Spre finalul vieții, Gheorghe Dinică l-a jucat pe Aurică Fieraru în celebrele telenovele „Regina” și „Inimă de țigan”, dar și pe generalul Grigorie Vulturesco, în „Aniela”. Generația tânără n-a avut însă nevoie de telenovelele de la Acasă TV ca să-l cunoască și să-l admire pe Gheorghe Dinică.
Iar asta pentru că marele actor a lăsat în urmă roluri și replici nemuritoare, care au intrat în folclorul urban și care sunt folosite, și azi, contextual. Să ne amintim măcar 7 dintre ele!
Citește și: 10 actori din România care au murit în 2022. Scena e mai săracă fără ei
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7Replicile cu care Gheorghe Dinică a rămas nemuritor
„În nemernicia mea, ca un câine turbat, am mușcat mâna care m-a crescut și care m-a hrănit și am privit, râzând, cum ai mei se stingeau de sete pe ziduri” („Columna”, 1968, unde Dinică l-a jucat pe trădătorul Bastus).
„Dom’ Semaca, sunt eu, Lăscărică. Dom’ Semaca, vă rog să credeți că nu v-am trădat, am fost adus aici cu forța. Vă rog să credeți, dom’ Semaca”. („Cu mâinile curate”, film polițist din 1972, regizat de Sergiu Nicolaescu)
„Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană! Fii profesionist, ce dracu!” (Filantropica lui Nae Caranfil, film lansat în 2002 și unde Gheorghe Dinică l-a jucat pe Pavel Pepe Puiuț, președintele Fundației Filantropica)
„Meseria asta nu exista, până s-o inventez eu. De textier pentru cerșetori. Scriu lucruri mai scurte decât dumneata, dar care au un avantaj: se vând” („Filantropica”)
„Demnitatea ta? La banii tăi, tu îți permiți să ai demnitate? Hai, să-ți spun o poveste. Prin anii ’50, când eram și eu tânăr, voiam să mă fac mare scriitor, ca tine. Știi cât m-au costat gărgăunii ăștia? Cinci ani de Jilava. Tovarășii n-au apreciat manuscrisul.
Acolo, la pușcărie, afli exact cum stă chestia cu demnitatea. O țigară la gardian? O zi de demnitate. S-au terminat țigările? Mare atenție când te-apleci. Și după cinci ani, când m-au scos, ce crezi că a aflat băiatu’? Că și-afară e la fel. Așa că, demnitatea ta ți-o bagi, mata, în poponeț, ca să nu ți-o bage alții pe-a lor. Și, în ziua când o să ai destul mălai ca s-o întreții, poți s-o scoți de-acolo și să ți-o pui bibelou în bibliotecă”. („Filantropica”)
„Exista trei meserii pe lume: bogăția, sărăcia și sexul. Din oricare se poate trăi. Dar din dragoste și din scris mori de foame, mă idiotule! Mori pe gratis!” („Filantropica”)
„Ovrei, creştin, mahomedan, tot una estem” (piesa de teatru „Take, Ianke şi Cadîr”, unde Gheorghe Dinică l-a jucat pe Cadîr, alături de Radu Beligan – Ianke și Marin Moraru-Take)
Citește și: Marina Scupra ar fi împlinit 55 de ani. Destinul trist al solistei, pe care cancerul a răpus-o în trei luni