Cosmin, cum jurizezi concurenții de la MasterChef, ce urmărești?

Caut să văd pasiunea pentru gătit. Dacă există pasiune și e ușor s-o citești în ochii oamenilor, putem vorbi despre dedicare, implicare și mai departe chiar de rafinarea calităților și, de ce nu, ulterior și de gastronomie.

 

Chef Silviu Chelaru, Chef Joseph Hadad & Cosmin Tudoran

Juriul MasterChef: Chef Silviu Chelaru, Chef Joseph Hadad, Cosmin Tudoran 

 

 

Tu te-ai fi înscris într-un astfel de concurs, te-ai gândit vreodată la acest lucru?

Nu aș fi fost atât de pregătit. Gătesc și eu, dar nu la nivelul de MasterChef. Trebuie să fii foarte bun când mergi într-o competiție de acest gen.

 

Cât de bine gătești?

Când am ocazia sau timpul să gătesc și, judecând după rapiditatea cu care se golesc farfuriile, aș zice că bine.

 

Cu cine ai alege să iei o cină specială, dacă ai putea să alegi pe oricine din lumea asta?

Aș cina cu Ludovico Einaudi și Oliver Bauer. Primul pentru că m-a reîndrăgostit de muzica clasică și al doilea pentru că este unul dintre puținii oameni care pune mai multe povești, laolaltă, într-un vin.

 

Vinul nu merge fără o mâncare bună și invers sau le separăm?

Personal, aleg ce urmează să mănânc în funcție de ce tip de vin vreau să consum, preponderent în cazul cinelor. De obicei, fiecare dintre cele doua, dacă sunt asociate corect, își potențează calitățile reciproc. Dar nu întotdeauna poți alătura un vin, fie el și spumant, lângă omleta de dimineață, așa cum nu este obligatoriu ca la ceas de seară să mai fie nevoie de un antricot de vită lângă un pahar de syrah.

 

Care a fost cea mai frumoasă descriere a unui vin pe care ai auzit-o până acum?

Recenzia unui produs este un proces subiectiv, așa că prefer să caut și să analizez cât mai multe vinuri, dar, uneori, recunosc, mă las influențat de părerile altor specialiști. Îmi plac scrierile semnate Valentin Ceafalau, Cătălin Păduraru, de exemplu. Ca opinie, poți citi un review al unui film sau vizualiza un trailer, dar nu înseamnă că primești aceeași emoție pe care însuși filmul o transmite, în plus, gusturile diferă. Citesc, aflu părerea, apoi îmi place să vad de care parte a recenziei mă aflu.

 

Dacă tu însuți ai fi o mâncare, ce ai fi?

Cred că aș fi un foie gras cu reducție de vin de porto.

 

desert Daniela Casuneanu masterchef

 

Dar dacă ai fi un vin?

Aș zice că aș fi un cupaj de fetească neagră, merlot și cabernet. Un pic de corpolență, puțină poezie și un strop de astringență. Totul ca un hitmox de fruct de pădure, prună coaptă, ușor afumată și aciditate demnă de savurat. O masă perfectă trebuie să conțina o farfurie cu mâncarea savuroasă, un vin asezonat, o companie plăcută și o muzica pe fundal.

 

Vinul scoate la suprafață și poetul din om, mâncarea ce spune despre oameni?

Vinul este un produs care te obligă cumva, prin calitățile sale, să-i acorzi atenție. Unele vinuri te surprind deschizându-se și devoalând aromele într-un interval de timp, în vreme ce mâncarea se dezvăluie în intensitatea și complexitatea sa încă de la prima îmbucătură. Vinul dezinhibă creativitatea, însă mâncarea dezvăluie respectul fiecăruia pentru el însuși.

 

Un subiect preferat de discuție cu care spargi gheața care e?

Călătoriile și vacanțele sunt subiectul meu preferat. Îmi place să aflu despre experiențe noi de viață, locuri de vizitat, oameni noi și, de ce nu, crame de bifat în următoarele tripuri.

 

Cum i-ai descrie pe colegii tăi jurați?

 

Jospeh Hadad e un maestru al gastronomiei, un model de viață și un om extraordinar, iar Silviu Chelaru e noul meu prieten foarte bun, care-mi pare un Joseph mai tânar.

 

Dintre voi trei, tu ești…

Nu există roluri de interpretat. Fiecare dintre noi este el însuși și pe platourile de filmare. Așa că jurizăm și apreciem farfuriile în funcție de propriile papile gustative.

 

Fără ce nu poate trăi Cosmin Tudoran?

Fiica mea, soare, vin, muzică, mâncare și mare.