Patru zile de festivităţi, aşteptate cu entuziam de britanici, sunt planificate în perioada 2-5 iunie pentru Jubileul de Platină, care marchează 70 de ani de domnie a Reginei Elisabeta a II-a, în vârstă de 96 de ani. Suverana s-a întors marţi la Windsor, după câteva zile de odihnă la castelul ei scoţian din Balmoral, notează Daily Mail.

Britanicii sărbătoresc Jubileul de Platină. Programul celor 4 zile

Joi, festivitățile vor începe cu „Trooping the Colour”, parada care sărbătoreşte oficial ziua de naştere a suveranei, în fiecare an. 18 membri ai familiei regale, printre care prinţul moştenitor Charles şi soţia sa, Camilla, precum şi fiul său, William, soţia sa, Kate, şi cei trei copii ai lor, sunt aşteptaţi pe balcon în timpul acestei mari parade militare. Prinţul Harry şi soţia sa Meghan, precum şi prinţul Andrew, nu vor fi prezenţi la balconul Palatului Buckingham pentru Jubileul reginei.

Photographs To Celebrate HM Queen Elizabeth’s 80th BirthdaySeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 12

Vineri, o slujbă va avea loc la Catedrala St. Paul din Londra. Cu această ocazie, va bate Great Paul Bell, cel mai mare clopot din ţară ce are 16,5 tone care se aude foarte rar.

Sâmbătă, regina este aşteptată la a 243-a ediţie a prestigiosului Derby Epsom, dar, potrivit presei, este puţin probabil să fie prezentă la aceste curse de cai, anunță News.ro. Un mare concert va urma la Palatul Buckingham seara, cu 22.000 de persoane, şi printre vedete sunt anunţate: Alicia Keys, Queen + Adam Lambert, Diana Ross şi Andrea Bocelli. Charles şi William îi vor aduce omagiu mamei şi bunicii care ar trebui să privească concertul de la televizor. 

Duminică, milioane de britanici vor participa la mii de dejunuri de cartier şi petreceri rurale în onoarea reginei.

Citește și: Regina Elisabeta a II-a, apariție-surpriză la metroul din Londra. Detaliul care a atras toate privirile

Citește și: Kate Middleton, lecție de stil și pe ploaie. A turnat cu găleata, dar a fost impecabilă la petrecerea din grădina Palatului Buckingham

Pub-urile au fost autorizate să se închidă mai târziu. Vânzările de vin spumant, de Dubonnet (aperitiv apreciat de regină) şi de prăjitură Victoria Sponge Cake au explodat deja.