Este pentru prima dată în ultimii 70 de ani când Regatul Unit asistă la încoronarea unui şef de stat, folosind însemnele regale şi coroana Sfântului Edward din secolul al XVII-lea, care cântăreşte peste două kilograme şi este încrustată cu pietre preţioase, informează Agerpres.
:contrast(8):quality(75)/https://thumbor.unica.ro/unsafe/920x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2023/05/incoronare-regele-charles-profimedia-0774211549-2.jpg)
Cele mai importante momente de la încoronarea Regelui Charles
Sosirea regală
În trăsura „Diamond Jubilee”, trasă de șase cai, Regele Charles (74 de ani) și soția sa, Camilla (75 de ani), au pășit în fața publicului adunat în Piața Westminster. Îmbrăcați în straie regale, cei doi au fost întâmpinați cu ropote de aplauze și strigăte de bucurie. Zeci de mii de oameni s-au aliniat pe marginea marelui bulevard pentru a urmări procesiunea regală.
Ceremonia de încoronare
Regele Charles a primit coroana regală în cadrul unei ceremonii solemne, în Catedrala Westminster, momentul marcând preluarea oficială a puterii supreme.
Îmbrăcat într-o cămaşă simplă, albă, de in, regele a depus „jurământul de încoronare” cu mâna pe Biblie şi apoi a fost uns cu mir, în spatele unui paravan şi departe de privirile publicului, partea cea mai sacră a ceremoniei sale de încoronare.
El a reapărut apoi în faţa publicului şi a sutelor de milioane de telespectatori, pentru a îmbrăca „supertunica”, o mantie de mătase aurie strălucitoare, apoi mantia imperială, o altă haină impresionantă a încoronării.
Aşezat în scaunul de stejar al Sfântului Edward, considerat cea mai veche piesă de mobilier din Regatul Unit, Charles al III-lea a fost încoronat după ce a primit diversele însemne regale, simbolizând responsabilităţile sale în calitate de şef de stat al Marii Britanii până în ziua morţii sale.
Regele a primit globul suveranului, simbolizând lumea, sceptrul cu cruce, reprezentând lumea creştină, şi sceptrul porumbelului, simbolizând rolul spiritual al monarhului. De asemenea, primatul Bisericii Angliei i-a înmânat regelui mănuşa albă a puterii.
După ce i-a aşezat pe cap coroana, arhiepiscopul a strigat în faţa adunării „Dumnezeu să-l salveze pe rege”, după care au răsunat trompetele.
Moştenitorul său William, aşezat în genunchi, i-a jurat apoi credinţă tatălui său.
Discursul regelui
După încoronare, Regele Charles a adresat un discurs emoționant și inspirațional. El și-a exprimat intențiile de a sluji țara și poporul său cu devotament și pasiune, subliniind valorile pe care intenționează să le promoveze în timpul domniei sale.
Momentul în care prințul William a devenit prinț moștenitor
Într-un gest simbolic, Regele Charles i-a înmânat fiului său, Prințul William, insigna prințului moștenitor. Acest moment a marcat tranziția către o nouă generație regală și a ilustrat continuitatea monarhiei britanice.
Balul regal
După ceremonia oficială, a urmat un bal strălucitor, organizat la Palatul Buckingham, unde membrii familiilor regale din întreaga lume au sărbătorit momentul istoric. Capetele încoronate prezente la balul regal au atras atenția cu ținutele de vis.
Charles al III-lea a devenit rege al Regatului Unit şi al altor 14 ţări din Commonwealth, în septembrie, după moartea mamei sale Elisabeta a II-a, la vârsta de 96 de ani.