Mihai Șora, unul dintre cei mai activi intelectuali români, s-a stins din viață la vârsta de 106 ani. Vestea tristă a fost anunțată sâmbătă, 25 februarie, într-o postare pe pagina sa de Facebook:

„Mihai Şora 7 noiembrie 1916 – 25 februarie 2023

Iubitule, ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumuseţea însăşi, credinţa, nădejdea şi dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Şi niciodată nu-ţi voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe şinele destinului meu şi m-ai legat ireversibil şi armonios de al tău, cu o graţie de care numai tu erai capabil şi pe care nu mulţi pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.

Încă nu ştiu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veşnic – nu numai în Rai, unde, negreşit, tu vei sta, ci şi pe punctul acesta albastru, boţul de apă şi humă care pluteşte în spaţiu şi pe care opt miliarde de alte făpturi omeneşti – dar niciuna ca tine – convieţuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori îşi sunt – unele, altora – sprijin.  E frig fără tine, iubitule. Aziul”. FOTOGRAFII: HEPTA / FACEBOOK

Mihai Șora și Mihai Șora și soția sa, poeta Luiza PalanciucSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Mihai Șora și poeta Luiza Palanciuc s-au căsătorit în 2014

Mihai Șora și poeta Luiza Palanciuc, cu 56 de ani mai tânără, s-au căsătorit în anul 2014. Mihai Șora a mai fost căsătorit, mai bine de șapte decenii, cu Mariana Șora, regretata scriitoare care s-a stins în anul 2011. Aceasta i-a dăruit trei copii.

„În urmă cu trei ani, la Starea Civilă din sectorul 1 al orașului București, Luiza și cu mine semnam în condica de prezență, înconjurați de oameni dragi și inteligenți: – cele mai frumoase autografe din viețile noastre de scriitori.

Pentru că, dragi prieteni, știți bine (sau, dacă ați uitat, vă reamintim): Dragostea este îndelung răbdătoare, dragostea este plină de bunătate, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu pune la socoteală răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr”, scria Mihai Șora, pe Facebook, la aniversarea căsătoriei sale.