Ați declarat într-un interviu că actoria nu a fost cea dintâi alegere a dv, că nu vă vedeați actriță. Se poate spune că meseria v-a ales pe dv…

Da, se poate spune și așa. Nu m-am visat niciodată „în lumina reflectoarelor”. Actoria a fost pentru mine mai mult o soluție „de avarie”. Pe la 16 ani – pe când eram doar o adolescentă singuratică și departe de a avea opțiuni clare despre ce vreau să devin, mi-a căzut în mână un anunț. Școala populară de artă organiza selecție pentru o clasă de actorie. M-am dus! Așa a devenit teatrul de amatori, pentru mulți ani, forma mea de socializare. Dar doar atât. Însă, pe la 25 de ani, viața m-a pus cu spatele la zid, m-a forțat să fac schimbări. „Încotro?”, m-am întrebat. A, da! Actoria! Și așa, vrând-nevrând, am intrat la Academia de Teatru și Film. După cum se vede am cam fost un pic „forțată” să ajung să „simt lumina”.

aura calarasu vlad

Există roluri grele și roluri ușoare, din perspectiva unui actor? Cum abordați fiecare provocare profesională?

Ei bine, eu am o mare capacitate de a complica lucrurile, chiar dacă rolul este mic. Întotdeauna mă întreb cine e personajul, de unde vine, unde ajunge, de ce spune ce spune și…multe, multe altele. Sunt, ce să fac, o actrița deseori antipatic de serioasă.

 

Un actor își poate permite să fie visător? Sau pragmatismul trebuie să fie cea dintâi calitate, contrar așteptărilor?

Cred că cea dintâi calitate a unui actor rămâne talentul. Și, după măsura talentului, a tenacității, a muncii lui, i se întâmplă lucruri. Și nu, nu sunt visătoare. Dacă privim în direcția bună, vedem că așa se întâmplă. Întotdeauna.

 

Care sunt cele mai obișnuite aspecte ale unei meserii neobișnuite – aceea de actor?

Meserie neobișnuită? Eu sunt un om obișnuit! Asta mi-e foarte clar. Și sunt actriță. Aici! Nu la Hollywood! Nu la Bollywood! Și sincer nu înțeleg de ce la noi, acum, mulți insistă să pună meseriei ăsteia un nimb. Dar o să încerc totuși un răspuns. Printre actori circulă cu mândrie  vorba: „De pe scenă nu lipsești decât dacă ești la cimitir”. Neobișnuit, nu?

aura calarasu vlad

Urmăriți reacțiile fanilor serialului, ce vi se spune cel mai des despre rolul dv?

Am primit o mulțime de felicitări referitoare la emoția pe care o degajă personajul sau la firescul interpretării. Mulțumesc frumos pentru fiecare în parte… Cea mai frecventă întrebare pe care o primesc și care apare și în căutările de pe Google, este: „Aura Călărașu e oarbă?”

Oricum, bucuria mea cea mai mare este atunci când îmi zâmbesc oamenii, pe stradă. Sau când cineva, la poarta PRO TV – ului, de câte ori mă vede, îmi dă o bomboană.

 

În VLAD sunteți mama nevăzătoare a protagonistului. Lăsați să vă impresioneze rolurile pe care le interpretați? Un actor are voie să facă asta?

 

Adică dacă o aduc cu mine acasă pe Maria, oarbă și suferind pentru copilul ei? Firește că o aduc și nu pot trece imediat la conversații despre ce e în frigider. Dar nu e nimic periculos în asta. Puțin somn și… trece.

 

Cum e ritmul de muncă pe platourile de filmare ale unui serial precum VLAD? La ce vă asteptați când ați început filmările și ce ați găsit, de fapt?

Ritmul de muncă este năucitor! Lucrăm din zori până noaptea târziu. Aproape zi de zi. De multe ori stau și mă gândesc cum fac toți față – tinerețea trebuie să fie explicația pentru că cei mai mulți din echipă sunt foarte tineri. Și, bineințeles, profesionalismul. Așa că eu, actrița fericită că am luat rolul, nu am găsit la filmări nimic care să-mi strice această bucurie. Din contră, totul a mers din bine în mai bine.

 

De cine/ de ce v-ați atașat cel mai mult la filmările pentru VLAD?

Nu pot numi pe cineva sau ceva anume. Mă simt parte a întregului proiect VLAD, permanent ocrotită, prețuită și răsplătită. Totuși, toată lumea știe că persoana cea mai importantă de pe platou, pentru un actor, este regizorul. Așa că… Gracias, Jesus del Cerro!

 

Dintre toate calitățile dumneavoastră, cel mai mult, în relația cu cei din jur, mizați pe…

Dintre toate calitățile mele mizez pe… îngăduința celor din jur.

 

Fără ce nu poate trăi Aura Călărașu?

A, nu! Asta nu am să o fac! Mă tem de ironia zeilor! Serios!

 

Foto: PRO TV