Spuneați că propunerea de a juca în serialul „Fructul oprit“ a venit chiar la momentul potrivit… Care era acel moment?

Adriana Trandafir A venit în momentul în care o parte dintre colegii mei, după ce ies la pensie, devin anonimi și, iată că, pentru mine a fost o oportunitate de a demonstra că lucrurile pot sta invers, că există viață și după pensie.

 La ce fel de provocări profesioanale vă supune rolul Lina?

Adriana Trandafir Nu pot să vorbesc doar despre Lina, ci despre cuplul oltenesc Vasile (Marian Râlea) și Lina Boască, iar despre el pot să spun că este cartea de vizită a poporului român. Avem umor, gătim, mâncăm, ne enervăm și ne trece imediat. Dacă facem o radiografie a românului, în asociere cu a noastră, iese perfectă!

Sfaturile pentru fiica ei sunt uneori demodate. Ce înseamnă un sfat demodat pentru un tânăr din ziua de azi?

Adriana Trandafir În situația asta sunt eu, de a da sfaturi adolescentei mele – Maria Speranza  care acum face 18 ani. Cum să spun, noi toate generațiile tinere am considerat că sfaturile părinților sunt niște sfaturi depășite, că nu avem nevoie de ele. Mă amuză faptul când eu îi spun ceva fiicei mele și ea nu dă doi bani pe sfatul meu, dar știu din experiență, pentru că am trecut și eu prin asta, că o să înțeleagă peste timp, că era pentru binele ei și că o mamă nu vrea decât binele copilului. S-ar putea atunci când vrei „foarte binele” să greșești, este adevărat, dar nu poți „omorî” o mamă pentru că își dorește binele copilului său și nimic din ceea ce faci pentru copilul tău nu este rușine și nu este păcat.

Ce calități au moștenit copiii de la dv?

Ștefan este pe drumul lui, avocat și profesor. Maria Speranza acum dă la facultate și sper să-și găsească drumul ei. Într-un fel, sunt fericită că nu și-au ales drumul meu, spinos, sinuos, cu o cruce grea. Știi cum e, este mare lucru să-ți facă plăcere ceea ce faci și atunci uiți de multe lucruri. Ștefan a primit premiul pentru cel mai bun profesor din partea studenților. Are umor, perseverență, tot timpul învață, tot timpul este conectat la nou, la tot ceea ce se întâmplă, citește foarte mult, iubește cărțile ca și mine, gătește ca și mine. Maria Speranza o să urmeze Management&Marketing. Și lucruri bune, dar și lucruri rele au căpătat de la mine. Eu sunt tăuroaică, cu ascendent în capricorn, și foarte greu accept noul, nu este vorba că nu sunt deschisă la nou, dar foarte greu îmi schimb principiile și foarte greu renunț la unele lucruri. Am un parfum pe care îl folosesc de când mă știu și nu mănânc lucruri așa ca să văd cum sunt. Nu, nu… Eu îmi gătesc ciorba mea, mie nu-mi trebuie mai mult! Cred că de la mine au moștenit un singur lucru important, că oricum ai tăia, orice lucru are două fețe. Să fie permisivi, să fie toleranți, să fie buni, să nu mintă, să nu accepte minciuna, să nu suporte nedreptatea, adică au căpătăt trăsăturile țărăncii din mine.

Când ați plâns ultima dată și de ce?

Ultima oară, am plâns de necaz zilele trecute, când am plecat de la cursul studenților mei, pentru că am avut senzația că nu au înțeles exercițiul și că va mai trebui, înainte de examen, să lucrez cu ei mai mult și să îi înțeleg mai mult sau poate să mă apropii mai mult de ei. Întodeauna, îmi dau lacrimile la lucruri simple, la ridicarea drapelului României, când se cântă imnul, când văd o bătrână care stă în fața magazinului și nu cere, dar știi că stă acolo, pentru că deși a plătit datoriile și a muncit la statul român, nu mai are din ce trăi. Am plâns când am văzut ultimul episod al serialului „Fructul oprit”.

Cum depășiți obstacolele inerente?

Cu toții avem obstacole. Eu spun cu umor că noi în familie avem trei generații. Eu crescută la țară, soțul cu cheia de gât și copiii la mall. De exemplu, sunt fericită pentru că am înțeles că fericirile nu vine din afară, ci vin din tine. Dacă le ai în tine și dacă vrei să fii fericit, ești fericit oricum! Dacă eu sunt nefericită pentru că am monturi, că nu pot să-mi iau pantofii pe care îi vreau, când mă gândesc că sunt oameni care nu au picioare și și-ar dori picioarele mele, atunci sunt fericită că le am! Îmi propun să fiu fericită tot timpul, din lucruri simple, mărunte, și întotdeauna sunt fericită, atunci când ofer și nu aștept nimic, pentru că nu mai vreau să am așteptări. Fericirea este, de fapt, o stare pe care o poți controla. Sunt fericită pentru că întotdeauna am luat partea bună din orice lucru rău. Viața nu are roată de rezervă, fapt pentru care, cum să spun, încerc, și reușesc mai puțin decât în teorie, să trăiesc clipa.  Moartea prietenei mele, Stela Popescu, m-a făcut să fiu sigură de faptul că astăzi suntem și tot astăzi nu mai suntem, și în același timp să mă gândesc că cel mai important lucru, în afară de sănătate, sănătate de care nu am avut grijă și nu am avut-o ca prioritate, este foarte important să-ți placă ceea ce placi, așa că mi-am propus să fac numai lucruri care îmi fac plăcere și să stau numai lângă oamenii cu care vreau să stau.

 De cine sau de ce depinde fericirea dv.?

Fericirea mea depinde de fericirea celor din jur, de fericirea oamenilor dragi, de calitatea timpului pe care îl oferă celor din jurul meu. Pentru mine, fericirea nu mai constă în lucruri materiale, am înțeles că nu o casă, o mașină te face fericit, nu valoarea lucrurilor, ci ceea ce înseamnă ele cu adevărat. Faptul că am putut să fac meseria asta fără compromisuri, faptul că supraviețuiesc lucrurilor grele cu care am fost încercată de Dumnezeu, dar acum, gândindu-mă că am trecut prin toate astea, numai trecând prin ele, mi-am dat seama cât de fericită sunt acum. Numai văzând ce înseamnă nefericirea, poți aprecia fericirea. Fericirea înseamnă că am putut că citesc multe cărți, să văd multe filme, să cunosc mulți oameni, să călătoresc și să văd multe locuri, să cunosc multe povești. Întotdeauna mă pregătesc, într-un fel, pentru a avea un as în mânecă, indiferent de situație. În afară de moarte, totul se poate rezolva și totul își are o rezolvare, totul are un mister pe care trebuie să-l înțelegi.

 

Ce înseamnă umorul pentru dv.?

Umorul a fost medicamentul meu salvator în multe situații. Umorul este prietenul meu cel mai bun și cel mai sincer.

Fără de ce nu poate trăi Adriana Trandafir?

Eu nu pot trăi fără iubire. Pot să-ți spun în schimb ce este important pentru mine: adevărul, familia, smerenia, puterea de a ști să mai dai și de la tine, modestia, aducerile de aminte sunt importante pentru mine, că nu am uitat nimic din tot ce am trăit, tot ce am făcut, nu am uitat de unde am plecat.

 

Foto: https://www.facebook.com/teatrul.constantintanase

Citește și: Interviu EXCLUSIV Dan Bittman: „Am fost singur la părinți și eram un răsfățat“