Prințul Harry și Meghan Markle se pare că i-au deranjat pe seniori regali cu cele mai recente comentarii ale lor în care spuneau că regina nu are nicio putere în afara granițelor britanice. Și nu poate să le interzică legal să folosească brandul „Sussex Royal” începând cu 1 aprilie, când vor ieși oficial din familia regală.  Potrivit Daily Mail, ducii de Sussex au fost acuzați că și-au pierdut contactul cu realitatea şi că nu mai văd lucrurile în perspectivă, fiind orbiţi de scopurile lor financiare.

Meghan și Harry au anunțat vineri că nu vor mai folosi brandul Sussex Royal după ce se vor retrage oficial din familia regală pe 31 martie. După câteva ore au transmis un comunicat extraordinar de presă, în care au lăsat să se înţeleagă că sunt deranjaţi de modul în care sunt trataţi după ce au decis să renunţe la statutul de membri seniori ai familiei regale britanice.

Ducele si Ducesa de Sussex sustin ca Regina nu are „jurisdicție” sau drepturi în ceea ce privește cuvântul „regal”.

Mai mult, Harry si Meghan au precizat că sunt de accord să nu mai folosească cuvâtul royal în  branding-ul lor, dar insista să își păstreze titlurile „Altețe Regale”, chiar dacă nu vor să le foloseasca în mod activ.

Meghan și prințul Harry susțin că sunt tratați diferit față de ceilalți membri ai familiei

„Desi nu există nicio jurisdicție pentru Monarhie sau Cabinet privind utilizarea cuvântului ‘royal’, Ducele și Ducesa de Sussex nu intenționeaza să foloseasca formularea de ‘Sussex Royal’ sau vreo iterație a cuvântului în niciun teritoriu atunci când va avea loc tranziția, în primăvara lui 2020”.

Harry și Meghan menționează că sunt deranjați de faptul că  reprezentanții Casei Regale îi tratează diferit față de ceilalți membri ai familiei, care au preferat să-și caute loc de muncă în afara instituției. Ei au făcut referire astfel la prințesa Beatrice, prințesa Eugenie și la contesa de Wessex sau contele  Earl de Wessex.

„Deși există precedent pentru alți membri titulari ai Familiei Regale să caute un loc de muncă în afara instituției, pentru Ducele si Ducesa de Sussex a fost instituită o perioadă de examinare de 12 luni.”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, ei reamintesc în comunicat că Harry  este nepotul Majestății sale și al doilea fiul al prințului moștenitor, prințul Charles, fapt pentru care prințul Harry rămâne cel de-al șaselea moștenitor în ordinea succesiunii la tron, ordinul de succesiune fiind neschimbat și, de asemenea, este Alteță regală din naștere.

Potrivit Daily Mail, comunicatul lor a deranjat-o pe regină și pe seniorii regali, desi aceștia nu sunt surprinși de gestul lor.

„Să sperăm că au obţinut tot ce şi-au dorit pentru a părăsi definitiv familia regală britanică şi că acest lucru le va ieşi definitiv din sistem“, a declarat o sursă de la palatul Palatul Buckingham.

„A fost decizia lor să renunţe la statutul lor, iar familia regală britanică face tot ce-i stă în putinţă pentru a le facilita «ieşirea». Cu siguranţă acest lucru cere sacrificii de ambele părţi, iar ducii de Sussex ar trebui să se poarte mai cu graţie cu privire la acest lucru. Nu mai văd lucrurile în perspectivă. Aceste atacuri nu ajută pe nimeni“, a declarat o altă persoană de la palat.

Pe de altă parte, Meghan și Harry au într-adevăr dreptate. Prințesa Eugenie și sora ei, Beatrice, au îndatoriri regale, dar și lucrează în afara familiei regale. Eugenie lucrează ca director la o galerie de artă, în timp ce Beatrice lucrează într-o companie de tehnologie.

Prințul Edward și soția lui, Sophie, au avut o companie de producții de film și o firmă de PR, însă în urma unui scandal au renunțat la ele și s-au dedicate doar îndatoririle regale.

 

Citește și: