Fuego, pe numele lui Paul Surugiu, nu uită să evoce amintirea Tamarei Buciuceanu Botez în fiecare an, în ziua în care marea actriță ar fi trebuit să își sărbătorească ziua de naștere. La ultima ei aniversare, pe 10 august 2019, Fuego i-a trecut pragul casei și i-a dus actriței tort și flori. Nici unul nu bănuia că aceea va fi ultima lor întâlnire. Două luni mai târziu, pe 15 octombrie, Tamara Bucicunea Botez a murit.

„Au trecut 4 ani de când am făcut această fotografie, la împlinirea celor 90 de ani ai doamnei Tamara Buciuceanu Botez! Am iubit-o nespus și o iubesc în continuare! Și ea ținea mult la mine, asculta muzica mea, mă suna și-mi dădea sfaturi și încerca să-mi ofere puțin din imensitatea sa artistică! Anual treceam pe la dumneaei pe 10 august, de ziua sa de naștere și petreceam câteva ore în tihna amintirilor, printre telefoanele date de cei care o iubeau!

Este unul dintre simbolurile noastre, printre cele mai mari actrițe de comedie, cu o naturalețe debordantă, cu glas unic, cu un șarm molipsitor și un talent nativ imposibil de egalat!

Îi plăceau plăcintele basarabene, conversația de bună calitate și era mâhnită, spre final, de direcția pe care pornise arta noastră! De când ne-a părăsit, și eu, dar și România, am devenit mai săraci! Mi-e tare dor de dumneavoastră, imensă actriță Tamara Buciuceanu Botez!”, a scris Paul Surugiu-Fuego pe pagina lui de Facebook, lângă fotografia cu regretata actriță, la aniversarea de 90 de ani.

tamara-buciuceanu-botez-3SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Una dintre cele mai apreciate actriţe române de teatru, film şi televiziune aparţinând Generaţiei de Aur, Tamara Buciuceanu s-a născut la Tighina (Republica Moldova), la 10 august 1929. A urmat, între 1948-1951, cursurile Institutului de Teatru ”Vasile Alecsandri” din Iaşi (1948-1951). În ultimul an s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1952 (clasa profesorului Ion Bălţăţeanu), notează Agerpres.ro.

Și Teatrul de Revistă Constantin Tănase, din București, și-a amintit pe 10 august de Tamara Buciuceanu și i-a dedicat un omagiu virtual.

Tamara Buciuceanu, roluri memorabile în teatru

În cei peste 65 de ani de activitate a jucat pe scenele mai multor teatre din Bucureşti, într-o serie de roluri, principale sau secundare, îndrăgite de public: ”Pălăria florentină”, ”Gaiţele”, ”Contesa Maritza”, ”Văduva veselă”, ”Lăsaţi-mă să cânt”, ”Vânzătorul de păsări”, ”Voievodul ţiganilor”, ”Sânge vienez”, ”Marco Polo”, ”My Fair Lady”, ”Nepotul”, ”Azilul de noapte”, ”Joc de pisici”, ”Titanic vals”, ”Interviu”, ”Reţeta fericirii”, ”Tartuffe”, ”Dimineaţă pierdută”, ”Somnoroasa aventură”, ”Romeo şi Julieta la început de noiembrie”, ”Scaunele”, ”Cumetrele”, ”Doctor fără voie”, ”Domnişoara Nastasia”, ”Mamouret”, „Însemnările unui necunoscut”, ”Aşteptând la arlechin”, ”Divorţul de aur”, ”Aplauze… aplauze” (invitată de onoare în spectacolul dedicat celor peste 30 de ani de carieră a cuplului Stela Popescu – Alexandru Arşinel, în cadrul stagiunii 2012-2013 a Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”).

Tamara Buciuceanu, filmografie

A debutat ca actriţă de film în ”Titanic-vals” (1964, regia Paul Călinescu), în care a jucat alături de Grigore Vasiliu-Birlic. Au urmat: ”Toate pânzele sus” (1976, regia Mircea Mureşan, serial TV), ”Tufă de Veneţia” (regia Petre Bokor); ”Ultimele zile ale verii” (1976, regia Savel Stiopul); ”Muntele alb” (1978, regia Dan Necşulea); ”Ion – blestemul pământului, blestemul iubirii” (1979, regia Mircea Mureşan); ”Înghiţitorul de săbii” (1981, regia Alexa Visarion); ”Alo, aterizează străbunica!” (1981, regia Nicolae Corjos), ”Grăbeşte-te încet” (1981, regia Geo Saizescu).

”De ce trag clopotele, Mitică?” (1982, regia Lucian Pintilie); ”Prea tineri pentru riduri” (1982, regia Aurel Miheles); ”Bocet vesel” (1983, regia Mircea Moldovan); ”Primăvara bobocilor” (1985, regia Mircea Moldovan), seria ”Liceenii” (regia Nicolae Corjos) în care a dat viaţă celebrei profesoare de matematică supranumită ”Isoscel” – ”Declaraţie de dragoste” (1985), ”Liceenii” (1986), ”Extemporal la dirigenţie” (1987), ”Liceenii rock’n roll” (1992), ”Liceenii în alertă” (1993, regia Mircea Plângău); ”Cuibul de viespi” (1987, regia Horea Popescu); ”Titanic vals” (1994, regia Dinu Cernescu).

”Paradisul în direct” (1994, regia Cornel Diaconu), ”Jocul de-a vacanţa” (1995, regia Olimpia Arghir, serial TV), ”Sexy Harem Ada Kaleh” (2001, regia Mircea Mureşan), ”Agenţia matrimonială” (2005, regia Gelu Colceag, serial TV), ”Cuscrele” (2005, regia Nae Cosmescu, serial TV); ”Nunta mută” (2008, regia Horaţiu Mălăele), ”Prinţesa şi Broscoiul” (2010, dublaj de voce pe rolul Mamei Odie), ”Toată lumea din familia noastră” (2012, regia Radu Jude), notează www.cinemagia.ro.

Tamara Buciuceanu a jucat alături de mulţi dintre marii actori români, precum George Constantin, Gheorghe Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu, Tora Vasilescu, Dem Rădulescu, Ion Lucian, Puiu Călinescu, Marius Pepino, Radu Zaharescu, Nicu Constantin, Toma Caragiu, Mitică Popescu, Sebastian Papaiani, Alexandru Arşinel, Stela Popescu, Virgil Ogăşanu, Gheorghe Cozorici.

Tamara Buciuceanu, distinsă cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler

I-au fost decernate peste 20 de premii pentru interpretare, a fost distinsă cu titlul onorific de Societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti (2004) şi a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală (2011), în semn de preţuire a impresionantei activităţi artistice.

Preşedinţia României i-a acordat, la 23 iunie 2014, distincţia Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, „în semn de înaltă apreciere, pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale”. La 23 octombrie 2014, a fost decorată cu Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer, în cadrul unei ceremonii, distincţia fiindu-i acordată de către Principesa Margareta, în numele regelui Mihai.

În mai 2013, lectorul universitar Bogdana Darie a lansat volumul ”Tamara Buciuceanu. O viaţă închinată scenei”, o carte ce spune povestea vieţii şi carierei artistei. Tamara Buciuceanu a fost căsătorită timp de 34 de ani cu medicul anestezist Alexandru Botez. Cei doi nu au avut copii.

Citește și: 6 ani fără Marina Scupra. Destinul trist al solistei, pe care cancerul a răpus-o în trei luni, la doar 49 de ani

Citește și: 14 ani fără Anca Parghel. Ce mândră ar fi fost azi de nepoțica ei, care e un mic geniu: „Ana are auz absolut”. Cum cântă Ana Parghel jazz, la 7 ani

Citește și: 5 ani fără Cristina Stamate. Actrița a murit la 71 de ani, la o zi după înmormântarea prietenei ei, Stela Popescu. A fost anul tragic al comediei românești

Citește și: 10 ani fără Șerban Ionescu. Mărturia tulburătoare a fiului său, Carol: „Mi-a fost dor de el, l-am admirat, l-am idolatrizat, l-am urât, l-am blestemat, l-am batjocorit, l-am iertat, l-am iubit”