Ce vi se spune cel mai des când vă întâlnesc oamenii la cumpărături, pe stradă?
Mă strigă pe nume ori mă întreabă ce rețete să mai pregătească și ei/ele pe acasă sau, pur și simplu, doresc să facem o poză.

Cum se desfășoară viața dv. în afara micului ecran?
Eu îmi duc viața ca oricare altul. În afara televiziunii am activitați legate strict de bucătărie, cum ar fi consultanța, Demo-uri culinare s.a.m.d.. În timpul liber, nu prea mult pe de altă parte, am grijă de grădina cu flori și de curte sau mă duc la pescuit. Îmi place să merg prin piață să văd ce prețuri mai sunt, îmi place să merg cu mașina prin comune și sate pe unde nu am mai trecut și, nu în ultimul rând, fac sport (merg cu bicicleta, înot, ies la plimbări prin aer liber).

Cum vi se părea televiziunea înainte să apăreți la tv și cum o percepeți acum, după ani de experiență?
Niciodată nu am crezut că voi apărea, în vreun fel sau altul, pe micul ecran. Credeam că este o lume diferită de a noastră a celorlalți. Acum, după noua ani, nu mi se mai pare atât de special, ci am înțeles că este o activitate ca oricare alta. Are latura ei artistică, care implică renunțarea total la problemele de acasă atunci când esti filmat, precum implică și o mare dăruire pentru așteptările telespectatorilor. Dar în primul rand, trebuie să fii serios, conștiincios și, de ce nu, să fii tu însuți.

 Ce vi se pare remarcabil în ce este nou în tehnica culinară?
În tehnica culinară de ultimă generație văd o tot mai mare aplecare asupra bucătăriei moleculare și, trebuie să recunosc, chiar dacă nu sunt mare fan al acestei ramuri, că anumite tehnici le-am adoptat și eu. Pe de altă parte, văd că tinerii bucătari de top sunt mai interesați de latura artistică a unui preparat, decât de latura practică și anume oferirea unui preparat sănătos și echilibrat nutrițional consumatorului.

Vă plictisiți vreodată de stat în bucătărie?
Nu prea, dar atunci când trebuie să supraveghez cum se face curățenia lunară sau cea anuală îmi iau o carte și citesc!

Drumul profesional v-a dus Ungaria, în SUA, în Marea Britanie. Ați mai ținut legătura cu foști colegi?
Să știi că da! În special cu cei din Marea Britanie. În timpul derularii primului contract m-am împrietenit cu un coleg bucătar și cu soția lui, care era și ea recepționeră în hotel, și vorbesc cu ei destul de des. Am doi prieteni, un bulgar și un sud african, tot bucătari și ei, care mi-au fost colegi în ultimul contract în Anglia și ne scriem și salutăm de sărbători. Ei au ales să se stabilească acolo, lucru pe care eu l-am refuzat, deși puteam fără problemă.

Celor din familie, soției și copiilor, ce le place să mănânce din preparatele pe care le gătiți?
Păi cum altfel? Chiar dacă și soția mea gătește, tot eu sunt cel care o face mai des și, bineințeles, le gătesc ce poftesc ei.

Care este specialitatea culinară a soției pe care vă încântă să o savurați?
Ghiveci de legume și borșuri fără carene.

Copiii dv., Ileana (23 ani) și Adrian (27 ani) vă urmăresc emisiunile?
Amândoi lucrează, iar fiică-mea urmează și cursuri de Master seara, așa că nu prea mai au timp de televizor. Dar nu contează, deoarece soția mea nu pierde nici un episod din ”Mama mea gătește mai bine” (n.r.: luni-duminică, ora 19:30, cu Horia Vîrlan și Valentin Sanfira, la Prima Tv) sau ”Super Cireașa de pe tort” (n.r.: sâmbăta, de la ora 20:30, la Prima Tv).

Pentru că Ilenei îi place să pregătească dulciuri, vă ajută în proiectele pe care le aveți?
Să știi că da, dar numai atunci când ea își dorește ceva dulce sau are invitați și m-a rugat să îi fac ceva bunătăți dulci, altminteri se eschivează.

Ce model de meniu vi se pare irezistibil în luna iunie?
Eu nu aș renunța sub nicio formă la mâncărurile cu cartofi noi, varză nouă și ștevie. În rest, îmi place să gătesc cu ouă de țară, deoarece sunt mai gustoase acum după ce găinile au început să mănânce viermișori și verdețuri. Ia gândiți-vă la o Ciorbiță de ștevie cu ouă bătute deasupra sau la Mâncărică de verdețuri scăzută și tapetată cu ouă ochiuri!

Să fii chef bucătar în zilele noastre este cool. Ce sfat le-ați da celor care doresc să urmeze această cale?
Să studieze, să studieze și să studieze!

Ce planuri aveți pentru următoarea perioadă?
Am în plan o nouă carte de bucate, cu care sper să satisfac atât nevoile și pretențiile gospodinelor urbane, dar și a celor din provincie.

 

ÎNTREBARE ÎNCUIETOARE

V-ați invita soția în emisiunea pe care o realizați la Prima Tv, într-o ediție specială să spunem numită ”Soția mea gătește mai bine”?
Soției nu îi place să apară la televizor și este, în plus, cam emotivă, drept pentru care nu are rost să o invit căci m-ar refuza.

Nu pot trăi fără…

Ce iubesc – ”Soția și copiii, bucătăria și libertatea de a mă plimba pe unde vreau reprezintă ceea ce iubesc cel mai mult în această viață.”

 

Credit foto: Prima TV