Melodia sa, „Hai, vino, iar în gara noastră mică”, compusă de Dumitru Lupu, pe versuri de Florin Pretorian, este atât de iubită și de cunoscută, încât și tinerii au introdus-o în playlist-ul lor. Șlagărul s-a născut în 1986 și a fost inclus pe albumul „Să nu vii iar să mă cauți” (1994), dar este fredonat și azi, la festivaluri disco, la nunți, concerte și Revelioane.

Puțini știu însă că piesa ar fi trebuit să ajungă la Ileana Șipoteanu, soția compozitorului Dumitru Lupu, și că, la început, Gabriel Dorobanțu nu a fost prea încântat de melodia care avea să-i schimbe destinul.

gabriel-dorobantu_-4SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 13

Gabriel Dorobanțu melodia: “Melodia aceasta este, într-un fel, cartea mea de vizită”

Cert este că nu există spectacol sau petrecere la care Gabriel Dorobanțu să nu cânte celebra lui melodie. „Până acum nu m-am gândit să fac o contabilizare a dăţilor în care am prezentat-o pe scenă, dar cred că aş putea spune că am interpretat-o de circa 20.000 de ori. Ca să fiu mai exact, ar fi undeva între 18.000 şi 20.000 de ori.

Melodia aceasta este, într-un fel, cartea mea de vizită, deci nu poate lipsi din niciun spectacol la care iau parte. Fie lumea cât de supărată şi vremurile astea pe care le ştim cu toţii, dacă este Gabriel Dorobanţu, este şi şlagărul cu pricina”, declara Gabriel Dorobanțu, despre „Hai, vino, iar în gara noastră mică”, într-un interviu pentru Impact.ro.

Gabriel Dorobanțu a debutat oficial în anul 1983, la Festivalul de la Mamaia, unde obține Mențiune la Secțiunea Interpretare, cu melodia „Ochii tăi” (compozitor Vasile Veselovschi, versuri Mihai Maximilian), melodie devenită ulterior șlagăr. Puțini știu că artistul a cântat și muzică rock.

Eu am început să cânt muzică rock. Compozitorul Virgil Popescu mi-a compus două cântece care aparţineau rock-ului, dar în care eu nu m-am regăsit. Ele există în arhiva Radio România. Nici pe mine nu mă convingeau, nici eu, cu acele cântece, nu am convins. Prin urmare, a trebuit să mă orientez către acea muzică cu ajutorul căreia puteam să am o comunicare cu publicul”, povestea Gabriel Dorobanțu.

Povestea cântecului “Hai vino iar în gara noastra mică”

Istoria șlagărului “Hai vino iar în gara noastra mică” a fost povestită în cadrul campaniei “Eu aleg România – Ascultă-ţi muzica! 100 de melodii ale românilor,” un proiect al reţelei regionale Radio România.

Povestea cântecului “Hai vino iar în gara noastra mică” începe în 1986, când compozitorul Dumitru Lupu, pe atunci dirijor la Teatrul “Alexandru Davila” din Piteşti, a aşezat pe note versurile scrise de actorul Florin Pretorian, care ulterior avea să-i devină colaborator apropiat. Cântecul a ajuns apoi la Gabriel Dorobanţu, care l-a înregistrat mai mult din obligaţie.

Iată ce povestea compozitorul Dumitru Lupu despre începuturile piesei: “E un cântec care s-a născut sub o zodie fericită. Nu e un cântec, din punct de vedere al profesioniştilor, să fie un cântec cu o formă complicată, este un cântec extrem de simplu, pe care poate să-l cânte oricine. Şi are nişte pauze între cuvinte care lasă timp individului să se gândească: Când vine dimineaţa – pauză – şi Zorii îmi bat în pleoape – pauză – Ce crudă e trezirea – pauză – când tu nu eşti aproape.

Cântecul s-a născut într-o sală de balet, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti şi a fost compus pe un pian dezacordat, pe un pian vechi, care asigura acompaniamentul exerciţiilor coregrafice din fiecare dimineaţă. Într-o dimineaţă, nu mai ştiu ziua, luna şi anul, improvizam ceva la pian, a intrat în sală actorul Florin Pretorian şi mi-a pus pe pupitrul pianului textul cântecului „Hai, vino, iar în gara noastră mică” şi imediat am cântat ceva. El s-a entuziasmat, ca orice autor de versuri, şi aşa s-a născut cântecul”, povestea regretatul compozitor Dumitru Lupu.

Gabriel Dorobanțu și Ileana Șipoteanu

„Hai vino iar în gara noastră mică” poate fi considerată cartea de vizită a interpretului Gabriel Dorobanţu, dar puţini ştiu că lui nu i-a plăcut melodia de la bun început. Şi nici nu trebuia să fie piesa lui, ci a femeii de care era îndrăgostit compozitorul Dumitru Lupu, artista Ileana Şipoteanu, cea care i-a devenit și soție.

Potrivit Radio România, melodia s-a auzit prima dată la Radio România, pe programul 1, la emisiunea “Orele Serii” şi a fost înregistrată în studioul Televiziunii Române, cu regizorul muzical Paul Enigărescu. Şansa ei a fost că s-a potrivit cu subiectul momentului, un incident la Căile Ferate din Braşov. Aşa se face că piesa a fost difuzată de mai multe ori în cadrul emisiunii, lucru neobişnuit la postul public de radio, care avea reguli stricte de difuzare.

Citește și: Ileana Șipoteanu și Dumitru Lupu, iubire pe viață și dincolo de ea. El a murit chiar de ziua ei, pe 22 iulie 2017

Citește și: Gabriel Dorobanțu a împlinit 70 de ani. Pasiunile și dezamăgirile celui care a cântat de aproape 20.000 de ori “Hai, vino, iar în gara noastră mică”