Alex Stremițeanu, unul dintre influencerii care au negat inițial că au luat parte la campania FameUp de pe TikTok, a revenit marți seară (26 noiembrie) cu două videoclipuri pe rețeaua de socializare, în care recunoaște participarea la campania în spatele căreia a stat candidatul Călin Georgescu. Nu e însă singurul, la campanie participând zeci de influenceri, scrie HotNews, care a stat de vorbă cu mai mulți dintre aceștia.

Robert Braia este un alt creator de conținut care vorbește pe TikTok despre alegerile de pe 24 noiembrie. El a devenit cunoscut în mediul online după participarea la „Insula Iubirii”, unde a povestit că a aruncat de la balcon motanii iubitei sale.

HotNews.ro a documentat în ultimele două săptămâni fenomenul campaniei #echilibrușiverticalitate de pe TikTok, la care au participat zeci de influenceri. Organizația Expert Forum a arătat, pe baza unui studiu, că în spatele campaniei s-a aflat chiar Călin Georgescu, câștigătorul surpriză al primului tur al alegerilor prezidențiale.

Alex Stremițeanu este al doilea influencer care mărturisește că a primit bani din această campanie, însă spune că a fost păcălit și că în brief nu era menționat vreun candidat sau partid politic.

Am fost un prost”

„Am luat parte la campania de promovare a lui Călin Georgescu. Am fost un prost”, își începe creatorul de conținut clipul de pe TikTok.

„Îmi pare rău că am fost folosit precum un câine în această campanie, fără să îmi dau seama ce fac. Când am luat această campanie am știut că nu țin partea politică absolut a nimănui, dar acum au ieșit multe la iveală”, a încheiat influencerul primul videoclip.

„Călin Georgescu și-a creat campanie pe TikTok într-un mod diabolic”

Influencerul a revenit cu un al doilea clip, explicând de data aceasta mecanismul care a stat la baza campaniei de promovare a candidatului independent, folosindu-se de creatorii de conținut care nu știau de fapt despre ce este vorba, a mai adăugat el.

„S-a folosit de influenceri și micro influenceri pentru a-și răspândi 2 hashtaguri: #prezidențiale2024 și #echilibrușiverticalitate. În spatele acestei scheme era de fapt important să răspândim hashtagurile care să aducă în comentariile clipurilor noastre cât mai mulți boți ca să lase cât mai multe comentarii cu «votăm Călin Georgescu». De ce? Pentru că în momentul în care vezi în comentariile clipurilor noastre, de curiozitate o să intri și tu să vezi cine e Călin Georgescu”, a explicat Stremițeanu.

„Și pentru că noi suntem niște oameni comozi, nu o să te duci pe Google să cauți, o să scrii tot pe TikTok «Călin Georgescu». O să îți apară niște videoclipuri care sunt atât de bine structurate și au niște mesaje atât de bine gândite, încât gâdilă urechea fiecărui ascultător”, mai spune el.

Influencerul consideră că motivul pentru care Georgescu s-a promovat pe rețeaua de socializare a fost că „pe TikTok poți să lași ce mesaj vrei tu. Când ești într-o dezbatere politică, dacă ai scos porumbelul pe gură, nu mai ai ce să faci”.

În finalul mesajului, Stremițeanu își îndeamnă colegii care au participat la această campanie să iasă în online și să recunoască.

„Pentru că suntem mulți care au mușcat gogoașa, mi-aș dori să ieșiți să faceți clipuri în care vorbiți cu subînțeles despre opțiunea voastră de vot”, a încheiat influencerul.

@stremiteanu.alex Am gresit! #fyp #foryou #foryoupage ♬ sunet original - Stremiteanu.alex

Clipurile încep să fie șterse de pe Internet de către influencerii care nu recunosc că au luat parte la campanie

De menționat e că nu toți influencerii care au luat parte la campanie au recunoscut acest lucru, mulți preferând doar să-și șteargă postările.

Zeci de influenceri din România au derulat pe TikTok, de la începutul lunii noiembrie, o campanie de îndemn la vot pentru un „candidat ideal la prezidențiale”. Acesta nu a fost numit, dar a fost descris sub un hashtag comun #echilibrușiverticalitate. Expert Forum spune că este vorba despre Călin Georgescu.

Filmările cu #echilibrușiverticalitate au făcut 2,4 milioane de vizualizări pe TikTok, conform organizației Expert Forum. Călin Georgescu a obținut peste 2 milioane de voturi în primul tur al prezidențialelor.

Campania de pe TikTok a fost derulată prin intermediul unei platforme de publicitate, Fame Up, fondată de Ionuț Pătrășcoiu. HotNews l-a contactat, dar acesta a refuzat să vorbească cu jurnaliștii. 

Din septembrie 2024, până în luna noiembrie inclusiv, hashtag-ul #călingeorgescu a câștigat 120 de milioane de vizualizări pe rețeaua de socializare, potrivit Expert Forum.

TikTok pretinde că nu acceptă reclame politice plătite, potrivit propriei politici de conținut afișate pe site. 

Totuși, influencerii erau plătiți pentru aceste videoclipuri în funcție de numărul de urmăritori pe care îl au. Banii erau intermediați de Fame Up, adică cei care au făcut campania primeau în portofelul lor virtual din aplicație, o sumă de bani, fără să știe cine este sursa.

Omul de afaceri Ștefan Mandachi: „Am greșit întrucât nu am verificat toate declarațiile candidatului”

Și antreprenorul Ștefan Mandachi, cunoscut și în mediul online, regretă că l-a susținut pe Călin Georgescu și spune că a greșit pentru că nu a verificat toate declarațiile candidatului la președinție pe care l-a votat. „Am greșit întrucât nu am verificat toate declarațiile candidatului pe care l-am votat. Am votat dintr-un sentiment de furie îndreptat împotriva întregii clase politice, împotriva sistemului, vot antipartid”, a spus Mandachi, potrivit Digi24.ro.

Ce transmite echipa din spatele candidatului Călin Georgescu

Contactat de reporterii HotNews, directorul de campanie al lui Călin Georgescu, Radu Pally, a declarat: „nu avem nicio legătură cu acest hashtag #echilibrușiverticalitate. Domnul Georgescu a făcut o declarație foarte clară în online în legătură cu acest hashtag, nu știm despre el, ni l-au asociat televiziunile”.

Fenomenul, explicat

Istoricul Mădălin Hodor, de peste 20 de ani istoric în cadrul CNSAS, autor al multor deconspirări care au marcat societatea românească, explică cum a fost posibil acest fenomen și ce ne așteaptă.

”Dacă este ceva la care ne pricepem noi ca nație este sa avem pareri ferme despre lucruri pe care nu le stim. Nu citim, nu stam sa cautam, nu ne informam, dar sarim ca rama la sudură sa fim primii care trag concluzii. Nu cumva sa ne-o ia altii înainte. Si odata ce au apucat primii (parerologii desemnati ai nației, evident) sa emita gogomania, restul o iau, precum isi fura găinile punga din gura una alteia, si o multiplica.

Apoi toti ajung sa susțină exact aceleasi prostii. Si, normal, sa se uite chiorâș la tine ca nu zici ca ei. Chioras la inceput, ca dupa aia… vai de tine. Pentru mine, adevărata tragedie nu este ce s-a întâmplat, ceea ce era previzibil, ci faptul că nimeni nu pare 1. sa înțeleagă si (evident) 2. sa tragă vreo concluzie, ca sa nu zic 3. sa și faca ceva concret.

Partidele, presa, establishmentul si mare parte a societății au luat o mare palma peste cap, o palma care i-a dezgolit la fundul gol. Au mai luat-o din 90 incoace, dar de fiecare data au putut sa o mascheze. Presa e zero barat, partidele au tocat bani pe afise si campanie cu zero relevanta, societatea civila… well nici nu are sens sa mai zic.

De luni mor de ras cand vad tot felul de mosi si babe care au aflat astăzi de TikTok, explicand savant cum funcționează TikTok. Au găsit ei explicatia. TikTok si rusii sunt de vina. Mor. De râs. Putin, clar. A stat Putin pe TikTok.

Foarte smart să faceți contracampanie cu asta. O sa va iasa excelent. Chiar mai bine decât pana acum. Daca nu era sigur ca iese nenea asta, cu asta îi dați încă niște procente. Felicitări. Faceți exact ce ați făcut pana acum, sigur rezultatul va fi altul. Not.

Am auzit comparația cu meteoritul si dinozaurii. Cam așa. Dinozaurii au văzut meteoritul căzând și după două minute s-au întors la ce știau ei. Câteva luni după, nu mai era picior de dinozaur. Nu mai scriu de mult texte pe Facebook. E inutil si pierdere de vreme. Fac meme. E suficient. Mă râd. Cam atât mai dedic din timpul meu unei rețele decrepite și devenită irelevantă. O bulă care se aude pe sine. Trei babe si doi mosi păcălindu-se unii pe alții că sunt relevanți, pentru că au like-uri. Zero barat.

Ce ziceam? A, da. Dinozaurii. Nu, nu o să fie sfârșitul acum. Acum doar a căzut meteoritul. Noi, dinozaurii, speriați, o să ne băgăm unul în altul, o să omorâm un alt dinozaur mai mic și mai pricăjit. Ca să ne treacă frica și să ne păcălim că am rezolvat problema. Apoi ne vom întoarce la ce știm noi, la viață noastră pe care o cunoaștem și de care ne agățăm.

De fapt, suntem deja morți și irelvanti pentru că lumea s-a schimbat și este în altă parte. Presă, partidele, societatea… noi… suntem niște dinozauri, cărora nouă lume nouă ne-a dat în cap cu meteoritul. Și, bineînțeles, habar nu avem cât de depășiți, proști, lipsiți de idei suntem. De aia, o să dispărem. E doar evoluție.

Noua lume e mai smart, mai rapidă, mai adaptată, mai pragmatică. A. Era să uit. Pe dinozauri se spune că nu meteoritul i-a omorât, ci schimbările climatice de după. Așadar nu va fie frică. Nu o să dispărem chiar acum. În câțiva ani.

Hint. Decât să căutați rușîi și serviciile pe TikTok, mai bine îi căutați pe influencerii noștri dragi. Aia care și-au făcut zeci de mii de folowersi vânzând rujuri, produse naturiste, sfaturi de viață, poante și bancuri, etc. Și care influenceri au luat bani, ca să promoveze clipuri pentru domnu ăla. Pentru că, hei, pentru ei nu e soarta țării, politică, alianțe, NATO, Rusia și alte căcături. E doar un produs de marketing pe care au luat bani să îl promoveze. Îl promovau pe Stalin, dacă luau un bonus în hăinuțe de firma pe site-urile alea unde sunt oferte pentru influenceri care au mai mut de 500 folowersi.

Get it? Și ghiciți ce? Ei le-au promovat ălora de ii urmăresc și care s-au dus și au votat. E greu de urmărit ideea? Unu, doi, trei. Președintele României. Enfarct, tahicardie, bâlbâiala. Smart nu? Partidele au băgat milioane în televiziuni la care nu se mai uită nici dracu’, ăștia au cumpărat influenceri pe TikTok și Insta. Jucați-o pe asta. #BunăDimineațaLaCafeluta”, e mesajul istoricului.

Vezi și Cine este soția lui Călin Georgescu și cu ce se ocupă aceasta. 15 imagini cu Cristela Georgescu, la locul ei de muncă

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1

Alegeri prezidențiale 2024. Imagini cu vedetele la vot. Raluka și Gheorghe Gheorghiu au votat în străinătate: „Dragilor, vă încurajez să mergeți la vot”

Cu cine își împart viața candidații la alegerile prezidențiale 2024. Omul iubit din umbra președintelui