„Întâlnirea mea cu publicul este întotdeauna specială, am de spus lucruri frumoase. Am jucat alături de nume mari, nici nu mi vine să cred… Amintirile sunt mai mult decât frumoase. Nu-mi vine să cred că eu sunt cel care am făcut toate aceste roluri. Pe 26 ianuarie în 1936, părinții mei erau la o proiecție chiar în cinematograful acesta (n.r.-cinema Florin Piersic din Cluj), sigur că cinematograful arăta diferit față de cum arată acum, tatăl meu doctorul Ștefan Piersic, care era și profesor la facultatea de medicină veterinară, era cu mama mea la un film  << Tarzan, stăpânul junglei>>, iar la un moment dat mama mea a spus: << Ștefane, vreau să-ți spun, cred că nasc>>.  Și pe 27 dimineața, la ora 5.20 a apărut pe lume, Tarzanul lor. Nu acela de pe ecran, ci acela mititelul care aveam 3, 800 kilograme. Deci eu m-am născut, de fapt  am dat primele semne de viață în cinematograf”, a declarat Florin Piersic.

Florin Piersic si Catalin MarutaaSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

A vrut să se facă medic veterinar

„Am avut un înger deasupra mea, poate sora mea care s-a înecat la doar 15 ani, sărind să-și salveze colega de bancă. Dar nu despre asta este vorba, îmi plac poveștile astea triste, pentru că eu spun adevărat. Eu sunt un om trist, pentru că eu știu ce am trăit,  cum am trăit, și cât suflet am pus în tot ce am făcut, dar în capul meu au fost întotdeauna părinţii mei, mama mea Vera Piersic, fiică de preot ortodox din Bucovina, și tatăl meu, doctorul Ștefan Piersic din comuna Corlata, județul Suceava, vecină la un kilometru cu comuna pe care o știți,  a lui Ciprian Porumbescu. Am multe să vă spun. Să nu vă luați după cei care spun că Piersic vorbește mult.  Vorbesc mult fiindcă am ce să spun. Mulți dintre prietenii mei nu pot să vă mai vorbească”, a declarat printre lacrimi Florin Piersic în emisiunea „Vorbește lumea”.

 

Se consideră un om obișnuit

Deși este unul dintre cei mai mari actori din cinematografia românească, dedicându-și viața filmului, Florin Piersic se consideră un om obișnuit. „Eu sunt un om ca și dumneavostră, nu e nicio diferență între mine și dumneavoastră. Doar faptul că eu apar pe scenă, dar vă spun că am emoții când apar. Și am observat că de când am vârstă asta sunt mai emoţionat când apăr decât eram altădată”, a mai spus Florin Piersic.

Celebritatea și popularitatea actorului a venit nu doar din rolurile de pe scenă, ci și din cele de pe marele sau micul ecran, el având o bogată activitate în cinematografie.

Rolurile sale celebre din filme rămân cele de haiduci „Anghel Șaptecai”  sau Grigore Pintea, dar rolul cel mai cunoscut și îndrăgit este „Mărgelatu” din seria filmelor regizate de Doru Năstase și Gheorghe Vitanidis, alături de personajul Buză, interpretat de Szobi Cseh.

Activitatea sa a fost prolifică. A dat viață unor personaje puternice pe scenele teatrelor din țară  în „Act venețian“, „Zbor deasupra unui cuib de cuci“, „Gaițele“, „Logodnicele aterizează la Paris“, „Dulcea Pasăre a tinereții“ sau „Străini în noapte“.

În domeniul filmului cariera sa se întinde pe mai bine de patru decenii, jucând în aproximativ 60 de filme: Aproape de soare (1960); S-a furat o bombă (1962); Neamul Șiomăreștilor (1965); Șapte băieți și o ștrengăriță (1967, coproducție româno-franceză, cu Jean Marais); Mihai Viteazul (1971); seria din 1971 – Haiducii lui Șaptecai, Zestrea Domniței Ralu, Săptămâna Nebunilor.

Potrivit opiniei criticilor de film, Florin Piersic a avut de la început capacitatea de a da naștere unor personaje istorice puternice, a căror legendă a  trecut dincolo de ecran, încă de la filmul istoric „Neamul Șoimăreștilor”, din 1965, în regia lui Mircea Drăgan, până la haiducul Anghel Şaptecai, haiducul Grigore Pintea sau Mărgelatu, în care spiritul de aventură și cascadoriile au cucerit inima publicului. Frumusețea și farmecul său au lăsat amprenta asupra unor filme romantice sau inspirate din  basme – „De-aș fi Harap Alb”, „Rămășagul, Eu, tu și…Ovidiu” sau „În fiecare zi mi-e dor de tine”.

 

Citește și: