Pe 3 ianuarie s-au împlinit 10 ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, iar pe 13 aprilie 2023, dacă ar fi trăit, ar fi împlinit 93 de ani. În prolifica sa activitate de peste 5 decenii, Sergiu Nicolaescu a realizat 54 de filme, vizionate de peste un miliard de spectatori. Marele regizor și actor român s-a născut la 13 aprilie 1930 la Târgu Jiu și a murit pe 3 ianuarie 2013, la vârsta de 82 de ani.

Ileana Popovici despre Sergiu Nicolaescu: „Era pasionat și dedicat meseriei sale. Uneori, era sever pe platoul de filmare”

Actrița Ileana Popovici (76 de ani) vorbește cu nostalgie despre Sergiu Nicolaescu, pe care l-a admirat, l-a prețuit și l-a iubit.

„Sergiu Nicolaescu era pasionat și dedicat meseriei sale. Uneori, era sever pe platoul de filmare. Ba, chiar, chițibușar. Îmi amintesc că a căutat odată niște nasturi anume pentru costumul regelui Carol I și nu s-a lăsat până nu a găsit ce-și dorea.

Era un mare admirator al primului rege al României! Era însă genul de om care avea o relație specială cu actorii. Știa când să le dea și mână liberă, să se exprime cum simțeau ei. O fi, oare, întâmplător că a lucrat cu mai toți actorii mari ai țării din perioada sa?

Cu Amza Pellea, cu Mircea Albulescu, cu George Constantin, cu Jean Constantin, Ion Besoiu, Colea Răutu și atâția alții? N-aș crede!”, spune Ileana Popovici, într-un interviu pentru Playtech Știri.

„Nu toate filmele lui au fost de nota 20, asta e clar, dar să vii astăzi, în numele unei alte generații, să spui una și alta, de multe ori fără argumente, mi se pare o grozăvie. Mă oripilează acuzele astea între generații. E ca și cum te-ai plânge de pălăria bunicăi, dar nu faci aproape nimic să o schimbi!”, e de părere Ileana Popovici.

„Știu și știm cu toții tot felul de acuzații la adresa lui Nicolaescu. Dar de ce nu a apărut după el nicio comedie românească măcar egală ca valoare cu «Nea Mărin miliardar». Sau filme de genul «Osânda» sau «Atunci i-am condamnat pe toți la moarte» sau filme istorice?”.

Dacă e să regret ceva e faptul că nu l-a dus mintea să facă o fundație, să lase o bursă după el. Nimic altceva! Dar au rămas filmele lui! Din când în când, îi mai aprind câte o lumânare și mă rog pentru sufletul lui chinuit. Căci a fost un suflet chinuit!”.

Ileana Popovici, la moșia de la Buturugeni, GiurgiuSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Marile iubiri ale Ilenei Popovici. Sergiu Nicolaescu a curtat-o patru luni

Ileana Popovici, care a făcut roluri memorabile în „Reconstituirea” sau „Filip cel bun” a trăit pentru iubire, muzică și film și tot în această lume s-a și îndrăgostit. „Eu am fost îndrăgostită de foarte multe ori. Bine, prima dragoste contează, e adevărat, dar m-am îndrăgostit, în viața mea, destul de des și adevărat. Fiecare întâlnire cu o persoana specială din viața mea a existat într-un anumit fel”, povestea Ileana Popovici într-un interviu pentru Revista Tango.

Regizorii Dan Pița, Sergiu Nicolaescu, compozitorul Richard Oschanitzky și omul de televiziune Mihai Tatulici sunt marile iubiri ale Ilenei Popovici, dar ultima mare iubire este soțul ei, Tudor Gheorghiu, cu care s-a măritat la vârsta de 50 de ani. Culmea, Tudor Gheorghiu este bărbatul de care se îndrăgostise în facultate și pe care viața i l-a readus în cale, după 30 de ani. Au făcut cununia religioasă la Mănăstirea Ciorogârla, iar în loc de rochia albă, clasică, mireasa Ileana Popovici a purtat un costum popular vechi de 50 de ani.

„Pe Rici (Richard Oschanitzky) l-am iubit foarte mult, a însemnat foarte mult în viața mea. El mi-a croit drumul în muzică. De la el am învățat foarte multe lucruri. Și l-am iubit cum poate iubi o fată la 20 de ani! Am fost foarte îndrăgostită de el și îi port memoria în continuare”, povestea actrița în interviul menționat. Întrebată cum a ajuns să se mărite cu jurnalistul și omul de televiziune Mihai Tatulici, ea a explicat: „Este un secret pe care nu pot să-l divulg. Mi-am dorit foarte mult un copil și am considerat că… Și m-am îndrăgostit, la un moment dat de el. Pentru scurt timp”.

Florian Pittiș a iubit-o enorm: „Eu nu l-am iubit cum m-a iubit el pe mine”

Ileana Popovici crede că naturalețea și faptul că a fost lipsită de interes au făcut-o să prindă în mreje bărbați atât de doriți și de celebri. „Cu toate că, de multe ori, oamenii m-au judecat greșit: Aaa, uite că e cu regizorul ăla că să facă un film, cu ălălalt că să facă alt film!. Nu a fost așa. Sergiu (N.R. regizorul Sergiu Nicolaescu), de exemplu, mi-a făcut curte vreo patru luni. Nici nu m-am gândit vreodată că o să fie o iubire între noi. Ne-au legat mulți ani, a fost o relație bună, normală. Fără lucruri deosebite, dar, probabil că în perioada aceea eu aveam nevoie de el și el de mine. Poate că el avea nevoie de normalitatea mea și eu eram îndrăgostită – era un bărbat frumos, era un bărbat influent și îmi dădea o anumită siguranță”, a mai povestit Ileana Popovici, pentru Revista Tango.

Un alt titan al scenei românești, care a fost amorezat-lulea de frumoasa Ileana, a fost Florian Pittis. „Și Motu Pittis, saracul, Dumnezeu să-l ierte, m-a iubit foarte mult. Îmi scria scrisori la cămin aproape în fiecare zi. Dar nu a fost să fie. Eram prieteni foarte buni, dar eu nu l-am iubit cum m-a iubit el pe mine. Adică nu a fost o potrivire, nu ne-a aranjat Timpul”.

Citește și: 14 ani fără Anca Parghel. Ce mândră ar fi fost azi de nepoțica ei, care e un mic geniu: „Ana are auz absolut”. Cum cântă Ana Parghel jazz, la 7 ani

Citește și: Gheorghe Dinică ar fi împlinit 89 de ani. 7 replici cu care a rămas nemuritor și care sunt folosite și azi

Citește și: 5 ani fără Cristina Stamate. Actrița a murit la 71 de ani, la o zi după înmormântarea prietenei ei, Stela Popescu. A fost anul tragic al comediei românești

Citește și: 10 ani fără Șerban Ionescu. Mărturia tulburătoare a fiului său, Carol: „Mi-a fost dor de el, l-am admirat, l-am idolatrizat, l-am urât, l-am blestemat, l-am batjocorit, l-am iertat, l-am iubit”