Andi, cum a fost această perioadă de pandemie pentru tine? În ce ți-ai investit energia?

Cred că 2020 ne-a ajutat să face un pas în spate, să ne retragem un pic. Câteodată e bine să te oprești, să stai puțin, să te aduni. Am senzația că pauza asta mie mi-a făcut foarte bine.

Revii cu un nou sezon al serialului Profu’, la PRO TV. Ce ți-a lipsit cel mai mult de pe platourile de filmare?

Exact ce ne lipsește nouă actorilor, obiectul muncii. Mi-au lipsit filmările în sine, bucuria de pe platou, unde se creează minunății. Tocmai datorită copilărilei de care nu vrem să scăpăm noi actorii, mai ales că elevii au venit cu adevărata copilările, iar ei nu fac altceva decât să ne împrospăteze și pe noi. 

Cum îl vom regăsi pe Profu’ în acest sezon?

Îl vom vedea mult și acasă la el, în mediul lui. Se vor dezvolta niște relații foarte interesante acolo: între personajul meu, Mișu, și cel al lui Cosmin Natanticu, Mugur, la fel și între Profu` și profa (n.r. Aida Economu), relația lor ajunge la un alt nivel. O să fie și problemele elevilor, pe care le aduce acasă, să zic așa. Se întâmplă niște lucruri foarte interesante.

Ce te-a inspirat din viațța de zi cu zi în conturarea personajului tău? În diverse aspecte ale vieții tale, tu pentru cine ești un profesor bun?

 Să știi că sunt foarte multe ale mele. În general eu cred că actorii își aduc personalitatea în rolurile pe care le interpretează. Sunt niște informații pe care nu le ai, tu ca om. De exemplu, eu, Andi, nu știu cum e să fii profesor în liceu, n-am fost în această ipostază în viața de zi cu zi, e adevărat, dar am avut tot timpul dorința de a fi pedagog și m-a atras tot mereu zona aceasta. Cred că din viața reală am adus exact cum cred că mi-ar plăcea mie să fie un profesor. Consider că e o relație unilaterală, nu poate să fie o relație în care profesorul are ascendent asupra copiilor și atât. Nu se poate, asta e ca și cum ai fi părinte. Părinții nu trebuie să-și creeze postura asta de părinți pentru că, din momentul acela, comunicarea nu mai există. Pe mine asta m-a interesat foarte mult, să comunic cu ei și, cinstit, chiar așa a și început totul: am comunicat cu niște copii pe care nu-i cunoșteam. Întreg sezonul 1 acesta a fost scopul, să-i cunosc pe bune, profund. Asta se vedea poate și în timp ce jucam. Iar în sezonul 2 relația dintre noi e și mai.. clară. În sezonul 2 o să avem și actori noi, iar Ana Radu, fata lui Gabriel Radu, este unul dintre ei.  O știam de când era copil, jucasem împreună când avea ea vreo 8 ani. Au trecut o grămadă de ani și ne-am reîntâlnit, iar pentru mine a fost foarte emoționant momentul. Sunt foarte interesante întâlnirile de genul ăsta. E foarte emoționant pentru că-mi aduc aminte clar cum eram eu la vârsta lor.

Andi Vasluianu profu pro tv

Ce înveți de la copiii tăi?

 Răbdarea! Învăț asta. Știi cum e, când sunt mici te gândești: când or să meargă?, când or să vorbească? Când or să scrie? Și așa îți dai seama că toate vin la timpul lor și nu trebuie să te grăbești, ba mai mult trebuie să te bucuri de momentul pe care-l trăiesc atunci. E ca și cum ai vrea tot timpul să fie primăvară și nu mai ai răbdare să vină, toate trebuie să curgă de la sine, e natura lucrurilor. Asta mă învață copiii. Și prezentul pe care ei îl trăiesc din plin, față de noi care ne gândim: ce avem de făcut azi?, ce n-am făcut bine ieri?

Ce întrebări îți adresează ei despre pandemie și cum le explici această perioadă pe care o traversăm?

 Cel mic nu a adresat prea multe întrebări, ba mai mult s-a obișnuit foarte repede cu masca, a înțeles regulile. Oricum, copiii înțeleg mult mai repede regulile și chiar le respectă. Fii-mea a întrebat la un moment dat ce se întâmplă și i-am explicat ce e cu pandemia, cu boala asta și ce poate să facă. Și a înțeles.

Trei lucruri pe care vrei să le faci în 2021?

Să fac teatru, să joc mult;

Să fiu eu însumi, să mă bucur de tot;

Să n-am prejudecăți deloc, să le arunc la gunoi.

Ce n-ai reușit să înveți până la această varstă?

 Cred că sunt foarte multe lucruri. În primul rând, răbdarea. În ultimul timp, mai clar anul ăsta, am început să fiu mai răbdător. Mi-am dat seama că nu putem controla timpul. Răbdare nu o are nici Profu`, adică face niște gesturi spontane și sărite de pe fix și după începe să le regreleze. Mai am de lucru la asta (râde).

Nu pot trăi fără…

Lucruri? Nu știu dacă există neapărat ceva fără de care n-aș putea să trăiesc. Sunt chestii care au apărut și pe care le folosim. De exemplu, mi se întâmplă să-mi uit telefonul acasă și zic: „OK”. Să fiu cinstit cu mine, chiar nu cred că sunt lucruri fără de care nu pot să trăiesc, ființe da, sunt multe.