De neuitat în rolurile din „Cuibul de viespi”, „Gaițele”, „Titanic Vals” sau „Dumbrava minunată”, Ileana Stana Ionescu și-a pus apăsat amprenta în istoria teatrului autohton. Marea actriță a împlinit 87 de ani pe 14 septembrie și este elogiată în online, pe paginile oficiale ale teatrelor bucureștene.

„Doamnei 𝐈𝐋𝐄𝐀𝐍𝐀 𝐒𝐓𝐀𝐍𝐀 𝐈𝐎𝐍𝐄𝐒𝐂𝐔, remarcabilă actriță de teatru și film, îi spunem 𝑳𝒂 𝒎𝒖𝒍𝒕̦𝒊 𝒂𝒏𝒊!, cu împliniri și multă sănătate! Pe scena Teatrului „Constantin Tănase”, ILEANA STANA IONESCU a fost aplaudată în comediile „Micul infern” (din distribuția căreia mai făceau parte: Septimiu Sever, Mircea Andreescu, Silvia Dumitrescu-Timică, Marcel Anghelescu, Mișu Fotino, Cristina Stamate) și „Funcționarul de la Domenii”, de Petre Locusteanu, în care a jucat alături de: Mihai Mălaimare, Eugen Cristea, Tamara Buciuceanu Botez, Coca Andronescu, Florina Cercel.

Dar și în spectacolul „Hohote în Paradis”, de Mihai Maximilian și Vasile Veselovski, cu: Stela Popescu, Al.Arșinel, Mișu Fotino, Sanda Ladoși, Gabriel Dorobanțu, Ioana Casetti”, se arată pe pagina de Facebook a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.

ileana-stana-ionescu-tvr-2SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Ileana Stana Ionescu și Andrei Ionescu, o căsnicie fericită, de 66 de ani

Ileana și Andrei Ionescu sunt o familie model. Cei doi s-au cunoscut, în tinerețe, în timp ce lucrau la piesa de teatru „Scoala femeilor“, pe care o jucau la Reșița. Era anul 1955 și au rămas împreună până în ziua de azi. Actrița este cea care a făcut primul pas, actorul a acceptat cererea în căsătorie, dar nu au făcut nuntă, ci au mers doar la starea civilă. 68 de ani au trecut de atunci, o viață de om.

„M-am îndrăgostit de soțul meu de la început. Chiar în piesa în care am jucat. Eu sunt o fire pătimașă, explozivă, agitată, în timp ce el este foarte linistit, calm. Probabil de aici și legătura noastră foarte puternică”, declara marea actriță pentru Revista Tango.

„Cum am stat atâția ani împreună? Văd că acum toți au dormitoare separate și televizoare, dar noi am avut mereu pat comun, dormitor comun, acesta este secretul. Dacă nu dormi împreună te înstrăinezi, căci nu mai povestești înainte de culcare. Noi însă nu ne-am jurat credință la biserică, nu am făcut nuntă, Ileana nu a fost mireasă, iar eu nu am fost ginere. Nu am făcut nuntă pentru că nu ne prea plac spectacolele, le-am avut pe ale noastre, pe scenă, n-am mai vrut și în viața personală”, povestea Andrei Ionescu, recent, pentru Ego.ro.

Ileana Stana Ionescu și Andrei Ionescu au împreună un fiu, pe Andrei Manuel, care lucrează la un spital din Statele Unite ale Americii, în Tacoma, statul Washington, acolo unde și-a întemeiat o familie cu o tânără de origine mexicană, scrie Click.ro.

„Andrei locuieşte în America, este doctor, are o căsnicie frumoasă și un băiat mare, Alexandru Luca, leit taică-su. Profesional îi merge bine, Doamne ajută, totul le merge bine”, a declarat actriţa pentru sursa citată. Se văd în fiecare an, căci Andrei are grijă să vină în țară, să își vadă dragii părinți.

„Fiul nostru este bine, este sănătos, voinic și plin de viață. Nu o să vină vara asta la noi, în vacanță, nici noi nu ne ducem la el. Cred că o să vină pe la toamnă, acum este foarte ocupat cu munca, cu serviciul, cu treburile lui. Trebuie să îți mărturisesc un lucru și anume faptul că de la o vreme îmi este foarte dor de el, nu știu, e un sentiment aparte ce nu îmi dă voie să fiu liniștit. Mă apucă tare dorul de el. Vorbim foarte des la telefon, râdem, glumim, e șugubăț tare, el din fire.

Își aduce aminte cu drag de ce îl învățat eu când era mic…să mănânce lapte și iaurt pentru că eu așa fac. Îmi spunea mereu, pe atunci, că o să ajung 100 de ani la stilul sănătos pe care îl am. Țin minte că în copilărie îi ziceam că eu voi ajunge 100 de ani și el o să aibă 60 de ani și vom avea o discuție ca între bătrâni, nu ca de tată – fiu și iată că aproape am ajuns. E ceva frumos între noi”, declara Andrei Ionescu pentru Click!, vara aceasta, în luna iunie.

Ileana Stana Ionescu are origini italiene

Ileana Stana Ionescu, una dintre cele mai talentate şi mai dăruite actriţe ale generaţiei sale, s-a născut la 14 septembrie 1936, la Brad, judeţul Hunedoara, având origine italiană după mamă. Ileana Stana Ionescu a debutat ca actriţă în 1955, la varsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşiţa, cu rolul Agnes în „Şcoala femeilor”, de Molière. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Din anul 1965 a lucrat la Teatrul Naţional din Bucureşti, precum şi la televiziune.

De-a lungul anilor, Ileana Stana Ionescu s-a remarcat prin roluri ca Ana Petrovna în ”Maşinăria Cehov”, Chiriachiţa şi Lena în ”Titanic Vals”, Fraulein şi Zoia în ”Gaiţele”. A avut roluri importante în filmele ”Păcală”, ”Tufă de Veneţia”, ”Dumbrava minunată”, ”Şantaj”, ”Secretul lui Bachus”. A jucat şi în seriale precum ”Fetele marinarului” şi ”Las Fierbinţi”.

Citește și: Petre Magdin a împlinit 80 de ani. Cum arată azi cel mai cunoscut rocker al anilor ’90 și mesajul tulburător al soției

Citește și: Doi ani de la moartea lui Ion Caramitru: 57 de ani de carieră și 45 de căsnicie cu distinsa actriță Micaela Caracaș