Andi, ce fel de adolescent ai fost tu?

 

Destul de cuminte, nu am avut mari sărituri de pe ax. Îmi plăcea sportul și atunci am fost destul de OK cu asta.

 

Cum era viața de adolescent pe vremea ta? Cum va distrați, cum vă răzvrăteați?

 

Nu era mare răzvrătire, nici nu aveam loc de răzvrătire. Îmi aduc aminte că stăteam mult p-afară și că vacanțele mi le făceam undeva la țară – trei luni stăteam plecat din București, iar vacanțele mici le făceam în fața blocului, prin parc, cu prietenii. Dar nu era o mare răzvrătire. Și mai erau bairamurile astea cărora unii înaintea noastră le ziceau ceaiuri. Da, te îndrăgosteai, dar erau mult mai pure lucrurile pe vremea aia, eram mult mai inocenți. Nu le aveam cu alcoolul, nu le am nici acum, nu sunt fan. Nu am făcut valuri prea mari.

andi vasluianu profu

Te-ai gândit, cu această ocazie – noul serial „Profu`“ – cum ai fi fost tu ca profesor de școală, în viața reală?

 

Nu neapĂrat cu ocazia acestui serial, dar predând, cumva am fost foarte atras de asta și cred că sunt mai talentat ca profesor decât ca actor.

 

Ești tată, copiii tăi sunt mici, dar ce fel de educație ai vrea să le oferi? Ce planuri, ce gânduri, ce aspirații aveți tu și soția ta în ceea ce-i privește?

 

Aș vrea să nu mă bag peste ei, să nu mă bag peste dorințele lor. Să încerc să le descopăr pasiunile, să fiu atent la ce vor, nu la ce vreau eu. Pentru că de multe ori ăsta e reflexul greșit al părinților: să-ți inducă ce vor ei decât ce simți tu real că ai vrea să faci.

Pentru mine, a fost foarte greu să nu pedepsesc, pentru că aveam în reflex chestia asta. Așa am fost crescuți cu ”Nu ai voie acolo”, ”Să nu faci aia”… E o zonă de șantaj de care eu am vrut să mă detașez. Și asta-i datorită soției mele, recunosc. Ea e cea care a despicat lucrurile și discutându-le am luat decizia să nu e purtăm așa.

 

Ești pregătit pentru perioada în care vor deveni adolescenți? Ce te sperie cel mai mult când te gândești la asta?

 

Drogurile. E singurul lucru care mă sperie, altceva nu mă sperie. Restul mi se par firești. E cel mai nasol când se strică creierul și aia n-aș vrea… să devină dependenți de vreo nebunie. Doamne ferește!

 

Îți amintești care erau visurile și aspirațiile tale la începutul carierei artistice? Câte s-au împlinit, cum s-au schimbat și cât de mulțumit ești astăzi de tine?

 

De cele mai multe ori când ești pe o scenă sau în fața unei camere de filmat, te grăbești. În interiorul meu e un vulcan care crește și sunt timid și încerc să cosmetizez asta, și mi-e teamă că nu e OK. Genul acesta de panică îți dă un ritm greșit, și tu trebuie să stai și să-ți zici: începe o treabă. În viață, dacă ești relaxat, altfel discuți – ai timp, îi dai timp ăluia să vorbească, tu îți așezi gândurile și îți ies lucrurile sau nu, depinde ce treabă ai de făcut. Asta cred că am câștigat în timp, relaxarea asta, cea pe care mi-o propusesem de atunci. Să fiu relaxat pe scenă, la treabă, să mă ascult și pe mine însumi, nu numai pe partener.

andi vasluianu profu

Andi Vasluianu și Aida Economu

Tu ai avut vreun profesor de care te-ai simțit foarte apropiat? Cui te confesai, ai trăit, și tu, la rândul tău, dramele adolescentine?

 

Nu, nu le-am trăit și pe vremea aia nici nu era genul acesta de profesori. Foarte rar apărea câte un profesor interesat de tine ca om. Erau foarte stricți și de multe ori aveau și pedepse fizice. Profesorul de filosofie din liceu îmi era foarte drag.

 

Crezi că un serial de televiziune poate fi educativ, nu doar distractiv?

 

Clar, da. Dar cred că orice serial, orice, e educativ. Depinde cum te poziționezi tu față de acel serial. De multe ori au întrebarea asta: ”E comedie? E ca BD la munte și la mare?”, începi și te stresezi. Dar stai un pic, de ce nu trăiești aici, acum, să vedem ce se întâmplă?

 

Care e chimia dintre tine și Aida Economu, cealaltă protagonistă a serialului? Cum e atmosfera la filmări?

 

E ca hidrogenul cu oxigenul, împreună facem apă. (râde)

 

Un lucru nou pe care l-ai învățat de la colegii mai tineri de platou care a fost?

 

Sunt foarte veseli și nu sunt încrâncenați. Nu știu ce e aia ”că trebuie” să le iasă bine și atunci ei sunt. Și ce mai contează?

 

Ce i-ai învățat tu pe ei?

 

Ceea ce și fac fără să vreau. De multe ori, când e gălăgie la filmări și nu se aude nimeni, nici măcar regizorul, le zic așa: ”Hai să ne liniștim un pic. Hai să ascultăm un pic!”. Cred că ascultarea…

 

În afară de serialul „Profu`“ de la PRO TV, în ce alte proiecte vei mai fi implicat? Unde te vom mai urmări?

 

La teatru. La Teatrul Nottara, la Odeon, la Teatrul din Ploiești, la Teatrul de Artă. Am un spectacol care se joacă peste tot în țară – ”Un bărbat pentru Sara” cu Emilia Popescu, Bebe Cotimanis, Andreea Vasile și Diana Cavalioti.

 

Fericirea ta vine din…

 

Mine însumi.

 

Care e cel mai amuzant lucru pe care ți l-a spus fiica ta recent?

 

Nu știu să-ți zic. Sunt multe, sunt contexte.

 

Fără ce nu poate trăi Andi Vasluianu?

 

Aș putea trăi fără lucruri, dar nu aș putea trăi fără de soția mea, copii și fără Dumnezeu.

 

Foto: PRO TV