Mai multe femei care au participat la ”Insula iubirii” (Antena 1) au povestit despre episoadele de abuz emoțional, hărțuire sexuală, amenințări și jigniri de care au avut parte, atât din partea „ispitelor”, cât și din partea producătorilor emisiunii. Mărturisirile lor, publicate de Libertatea.ro, sunt șocante.

Scena în care Oana Monea era agresată , difuzată la TV

Sub pretextul unei întâlniri, Marius, unul dintre concurenții acestui sezon de la „Insula Iubirii”, a ajuns, alături de una dintre ispite, Oana Monea, într-o cadă cu spumă. La un moment dat, fără vreun avertisment sau vreun gest care să-i dea fetei de înțeles că ar urma să facă asta, i-a luat mâna partenerei sale și a așezat-o în zona sa intimă.  

Oana Monea, concurentă la Insula Iubirii, de la Antena 1
Oana Monea, concurentă la Insula Iubirii, de la Antena 1

S-a întâmplat în ediția care a fost difuzată la TV în din 28 iulie. În urma acestui episod, emisiunea a intrat în vizorul Organizației Centrul FILIA. Organizația feministă care luptă pentru drepturile femeilor a criticat imaginile, numindu-le “comportamentele „toxice și abuzive”.

”Acesta este un act de hărțuire sexuală și nu are ce căuta în niciun joc de seducție. Doar DA înseamnă DA! Orice interacțiune de natură sexuală trebuie să se bazeze înainte de toate pe CONSIMȚĂMÂNT.“, se menționează în mesajul postat de Centrul Filia pe Facebook.

Nu este singura dată când emisiunea a îmbrăcat incidentele de hărțuire și abuz în divertisment, o arată relatările fostelor concurente cu care a discutat Libertatea. În spatele camerelor, femeile susțin că au parte de tratamente aproape identice și nu toate sunt relatate în fața camerei, ori date pe post.

„Eram atinse cu orice ocazie, în apă sau la petreceri”

Diana Pîslaru sau DeeDee, cum o mai știu fanii emisiunii, a concurat alături de partenerul ei, Robert, în sezonul 3 al show-ului. Am contactat-o după ce a lăsat pe pagina organizației Centrul Filia un comentariu scurt în care vorbea despre mentalitatea abuzivă a producătorilor.

”Eram îndemnate frecvent să ne «distrăm» și să consumăm alcool, ispitele masculine având deja băuturile preparate în pahare pentru noi și insistând să bem, că poate «ne îmbătăm mai repede». Existau glume între ei cum că am avea stimulente puse în băuturi, pentru că în Thailanda sunt legale.”

Întrebată care era atitudinea echipei de producție când unul dintre participanți întrecea limita, ea a spus că nu se intervenea niciodată, atât timp cât se obținea „conținutul dorit”. Ea a mărturisit și că au existat pe parcursul sezonului nenumărate incidente de hărțuire sexuală.

„Eram atinse cu orice ocazie, în apă sau la petreceri. Agresiunea verbală venea cel mai mult din partea producătorilor, eram făcute «proaste și fără calități». Ni se diminua valoarea prin tot felul de exemple, dar într-un fel manipulativ, astfel încât să interacționăm mai mult cu bărbații”, spune Diana.

Și bărbații erau atinși de ispite

Când una dintre colegele ei a cerut să părăsească emisiunea, producătorii și membrii din staff au înconjurat-o și au început să o umilească, spunându-i că „nu are banii necesari să plătească clauza din contract pentru a părăsi emisiunea”, a povestit Diana. Una dintre clauzele din contract, spun concurentele, le interzice să vorbească despre ceea ce se întâmplă pe platou, în cadrul emisiunii, pentru că aceasta nu este live, ci înregistrată și redată ulterior pe TV. 

„Agresarea colegei mele, când aceasta a cerut să plece din emisiune, a fost pur și simplu ceva de nedescris. Să fii efectiv înconjurată și înjosită din toate părțile… M-a făcut să mă tem în legătură cu ce mi se va întâmpla dacă cer să plec”, a mai spus tânăra. Foste concurente de pe TV acuză că au fost hărțuite sexual de „ispite”, dar producătorii nu au făcut nimic. „Eram atinse cu orice ocazie”

După emisiune, Diana a discutat cu partenerul ei și a aflat că și el era atins și pipăit constant de ispitele feminine, fără nicio intervenție a producătorilor. În același episod în care Oana a fost agresată în cadă, una dintre ispitele-femei s-a urcat pe unul dintre concurenți în timpul unei sesiuni de masaj, fără acordul lui. „Eu îi testez pe băieții ăștia la maxim, am vrut să duc gluma la extrem”, a explicat ea gestul în fața camerei.

„Bărbații pot înșela, dar femeile, nu”

„Nu puteam să stăm singure, pentru că (bărbații, n.r.) veneau după noi și făceau tot posibilul ca discuțiile să fie unele de natură sexuală, astfel încât să poată profita de moment și să fim atinse”, a mai spus Diana, 32 de ani, în discuția cu ziarul. Deși au trecut patru ani de când a participat la emisiune, se simte încă marcată de episoadele de hărțuire prin care a trecut. 

Concurentele s-au simțit obiectificate constant, iar stereotipurile de gen au fost invocate pe tot parcursul emisiunii, prin replici precum „Bărbații pot înșela, dar femeile nu”.

„Stereotipurile de gen sunt lecțiile pe care le învățăm cu toții de la vârste foarte mici despre ce înseamnă să fii femeie sau bărbat. Învățăm de la părinți, de la școală, din mass-media că fiecare gen trebuie să se comporte într-un anumit fel pentru a fi acceptat”, explică activista Cami Grad. 

Printre aceste stereotipuri, explică ea, se numără și rolurile tradiționale din cupluri. „Bărbatul este capul familiei, cel care cucerește, cel care întreține femeia, în timp ce ea se lasă cucerită și are grijă de confortul bărbatului de lângă ea. Din start, toate acestea creează un raport de putere dezechilibrat, care plasează femeile în serviciul bărbaților – fie ca obiect sexual, îngrijitoare sau trofeu”, spune Cami. 

Simona Alexuc, concurentă Insula IubiriiSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 24

Aceste credințe înrădăcinate în cultura noastră au efecte devastatoare asupra victimelor violenței de gen, spune activista. „De mici învățăm că «dacă un băiețel te trage de codițe înseamnă că te place», iar ulterior, că hărțuirea sexuală este un compliment, că este vina femeii fiindcă nu s-a protejat cum trebuie”, explică ea. 

Spune căa fost abuzată verbal și emoțional de producători și de prezentatorul emisiunii, Radu Vâlcan

Elena Stroe a concurat în 2016 în sezonul 2 al emisiunii și apoi a făcut parte o perioadă din echipa de producție „Insula Iubirii”.

„În primă instanță, atitudinea producătorilor era de prietenie. Aveai senzația ca te susțineau, că sunt empatici. Însă era doar de fațadă. Odată ajunși în Thailanda, lucrurile au început să se schimbe, puțin câte puțin”, a povestit Elena pentru Libertatea. Nu a trecut prin episoade de hărțuire sexuală precum colegele ei, însă spune că a fost abuzată verbal și emoțional atât de producători, cât și de prezentatorul emisiunii, Radu Vâlcan.

„Radu ne vorbea urât, ne ridiculiza sau ne jignea indirect destul de des, lucruri care erau tăiate la montaj. Ne făcea să ne simțim ca niște femei proaste și ușoare. M-a întrebat care îmi este tariful pe partida sexuală și dacă 300 de bahți (monedă thailandeză) este suficient pentru mine”, a mărturisit Elena.

Contactat de Libertatea, Vâlcan nu a vrut să comenteze.

Citește mai departe pe Libertatea: „Insula Iubirii” și a abuzului. Foste concurente de pe TV acuză că au fost hărțuite sexual de „ispite”, dar producătorii nu au făcut nimic. „Eram atinse cu orice ocazie”