrii un manual în care să-ți așterni toată experiența acumulată în televiziune?

Da, am deja o astfel de discuție cu o editură imporantă de la noi și încercăm acum să creionăm cartea în așa fel încât să fie utilă și celor care nu lucrează în breasla asta, a televiziunii.  Televiziunea devine tot mai mică și mai neinteresantă pentru cei din noua generație, dar se pare că nu și cărțile. Așa că încerc să pun în aceeași carte experiențe din televiziune care să fie și experiențe de viață. Inclusiv acest transfer al meu atât de mult trâmbițat va fi acolo, cu toată povestea lui.

Simți câteodată că nu poți ține pasul cu toate lucrurile noi? Interacționezi cu generația Z, cum te adaptezi și cum se păstrează relevanța într-o era a tik tok-ului?

Sunt mereu conectat la ele, am conturi în toată social media cu destul de mulți followeri, FB e cu sute de mii,  contul de YouTube se apropie de suta de mii de followeri, exist și pe Tik Tok sau pe oricare zonă atractivă din online. Azi, un cont în social media îți poate aduce mult mai multă audiență decât prezența pe o televiziune mare, ca să nu vorbesc de cele mici, de buzunar.

Ultima data când ți-ai încălcat o promisiune pe care ți-ai făcut-o ție însuți?

Zilele astea. Mi-am promis că nu ma mai uit la niciun meci din Liga 1 și iar am păcătuit și m-am uitat. Ha, ha!

NU POT TRĂI FĂRĂ

Codruța, sotia mea, Dara și Bogdan, copiii mei.

Foto: Kanal D