Alina, ești unul dintre cei mai exprimentați arhitecți de la Visuri la cheie, ai deja experiența sezoanelor trecute. Ce abordare vei avea în această ediție Visuri la cheie?
Experiența lungă la Visuri la cheie m-a făcut să fiu sigură pe mine, să nu mă mai panichez la fiecare situație de criză care apare și să am încredere că de fiecare dată totul iese peste așteptări. În fiecare nou sezon, ca și în acesta, mă întreb: „Cu ce aș mai putea veni nou?”… și recunosc că întrebarea mă tensiona un pic, până acum. Acum, pentru sezonul 8, abordarea mea va fi simplă – mă voi lăsa cu încredere în voia acestui proces plin de semnificații și valoare care este Visuri la cheie, știind că de fiecare dată vor ieși idei noi, povești noi, experiențe noi… de unde nici nu mă aștept. Poate sună cam new age, cam filosofic, dar nu este. Pur și simplu, este concluzia experienței mele din toate aceste sezoane – dacă am încredere și privesc toate provocările cu notă de curiozitate, rezultatele se leagă de la sine aproape.
Va fi și de data aceasta o sinergie a creativității dintre tine și ceilalți colegi? Cum vei lucra cu nou-veniții de la Visuri la cheie?
Nu am nicio îndoială că și aici lucrurile se vor lega singure. Visuri la cheie nu este o corporație în care trebuie să avem proceduri de lucru clare pentru fiecare proces, este o echipă formată din oameni superbi, cu inimile curate și mințile deschise, în care egoul rămâne în plan secundar, așa că nu simt că voi avea nevoie de niciun „plan de lucru”. Și da, desigur, va fi o sinergie de idei care va da naștere poveștii pe care o vedeți pe ecran.
Sunt metode noi de lucru în ceea ce te privește, cei vei vrea să le oferi beneficiarilor din emisiune?
Dacă ne referim la tehnici de design, eu vreau să arăt oamenilor că, dacă îți dezvolți spiritul creativ, poți lua decizii rapide și sigure, fără să ai nevoie nepărat să faci un proiect 3D. Practic, eu la emisiune îmbin modul clasic prin care proiectăm la birou (3D, planuri complexe, detalii de execuție) cu deciziile luate „on the spot” care transformă de multe ori proiectul radical.
În ce constă sufletul unei case, în opinia ta?
Viața dă suflet unui spațiu. Fie că sunt oamenii ce o locuiesc, fie că este natura sau lumina. Întotdeauna o casă învie când razele dimineții intră pieziș și lasă umbre jucăușe și când pe fereastră vezi un copac frumos, iar tu îți bei cafeaua desculță, pe o podea de lemn. Ăsta e suflet.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2021/06/av2.jpg)
O casă renovată vine cu schimbări în toate planurile vieții? Ce imbold poate oferi o locuință nouă?
Practic, o casă nu este numai o oglindă a ceea ce suntem noi acum, dar mai ales este o unealtă prin care ne putem schimba, ne putem atinge un nou potențial. La modul practic, o bucătarie nouă, care are o insulă, va deveni un spațiu unde familia și prietenii se vor strânge și astfel relațiile vor înflori, stilul de viață se va schimba și poate gătitul va fi o experiență comună.
Profesional, ce noutăți ai îmbrățișat între sezoane, ce ai descoperit? Știu că ai și un proiect de suflet, InsideAcademy.
Între sezoane am călătorit mult, am crescut frumos la birou cu proiecte superbe și oameni și mai superbi, am făcut câteva cursuri de dezvoltare personala și… da, cred că cel mai frumos cadou de la Visuri la cheie, pentru mine, este prietenia și parteneriatul cu Omid. Împreună avem o școală și o comunitate de design – Inside Academy. Inside s-a născut din dorința de a da mai departe toată experiența noastră și sincer cred că nu am fi cunoscut bucuria adevărată de a dărui dacă nu am fi fost la Visuri. Așa că am decis, acum trei ani, să înființăm această școală care acum este la ediția 7 și mulți dintre cei care au absolvit urmează o nouă carieră. Avem pregătite idei care să sprijine designerii la început de drum, vrem să mentorăm cât mai mulți și da, este cel mai frumos proiect al meu.
Tu simți nevoia să aduci des schimbări casei tale? Majore, minore?
Câteodată minore, câteodată majore. E firesc ca și spațiul în care locuim să se schimbe odată cu noi. Am făcut anul trecut o renovare destul de majoră, iar, în rest, periodic, mut diferite obiecte prin casă și creez noi scenografii, noi colțuri de a trăi. Îmbrățișez foarte mult nevoia de schimbare, de explorare pe care cu toții o avem. Doar prin simpla poziționare a unui fotoliu de citit, un lampadar și a unui covoraș putem crea un teritoriu nou în casă și ne putem bucura de un alt tip de moment.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2021/06/av1.jpg)
În ce mediu te simți tu cel mai bine? Unde și când înflorește creativitatea ta, ce o ”condiționează”?
În locurile care au natură – fie că este vorba de o priveliște frumoasă, fie că este vorba de materiale naturale (în special piatră și lemn) și neapărat cu oameni în jurul meu. Ideile încep să se lege atunci când călătoresc, când fac orice care mă scoate din rutina zilnică. Nu sunt genul care să mă inspir doar de pe internet, îmi place să mă plimb, să observ detalii de design în jur – un gard, o casă, un restaurant, un print pe o rochie, sau un tablou.
Cum crezi ca s-au schimbat oamenii în ultimul timp, după ce au petrecut mult timp în spațiul personal?
Oamenii s-au centrat mai mult, s-au liniștit și s-au întors către ei și către familiile lor. Desigur, asta nu aduce în primă etapă liniște… lispa alergăturii, relațiilor sociale și a stimulilor exteriori ne obligă la observare. Așa vin plictiseala, iritarea, certurile, dar cu răbdare și încredere apar apoi echilibrul și liniștea. Cred că așa a fost pentru mulți dintre oamenii pe care îi cunosc. Am gustat altfel locuirea în casele noastre, dinamica în familie și, ca urmare, ne dorim case mai armonioase și oameni valoroși în jur. Mulți oameni au decis că au nevoie de schimăbri în locuință și au înțeles puterea pe care desingul interior o are. Am învățat cu toții că avem nevoie de un cuib, de un sanctuar, de un spațiu care să ne încarce cu energie și să ne facă să ne simțim în siguranță, cu atât mai mult în vremuri pline de incertitudine.
Ce nu trebuie să-ți lipsească ție din casă?
Lemnul, lumina, depozitări inteligente, obiecte cu semnificație – fie că este vorba de diferite statuete aduse din călătorii (în cazul meu), fie că este vorba de poze, cărți dragi etc. Boxa portabilă pentru muzică… pentru mine muzica este balsam și nu pot trăi fără a asculta muzică și a dansa. Nu îmi lipsesc niciodată salteaua de yoga, lumânări și palo santo.
Ce le spui oamenilor că n-ar trebui să le lipsească din casă?
Păi aceleași lucruri. Și plante, în special plante care înfloresc, lumânări, perne și veioze. Toate contribuie la crearea unei atomosfere intime, calde și relaxante.
Care este cel mai recent lucru pe care l-ai învățat despre tine, în ce context?
Am învătat că am capacitatea să nu dau frâu liber primului impuls emoțional și că pot să duc un proces ce implică disciplina până la capăt, chiar dacă este foarte repetitiv. Am învățat asta în urma unui curs pe care l-am făcut la Isha Foundation, și care se cheamă „Inner Engineering”. După curs, am avut de făcut o practică zilnică de meditație timp de 40 de zile, de două ori pe zi, câte 40 de minute. Practica continuă timp de 6 luni, o singură dată pe zi. Este fascinant să observ cum, făcând același lucru zilnic, felul în care mă simt diferă atât de mult și emoțiile vin și pleacă.
Ca arhitect, lucrezi cu date exacte, care sunt variabilele vieții tale, în care rezultatul poate fi și unul ”cu virgulă”?
Ca arhitect nu lucrez cu date exacte. Creez spații pentru oameni, așa că datele sunt întotdeauna versatile, emoționale, umane. Spațiile pe care le creez spun povești. Mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc mental cu ideea că un spațiu nu poate fi băgat într-o matrice rațională și că procesul de creație este unul în care te lași în voia inspirației. Toată viața mea este „variabilă”, consider că nimic nu este garantant sau sigur. Schimbări apar în fiecare zi, câteodata inconfortabile pe moment, însă experiența mi-a arătat că fiecare aduce după ea experiențe superbe, semnificative.
NU POT TRĂI FĂRĂ
Soare, salteaua de yoga, haine creative pe care să le combin în fel și chip, cărți și muzică.
Foto: PRO TV