Adriana, ai schimbat televiziunea cu online-ul. Cu ce gânduri pornești pe acest nou drum în cariera ta? ”.ro” ia locul lui ”TV”.

Trecerea de la TV la .ro vine ca un upgrade în ceea ce am făcut până acum. E nou, ambițios, provocator. E un drum ce duce pentru fiecare dintre noi în același punct: conexiune. Nu e cale de întors. Unde suntem cu toții acum? Ce ne leagă? Ce ne face din ce în ce mai conectați unul cu celălalt? Ce anume face ca informația să circule mai repede ca niciodată? Ce ne ajută să ne auzim oricând, la orice oră? Drumul este online.

”Adriana Nedelea, la fix” se intitulează emisiunea ta zilnică de pe Libertatea.ro. Despre ce e vorba în noul tău proiect? Ce fel de subiecte veți aborda?

E vorba despre echilibru. Este despre evenimentele de actualitate și opinia voastră, opinia celor care ne urmăresc. Scurt și la obiect. News, video news online, headlines/news. Subiecte exclusive Libertatea, plus tot ce contează, toate informațiile de interes care ne conectează, ne fac să ne punem întrebări și să reacționăm, ne ajută să înțelegem mai bine locul în care trăim, lumea noastră.

 

Te-ai simțit vreodată mai puțin liberă în a aborda un subiect sau altul?

Sincer, nu. N-am simțit vreodată că n-aș avea libertatea de a-mi pune întrebări sau de a adresa eu însămi întrebări. Sunt un jurnalist liber.

 

Cu ce se confruntă cel mai des un jurnalist?

 

Capacitatea de a alege subiectele care contează, informațiile care prezintă interes și întrebările potrivite pentru a ajuta la înțelegerea lor.

 

Care ar fi decalogul unui profesionist de presă, cu experiența ta, în aceste vremuri agitate?

Să fii echilibrat. Să spui adevărul. Să verifici informația din mai multe surse. Să prezinți opinia experților. Să îți pui mereu întrebări. Să crezi în ce spui și să fie adevărat ce spui. Să ai un mesaj clar. Să nu uiți că interesul public primează. Să te intereseze opinia celor care te urmăresc. Să îți respecți publicul.

 

Profesional, ce te incită cel mai mult?

Evenimentele de ultimă oră, neprevăzutul, informațiile pentru care nu există încă răspunsuri, întregul proces care duce la aflarea adevărului.

 

Ai fost pusă vreodată în situația de a nu putea face tot ceea ce știi că poți să faci?

Uneori nu pot face tot ceea ce știu că pot să fac atunci când nu sunt la fața locului și nu am legătura directă cu factorul responsabil pentru a afla răspunsurile de care am nevoie.

 

Cum încep diminețile unui realizator tv? Ce citești, cum îți bei cafeaua, când, cum îți începi ziua de muncă?

Urmăresc știrile dimineții. În online le găsesc cel mai repede și aici reușesc să îmi fac rapid „o revistă a presei”. Cafeaua o beau de fiecare dată în cel mult 5 minute.  Nu am mai multă răbdare. Ziua de muncă începe dimineața devreme.

 

Satisfacțiile cele mai mari îți sunt date de…

Personal, familia mea e tot ce există mai frumos pe lume. Profesional, momentele live mă încarcă pozitiv.

 

O știre pe care ai vrea s-o auzi mâine ar suna…

Bucureștenii se vor plimba de astăzi în 10 parcuri noi, de cel puțin 50 de hectare fiecare.

 

Ești o prezență familiară pe ecrane, ce îți spun cel mai des cei care te urmăresc?

Oamenii îmi spun cel mai des că sunt o prezență credibilă.

 

Îți amintești prima ta apariție la tv? Ce senzații te încercau atunci?

Eram foarte emoționată, eram în direct la Realitatea tv de la un protest în fața Guvernului și îmi doream să mă văd cât mai puțin la televizor. Prin urmare, am spus două vorbe, apoi am ieșit din cadru pentru ca telespectatorii să îi vadă live pe cei care manifestau și să mai scap eu de trac. A ieșit bine până la urmă.

 

Un proiect care te-ar face să renunți la televiziune, la știri?

Un proiect care să aibă în centrul lui copiii, interesul pentru nevoile lor, educația.

 

Munca în domeniul acesta e foarte alertă, neprevăzutul e rutină. Cum ești acasă, în universul personal?

Sunt un om linistit și echilibrat. Mă bucur de copilul meu și de soțul meu și caut mereu să fiu în mijlocul naturii.

 

Să presupunem ca la anul, pe vremea asta, vom sta din nou de vorbă, pentru un nou interviu. Titlul ar suna în felul următor:

Nu știu. E frumoasă clipa asta. Trăiesc prezentul. Îmi e greu să mă gândesc la ce va fi peste un an.

 

Fără ce nu poate trăi Adriana Nedelea? 

Mă adaptez ușor oricărei situații și nu prea cred în lucruri fără de care chiar n-aș putea trăi. Dar cred în legături puternice între oameni, oameni pe care imi doresc să îi am pentru totdeauna lângă mine.

 

Foto: Dumitru Angelescu