Felicitări pentru steaua primită recent pe Aleea Celebrităților! V-au încercat emoții mari?
Să știți că emoții am doar la spectacole. Sigur, evenimentul (n.r.: a avut loc în data de 4 martie și a fost organizat la inițiativa Teatrului Metropolis) a fost emoționant, dar eu am fost bucuroasă! M-am simțit răsplatită pentru 52 de ani de carieră, pentru tot ce-am dăruit seară de seară publicului, pentru tot ce am creat în teatru, în film, în televiziune și în radio. M-am gândit cu recunoștință la cei care mi-au fost profesori, la marii actori si regizori de la care am învățat enorm și care mi-au fost modele. M-am gândit și la părinții mei care ar fi fost fericiți să-mi vadă numele pe “Aleea Celebrităților”, știu precis că ei mă veghează mereu de undeva din cer.

Cum a decurs ceremonia?
Ceremonia în sine a fost impresionantă, iar laudatio-ul doamnei Manuela Cernat, o reputată critică de teatru și de film m-a onorat. Au fost multe flori, interviuri, fotografii, strângeri în brațe, felicitări. Am avut alături de mine prieteni dragi, colegi și un public numeros. Oricum, nu e ușor să te lași „călcat în picioare”.

Având în vedere că vă numărați printre aniversații sărbătorii Floriilor, cum ați petrecut ziua onomastică?
De obicei mă întâlnesc cu prieteni și cu familia, dar cel mai adesea am avut spectacole în ziua de Florii. Anul acesta am fost liberă, așa că am plecat într-o mică vacanță în Ardeal.

Sunteți singura sărbătorită dintre apropiați?
Și pe sora mea o cheamă Margareta și o sărbătorim de obicei în 8 aprilie când este ziua ei de naștere. Am mulți prieteni cu nume de flori. Pe această cale le transmit tuturor La mulți ani și cele mai bune gânduri!

Care sunt florile pe care vă place să le primiți și/sau să le admirați?
Toate îmi plac, nu am o specie preferată și de câte ori primesc o floare sau un buchet mă bucur. Cel mai mult cred că îmi plac cele de câmp pentru că mă fac să mă gândesc mereu la grădina din casa copilăriei mele.

Se apropie cu pași repezi Sărbătoarea Paștelui. Obișnuiți să țineți post?
Doar în Vinerea Mare țin post negru.

Ce planuri aveți pentru mini vacanță?
Atât Floriile, cât și Paștele le petrec în Ardeal și în Bucovina.

La Teatrul Metropolis jucați în spectacolul ”Gaițele”. Când vor mai urma reprezentații?
“Gaițele” de la Metropolis reprezintă un mare succes. Îl joc de patru ani, doar că în ultima perioadă este greu de programat și mereu mă întreb “de ce?”. Am mari satisfacții și cu celelalte roluri pe care le interpretez pe alte scene. La Teatrul Național București în “Dumnezeu se îmbracă la second hand”, în regia lui Ion Caramitru, spectacol care de asemenea se bucură de un real succes. La CREART joc în “Quartet”, în regia lui Dan Tudor, alături de Adela Mărculescu, Costel Constantin și Damian Crâșmaru, unde ne bucurăm “la propriu” de ovațiile publicului. În iarna aceasta am avut o premieră la Teatrul Nottara cu o piesă argentiniană „O familie de artisti”, de Kado Kostzer și Alfredo Ariaa, în regia cunoscutului regizor Alexandru Hausvater. Este un spectacol extraordinar, un manifest pentru artă și cultură, jucat excelent de întreaga trupă.
Și, în curând, voi relua un alt spectacol „Noapte bună mamă” de Masha Norman, în regia lui Mircea Cornișteanu, cu Cerasela Iosifescu în rolul fiicei. Pe acesta îl voi juca în luna mai la Teatrul Național din Craiova. Am o activitate teatrală destul de bogată și diversă.

Ați jucat în peste o sută de roluri. Ce personaje considerați a fi de referință în carieră?
Toate mi-au rămas în suflet și m-au ajutat să-mi definesc personalitatea, să-mi desăvârșesc menirea de a fi actriță. Rolurile pe care le-am interpretat de-a lungul carierei m-au ajutat să fiu mai puternică, mai luptătoare, mai rațională, mai generoasă, mai tolerantă și să nu-mi pierd niciodată simțul umorului și simțul realității.

Care sunt așteptările dv. pentru viitorul apropiat?
Din superstiție toate planurile de viitor le țin secrete.

Ce mesaj de încheiere le-ați transmite cititorilor Libertatea pentru femei?
Tuturor le urez “Paște fericit” și multă sănătate!

 

ÎNTREBARE ÎNCUIETOARE
Cum vă hrăniți fericirea?
Fericirea e în fiecare dintre noi. Trebuie să știm să o simțim și să n-o pierdem chiar dacă alții vor să ne-o răpească. Nu am o metodă anume în acest sens, dar experiența mă ajută. Încă mă doare nedreptatea, dar mă străduiesc să visez la o lume mai bună. Nu vreau să-mi fie frică și nu vreau să-mi pierd speranța.

Nu pot trăi fără…

Actorie – ”Fără profesia mea nu pot trăi.”
Familie – ”Fără familia mea aș plânge mereu.”
Prieteni – ”Fără prietenii mei aș fi mereu singură.”

 

Credit foto: Libertatea