După ce 14 pelicule s-au încadrat ca fiind posibile propuneri ale țării noastre pentru categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât englezăla premiile Oscar 2016, reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) au decis că cea mai bună alegere este „Aferim!”, regizat de Radu Jude. Filmul a fost selecționat, cu majoritatea voturilor membrilor juriului, să reprezinte România pentru o nominalizare la celebrul eveniment cinematografic de la Los Angeles, ediția de anul viitor.

În această cursă au mai fost „Cel ales”, de Cristian Comeagă, „Quod Erat demonstrandum”, de Andrei Gruzsniczki, „Poarta albă”, de Nicolae Mărgineanu, „Ana”, de Alexa Visarion, „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu, „Live”, de Vlad Păunescu, „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, „Carmen”, de Doru Niţescu, „Doar cu buletinul la Paris”, de Şerban Marinescu, „Terapie pentru crimă”, de Cristian Vasilescu, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, „Alt Love Building”, de Iulia Rugină, şi „Fata cu ochii verzi”, de Mihai Mihăiescu.

Iar juriul a fost format din Cristina Corciovescu, Magda Mihăilescu, Ileana Bârsan, Eugenia Vodă, Irina Margareta Nistor, Mihai Fulger, Iulia Blaga şi Dana Duma.

A câștigat Ursul de Argint

Filmul „Aferim!” a primit trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin 2015. Este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, însoţit de fiul său, caută un rob fugar.

Credit foto: Facebook

Din distribuţie fac parte Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc şi Alexandru Bindea. Scenariu: Radu Jude şi Florin Lăzărescu; imagine: Marius Panduru; montaj: Cătălin Cristuţiu; sound design: Dana Lucreţia Bunescu; costume: Dana Păpăruz; scenografie: Augustina Stanciu; consilier istoric: Constanţa Vintilă-Ghiţulescu; producător: Ada Solomon.

Credit foto: Facebook 1, Facebook 2