Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Minut de reculegere, duminică, în întreg Regatul Unit

Duminică, 18 septembrie, la ora locală 20:00 (ora 22.00, ora României) se va ţine un minut de reculegere în întreg Regatul Unit. Potrivit BBC, oamenii sunt încurajaţi să marcheze momentul în privat în propriile case, pe stradă cu vecinii sau la evenimente comune.

Înainte de acest moment, va avea loc o slujbă religioasă la Kelpies, sculpturi cu cap de cal de 30 de metri înălţime, lângă Falkirk. 96 de felinare – câte unul pentru fiecare an al vieţii Reginei – vor pluti pe apa din jurul statuilor.

Tot duminică, regele Charles III se va întâlni cu premierul Liz Truss la Palatul Buckingham. Regele şi Camilla, Regina Consortă, vor primi, de asemenea, şefi de stat şi alţi demnitari cu rang înalt. În cursul zilei, premierul Truss se va întâlni cu o serie de lideri străini, printre care premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele polonez Andrzej Duda.

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Preşedintele american Joe Biden a sosit la Londra. Ce alţi demnitari străini sunt aşteptaţi

Demnitari şi capete încoronaţi care vor asista la funeraliile Reginei Elizabeth II au început să sosească la Londra, printre aceştia fiind şi preşedintele american Joe Biden, care a aterizat, sâmbătă seara, alături de soția sa, Jill Biden. Şeful de la Casa Albă şi soţia sa urmează să se reculeagă, duminică, la ora 17.00 (19.00 – ora României), la sicriul monarhului, anunță News.ro. Apoi, Joe Biden va participa la o recepţie găzduită de regele Charles III la Palatul Buckingham, pentru demnitarii prezenţi.

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a atrage oaspeţi importanți la Londra. Pe lângă preşedintele american va fi prezent omologul său francez, Emmanuel Macron, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Va fi prezent preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, al Braziliei, Jair Bolsonaro, împăratul japonez Naruhito, aceasta fiind prima sa călătorie în străinătate de la urcarea pe tron, ​​în 2019.

Au fost invitate multe capete încoronate, precum Prinţul Albert de Monaco sau Regele Spaniei Felipe VI, precum şi tatăl său, Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 şi acum trăieşte în exil în Emiratele Arabe Unite.

Cei opt nepoţi – prinţul William, prinţul Harry, Peter Phillips, Zara Tindall, prinţesele Eugenie şi Beatrice, Lady Louise Mountbatten-Windsor şi vicontele Severn au înconjurat catafalculSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 13

Nepoţii reginei Elizabeth a II-a, la catafalcul monarhului

Cei opt nepoţi – prinţul William, prinţul Harry, Peter Phillips, Zara Tindall, prinţesele Eugenie şi Beatrice, Lady Louise Mountbatten-Windsor şi vicontele Severn au înconjurat catafalcul şi au stat de gardă timp de câteva minute. Prinţul William şi prinţul Harry au purtat uniforme militare, iar ceilalaţi nepoţi erau îmbrăcaţi complet în negru. Cel mai mare nepot al reginei, Peter Phillips, are 44 de ani. Cel mai mic nepot este vicontele Severn, care are 14 ani, scrie News.ro.

  

Citește și: Câți copii, nepoți și strănepoți are Regina Elisabeta a II-a. Cine sunt aceștia și care este linia de succesiune

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Ce televiziuni au anunțat că transmit ceremonia și cum se vor desfășura funeraliile de stat

Luni 19 septembrie, începând cu ora 12:30, telespectatorii PRO TV vor putea urmări funeraliile Reginei Elisabeta a II-a în cadrul unui program special Știrile PRO TV. Transmisiunea LIVE de la Londra va fi comentată în studio de către diplomatul Theodor Paleologu, politologul Cristian Pîrvulescu și avocatul Casei Regale a României, Ioan Luca Vlad. Transmisiunea maraton va fi moderată de Cristian Leonte.

Ceremoniile vor începe luni, în jurul orei locale 10:00. Funeraliile Reginei vor fi conduse de Diaconul de Westminster și încheiate prin două minute de reculegere pentru Regatul Unit. De asemenea, vor fi ținute discursuri ale prim-ministrului britanic și ale secretarului general al Commonwealth-ului, iar predica va aparține arhiepiscopului de Canterbury.

Sicriul va fi transportat prin centrul istoric al Londrei. După intonarea imnului național, suverana va fi dusă la Castelul Windsor, unde vor avea loc atât o slujbă publică, cât și una privată.

Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată luni seară, într-un cavou regal, alături de soțul ei, ducele de Edinburgh, care a murit anul trecut, pe 9 aprilie. La această slujbă de înmormântare privată, condusă de Diaconul de Windsor, vor participa exclusiv Regele Charles al III-lea și persoane ce fac parte din familia regală.

Cel mai mare eveniment televizat din istorie, înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, se vede și la Antena 3. Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a va fi cel mai mare eveniment televizat din istorie, fiind estimat de specialişti că 4,1 miliarde de telespectatori vor urmări funeraliile organizate la Londra. Luni, 19 septembrie 2022, Antena 3 a pregătit o serie de transmisiuni LIVE, dar şi ediţii speciale, trimisul special la fața locului fiind jurnalisat Maria Coman.

  

Regina Elisabeta va fi îngropată lângă prințul Philip

Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată luni, 19 septembrie, la ora locală 19,30, în cadrul unei ceremonii private, în capela St. George a Castelului Windsor.

După ce miercuri, 14 septembrie, sicriul Reginei Elisabeta a II-a a părăsit pentru ultima oară Palatul Buckingham, acesta a fost expus în Westminster Hall. Aici se va afla până luni dimineață, unde publicul va putea să-și prezinte omagiile suveranei britanice 24 de ore din 24. După înmormântarea de stat de luni, din Westminster Abbey, cortegiul funerar al Reginei se va îndrepta către Capela Sf. George de la Castelul Windsor. Locul final de odihnă al Majestății Sale va fi în Capela Memorială Regele George al VI-lea, care este o anexă a Sf. George.

Mama și tatăl Reginei Elisabeta a II-a sunt îngropați acolo, dar și cenușa surorii ei, prințesa Margareta. Alături de sicriul Reginei va fi adus și sicriul soțului ei, Prințul Philip, care timp ce 17 luni, a fost păstrat în cripta regală de la Capela St. George a Castelului Windsor. Așa cum a fost stabilit încă de la moartea Prințului Philip, sicriul său a fost adus zilele acestea în aceleași loc în care își va dormi somnul de veci iubita sa Lilibet, cea care i-a fost soție timp de 73 de ani.

Citește și: Unde va fi înmormântată Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii și de ce soțul ei, prințul Philip, va fi mutat din actualul loc de veci

Citește și: Un prinț român, responsabil de funeraliile Reginei Angliei: „Este ultima mea misiune pentru regină, dar prima pentru rege”

Citește și: 5 lucruri uimitoare despre mâncarea Reginei, spuse chiar de fostul ei bucătar. „Nu aveam voie să tăiem sandvișurile în dreptunghiuri sau pătrate pentru că semănau cu sicriele”

Citește și: Gestul suprem făcut de Kate Middleton la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Ea și cumnata Meghan s-au întrecut în mesaje cu impact emoțional