Pe 2 august, la Hotel Unirea, din Iași, a avut loc evenimentul – Horia Moculescu și muzica de film: evocări și momente. Maestrul a fost prezent, alături de solista Corina Chiriac și actrița Ileana Popovici, și a dezbătut teme interesante: Ce rol și impact are muzica în cinematografia românească? Cât de semnificativă este coloana sonoră a unui film? Cum colaborează muzicienii și cineaștii?

Horia Moculescu (87 de ani), care are în CV peste 500 de melodii compuse, a fost premiat și aplaudat, iar emoțiile se pot citi în fotografiile publicate de organizatori pe pagina de Facebook a festivalului.

„Acest gând, așezat în cuvinte în august 2024, aduce o mulțumire specială unui nume sinonim cu muzica. Pentru legenda căreia i-a dat viață și care a inspirat generații prin artă. Recunoștință și admirație pentru toate proiectele prin care ne-ați învățat că muzica înseamnă și dăruire în spectacolul vieții, că nu are vârstă sau bariere. Și, mai ales, că este o sursă de inspirație și un exemplu al valorilor autentice. Chiar și în film”, este mesajul dedicat lui Horia Moculescu, la decernarea Premiul de Excelență SFR 15, oferit împreună cu Universitatea „Petre Andrei” din Iași.

horia moculescu (3)SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

A renunțat la fumat de peste 20 de ani. A fost internat de mai multe ori

În iunie 2023, Horia Moculescu a suferit o operație și, din fericire, a trecut cu bine peste acea încercare, una dintre multele din ultima vreme. Nu a spus exact cauza pentru care a ajuns în spital, dar a dat asigurări că nu e nimic alarmant.

”Atât timp cât se opresc la gât și nu se duc puțin mai sus, sunt suportabile toate (n.r. problemele de sănătate). Dacă se duc puțin mai sus, începi să devii o povară pentru cei din jur. Am avut o operație destul de recentă și evoluează în parametri așteptați și buni. Nu, la plămâni nu se atinge. La vârsta mea nimeni nu face intervenții chirurgicale la plămâni”, declara atunci Horia Moculescu, la Antena Stars.

Horia Moculescu a ajuns pe mâinile specialiștilor și în octombrie 2022, fiind internat timp de două săptămâni. Și la acea vreme artistul dădea asigurări că nu se confruntă cu nicio problemă gravă, însă, spunea el, își dorește să-și mențină sănătatea la cote bune cât mai mult timp.

”Nu am nicio problemă, doar anul nașterii. Cu anul nașterii mă confrunt. Sunt internat de două săptămâni pentru revigorare, pentru refacere, nu întinerire, dar pentru menținerea unui statut. Așa am făcut și în primăvară și m-am simțit excepțional după. (…)

Plămânii artistului sunt destul de afectați din cauza unui viciu pe care l-a avut foarte mulți ani, după cum recunoștea chiar el, în trecut. Totuși, maestrul a reușit performanța de a se lăsa de fumat, și asta cum 20 de ani. ”Am niște probleme de BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), înseamnă o boală de plămâni din cauza fumatului excesiv de pe vremuri. Nu mai fumez de 20 și ceva de ani. Trebuie să-mi completez oxigenul cu oxigen dintr-un aparat. Asta este tot”, mărturisea Horia Moculescu la Antena Stars, în urmă cu ceva vreme.

horia moculescu tanarSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 6 / 9

Horia Moculescu, o carieră fabuloasă: a compus peste 500 de melodii

Compozitorul, pianistul şi interpretul Horia Moculescu s-a născut la 18 martie 1937, în Râmnicu-Vâlcea. La vârsta de şase ani a învăţat să cânte la acordeon. A urmat cursurile medii la Turda, la Liceul de Băieţi (actualul Colegiu Naţional ”Mihai Viteazul” din Turda), unde s-a remarcat prin virtuozitatea cu care interpreta piese de muzică uşoară la pian şi la acordeon.

Nu s-a putut înscrie la cursurile universitare ale Conservatorului din Bucureşti, întrucât avea origini italiene după mamă, iar tatăl fusese ofiţer în armata română interbelică. A urmat cursurile Facultăţii de Mine din Petroşani, unde a cântat cu orchestra facultăţii, notează Agrepres.

Ulterior s-a dedicat exclusiv muzicii, cântând ca pianist în Bucureşti şi pe litoralul Mării Negre. În această perioadă a început să compună melodii de muzică uşoară. Piesa lui de debut a fost ”Salcia”, lansată în 1973, interpretată de Mihaela Mihai şi, mai târziu, de regretata Angela Ciochină.

A compus peste 500 de melodii, colaborând cu cei mai talentaţi interpreţi români: Margareta Pâslaru (”Balanţa inimii”, ”Ce bine e să ştii să citeşti”, ”Azi nu voi putea dormi”, ”Cere-mi”, ”Cine ştie”, ”La mulţi ani”, ”Până ieri”), Mihaela Mihai (”Salcia”, ”Revederea”), Marina Voica (”Dor”), Aurelian Andreescu (”Cântec de leagăn”), Adrian Daminescu (”Ascultă-ţi copiii care plâng”, ”E numai un joc”), Gabriel Cotabiţă (”Prima iubire şi ultima”), Corina Chiriac (”Păi de ce?”, ”Inima ta”, ”Fir de busuioc”, ”Pentru tot ce-a fost”, ”Să nu mă întrebi”, ”Pe tine n-am să te pot uita niciodată”), Mirabela Dauer (”Nu mai vreau”). Dintre piesele pe care le-a interpretat chiar compozitorul amintim: ”Singurătatea mea”, ”Primăverii n-ai ce-i face”, ”Nu mă vei uita”, ”Rugă”, ”Chemarea dragostei”. Există şi melodii cântate de compozitor în duet cu alţi artişti – ”Eu şi tu”, ”Nopţi la rând”, ”Şi ieri, şi azi, şi mâine” – cu Corina Chiriac sau ”Dintr-o zi”, ”Cântece adunate” – cu Sergiu Zagardan, precizează site-ul www.discogs.com.

Ani la rând (2009-2013) a realizat şi prezentat la Televiziunea naţională emisiunea ”Atenţie, se cântă!”. Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR). De-a lungul carierei a primit peste 200 de premii.


𝐀𝐛𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳a-𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐞𝐰𝐬𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 – https://tinyurl.com/libertateapentrufemei
și vei primi direct în inbox selecția celor mai importante știri ale zilei: vedete, sănătate, sfaturi practice, horoscop, religie, povești de viață.

Citește și: Horia Moculescu, copilărie dureroasă. Și-a pierdut mama când era doar un copil, iar tatăl său a fost arestat: „Voi trăiți într-o lume normală, noi trăiam într-o lume absolut absurdă”

Citește și: A divorțat de el, dar îl numește ”îngerul nostru păzitor, al meu și al Nidiei, pe Pământ”. După mai multe relații ratate, inclusiv cu barbați plini de bani, ce spune acum Mariana despre Horia Moculescu