Câștigătorul celui de-al șaptelea sezon al cooking-show-ului ”Chefi la cuțite” (Antena 1) este un familist convins, dar recunoaște fără rețineri că gătește mai puțin acasă, unde adevăratul chef este soția lui.

Alexandru, dacă ar fi treci acum în revistă toate sentimentele care te-au încercat pe parcursul competiției ”Chefi la cuțite”, care ar fi acestea, în ordine cronologică?

Cred că în această emisiune am avut parte de toate stările și toate felurile de emoții posibile și imposibile. De la tensiune, stres, la euforie și bucurie, toate la o intensitate maximă. Am mai spus că este foarte greu să explic în câteva cuvinte ce poți trăi în platou ”Chefi la cuțite”, cel mai simplu e să vă înscrieți, să participați și veți resimți totul încă de la prima probă, audițiile pe nevăzute.

Când ai simțit/știtut că o să câștigi?

Nu am știut și nu am simțit niciodată că o să câștig, deoarece majoritatea colegilor mei erau foarte buni! Nu poți fi niciodată sigur. De exemplu, Ernesto Dosman (bucătar extraordinar ales de chef Dumitrescu drept cuțit de aur) s-a pierdut la o probă aparent simplă – lactatele. Așa că nu am putut spune vreodată că sunt sigur de parcursul meu în acest concurs. M-am concentrat ca mereu să respect tema și să fiu cu picioarele pe pământ.

Înainte de ”Chefi la cuțite”, când te-ai mai simțit câștigător în viață?

Cu siguranță în momentul în care au apărut pe lume copiii mei. Atunci m-am simțit un om realizat, a fost un vis împlinit. Un alt vis împlinit este acest titlu pe care l-am obținut în sezonul 7 ”Chefi la cuțite”.

alexandru comerzan chefi la cutite

Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ai învățat din punct de vedere profesional?

Din punct de vedere profesional eu mă ghidez după anumite coordonate. Încerc să nu fiu arogant, să nu critic, să am mereu picioarele pe pământ și să îmi fac treaba la un nivel cât mai înalt, să mă dedic în fiecare moment.

Care este definiția unui chef de succes, în opinia ta?

Definiția unui chef de succes? Să nu se creadă un chef de succes, adică să își recunoască valoarea, dar să fie deschis la orice critică, orice sfat. Pentru că orice om se poate dezvolta mai ales prin critici constructive. Mai mult decât atât, să fie conștient că are ce învăța de la orice individ care îi iese în cale.

Ce tendințe culinare apreciezi cel mai mult?

Eu apreciez gustul, tehnica și munca, în primul rând, nu tendințele. Pot să mă bucur de un dish molecular extraordinar de delicios, dar și de unul tradițional ce redă gustul mâncării de acasă.

Dacă am deschide ușa frigiderului tău de acasă, am găsi…

Iaurt, cașcaval, lapte (pentru că familia mea consumă cel puțin 1,5 litri de lapte pe zi). Dar cred că cel mai bine o întrebați pe soție, eu gătesc mai rar acasă, din păcate.

Dacă ai fi un fel de mâncare, ce ai fi?

Cred că un purceluș, după structura fizică! (râde)

Dish-ul tău semnătură este…

Carbonara. Îmi plac mult pastele, iar rețetele mele preferate sunt Carbonara și alla Gricia, pentru că nu sunt mulți bucătari care știu să gătească corect aceste feluri.

Ce vrei să faci cu premiul câștigat la ”Chefi la cuțite”?

Mi-aș dori foarte mult să ajung în Japonia, sper să realizez acest vis la sfârșitul anului 2020.

alexandru comerzan chefi la cutite

Ai vrea sa-i transmiți lui Chef Scărlătescu prin intermediul acestui interviu că…

Am avut o mare onoare să îl cunosc. O să fiu sincer, nu mi-l imaginam fix așa cum este! Chef Scărlătescu este un om extraordinar, sufletist, un profesionist desăvârșit, am învățat foarte multe de la el. E o persoană de nota 10!

Mâncarea, gătitul sunt la modă acum. Crezi că o să treacă frenezia cooking-ului?

Apreciez faptul că show-urile de cooking promovează bucătarii, sunt foarte la modă în acest moment, însă cred că uneori cei de acasă nu conștientizează munca reală din bucătărie. Dacă pui două-trei frunzulițe într-o farfurie cu plating frumos asta nu înseamnă că ești chef bucătar. Eu, de exemplu, nu mă consider chef bucătar…ci doar bucătar. Cred că îți poți însuși această titulatură după o vârstă, ce vine la pachet cu experiența acumulată și cu realizările aferente. E ca și cum ai construi o casă. Înainte de a face o super construcție, trebuie să ai o fundație solidă, rezistentă. De aceea spun că fără o bază bună, fără cunoștințe suficiente, nu poți rezista în acest domeniu.

Cred că, în acest moment, oamenii caută în gustul preparatelor… amintiri. Viața este frenetică, iar când te așezi la masă, dacă ai parte de un dish care îți trezește amintiri, este cel mai frumos lucru pe care îl poți găsi în farfurie. Tradiția, amintirile… ele sunt cele mai de preț.

Fără ce nu poate trăi Alexandru Comerzan?

Fără copii, fără familie, pentru mine ei sunt tot în viață. Fără bucătărie, evident, este prima pasiune a vieții mele și nu mi-aș fi dorit niciodată să fac altceva.

Foto: Antena 1