Rodica Popescu Bitănescu este una dintre cele mai cunoscute acțrițe din România și s-a bucurat de un succes nebun încă din tinerețe, de când a urcat prima dată pe scenă. S-a născut pe data de 5 august 1938, la Răsuceni, județul interbelic Vlașca.  Marea actriță ne-a declarat într-un interviu că, într-adevăr, râsul este trăsătura ei dominantă și nu ar putea trăi fără el. „Dacă n-aș mai râde, n-aș mai fi eu”, ne-a mărturisit doamna teatrului românesc.

rodica-popescu-bitanescu-tanaraSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Rodica Popescu Bitănescu s-a îndrăgostit la prima vedere de soțul ei

„Cred că sunt o leoaică veritabilă. Sunt un om căruia îi place să aducă acasă și sunt foarte familistă. Leoaica este în general leneșă, dar doar până o apucă foamea. Iar atunci face niște salturi încât atacă tot până găsește hrana. În cazul meu este vorba despre hrana spirituală, artistică. Când îmi pun ceva în minte fac salturi mari până rezolv tot. Sigur că fiecare avem povești dificile din trecut, toți avem și amintiri dureroase, dar uite că pe mine mă salvează râsul și îmi încarcă bateriile.

Devin și mai sănătoasă, e ceva foarte curios. Aș răspunde că râsul este un cadou pe care mi l-a dat Dumnezeu și Îi mulțumesc. Când sunt supărată sau bolnavă nu știu cum se întâmplă, dar se ivește câte ceva și încep să râd cu așa o poftă că aproape leșin de râs. Mă dor mușchii de la stomac de zici că am făcut antrenament de sportiv”, ne-a mai spus Rodica Popescu Bitănescu.

Rodica Popescu Bitănescu e căsătorită de peste 45 de ani

Rodica Popescu Bitănescu se poate lăuda cu o carieră de succes în teatru și film, dar și cu o viață de familie reușită. Și-a întâlnit sufletul pereche întâmplător, s-a îndrăgostit la prima vedere și are peste 45 de ani de mariaj, potrivit Libertatea.ro. Venită să dea examen pentru obținerea permisului auto, Rodica Popescu Bitănescu a picat la comisia din care făcea parte Mircea Bitănescu, de profesie jurist. A fost dragoste la prima vedere, abia ulterior actrița descoprindu-i și celelalte calități, în afară de cele fizice, care au dat-o gata. După doi ani de tatonări, cei doi s-au căsătorit civil, mult mai târziu alegând să facă și cununia religioasă. Dacă mulți oameni păstrează la loc de cinste tot felul de instantanee și își amintesc cu drag de momentele trăite, actriței nu îi place să se întoarcă în timp.

„Mircea e un tip care îmi place, are ochii albaştri – şi ce m-a impresionat la el e mersul. Trei bărbaţi am cunoscut în viaţa mea care au mersul frumos: Gheorghe Cozorici – un actor deosebit, era băiat de şofer, adică nu a avut de la cine să înveţe. Încă un actor care merge fantastic de frumos e Florin Piersic. Şi un alt bărbat pentru care am căzut în cap, care are mersul frumos e Mircea”, a declarat Rodica Popescu Bitănescu.

Cei doi se înțeleg bine, sunt fericiți împreună, însă actrița recunoaște deschis că pentru menținerea mariajului a recurs, de-a lungul timpului, la unele mici compromisuri. Totul de dragul partenerului său de viață. “Pentru un mariaj, trebuie să lași tot timpul, pentru că dacă nu îți înțelegi partenerul…”, își începe mărturisirea marea doamnă a teatrului românesc.

Cu o sinceritate debordantă, ea a recunoscut ce anume din comportamentul ei nu este în regulă în viața privată, însă tot ce a făcut și face este…din dragoste. Ceea ce a apreciat și soțul ei.

“Eu mereu am înțeles că sunt vinovată, eu sunt cea mai vinovată, pentru că vorbesc mult, sunt foarte drăguță și atentă cu bărbatul meu. Vreau să îl ajut tot timpul, iar ajutorul acesta câteodată deranjează, pentru că eu nu am un bărbat tâmpit, el știe ce să facă, nu trebuie tot timpul să îi spun eu și să îi explic ce să facă. Și atunci devii agasant, plictisitor. Deci eu știu defectele pe care le am și, în general, sunt vinovată eu, nu el”, a dezvăluit,  Rodica Popescu Bitănescu secretul căsniciei sale de lungă durată cu Mircea Bitănescu.

Preferă să se bucure doar de prezent și nu este adepta fotografiilor. “Îmi fac la 10 ani o poză, ce să faci cu ele? Eu am două – trei fotografii din copilărie, două – trei cu părinții și arrivederci, Roma! Asta este o prostie, mai bine citesc o carte, decât să mă uit în albume de familie. Nu sunt o persoană care să mă uit în trecut”, a subliniat ea.

A fost prima actriță care a făcut topless pe scenă

Rodica Popescu Bitănescu este una dintre cel mai bine cotate actrițe de la noi, lumea îngrămădindu-se să vină în sălile de spectacole pentru a-i vedea prestația. Mai mult, piesele scrise de ea sunt foarte apreciate de public. Pe vremea lui Ceauşescu scenele în care actorii să apară nud erau inexistente, totuşi au fost câteva scăpări.

Actriţa Rodica Popescu Bitănescu povestea în trecut că a fost prima actriţă din România care a făcut topless pe scenă, în perioada de tristă amintire. „Nu știu cum mi-a intrat în cap că aș fi o mare actriță, că aș fi un talent răvășitor, și m-am apucat de teatru. Și am lăsat deoparte arhitecura, ingineria și m-am apucat de teatru. Jucam în spectacolul „Inocentul”, scris de Cristian Munteanu, care era regizor și la radio, și la un moment dat, personajul feminin, adică eu, aveam o scenă în care trebuia cu iubitul meu să mă dezbrac. Eu eram în blugi și aveam un maiou negru cu breteluțe.

Și la un moment dat, era lumina semidifuză, că pe timpul ală nu prea era voie, și îmi scoteam cu totul ăsta și rămâneam în sânii goi, așa era scena. Vrea să vă spun că a fost o vânzoleală și o chestie în tot Bucureștiul când jucam spectacolul „Inocentul”, toată lumea, toți actorii bărbați ziceau: „Băi, se dezbracă Bităneasca!” și toată lumea numai la scena aia era”, a dezvăluit Rodica Popescu Bitănescu, într-un interviu pentru Libertatea.

A urcat pe scenă și când i-au murit părinții

Îndrăgita actriță Rodica Popescu-Bitănescu a mărturisit că viața ei nu a fost mereu roz și a urcat pe scenă și atunci când a trecut prin momente extrem de dureroase, când persoane dragi ei s-au stins din viață.

„Publicul vine pentru tine, problemele le laşi, nu le ştie nimeni. Am jucat cu părinţii pe catafalc, şi cu părinţii lui Mircea (n.r soţul) la fel. Când terminam spectacolul bufneam într-un plâns isteric pentru că scăpasem. Mă gândeam cum am putut să joc. Când a murit fratele meu, era pe catafalc, eu jucam într-o telenovelă, a trebuit să joc, nimeni nu a ştiut. Dumnezeu mi-a dat acest dar să râd. Râsul mie îmi face foarte bine”, a declarat Rodica Popescu-Bitănescu într-un interviu pe care l-a acordat pentru emisiunea Acces Direct, de la Antena 1.

Căsătorită de mai bine de 40 de ani cu Mircea Bitănescu, actrița a dezvăluit motivul deciziei de a nu avea copii într-un interviu anul trecut, acordat televiziunii Antena 3.

“Ştii ce suporţi şi atunci când ai copii, şi atunci când nu ai. Deci, fiecare trebuie să se gândească bine la ce face. Eu m-am gândit şi nu discut despre asta. Am şi eu nişte motive. Sunt ale mele. Le ştiu eu. Le ştie Dumnezeu. Poate într-o carte am să le scriu”, a mărturisit actrița pentru Antena 3.

Rodica Popescu Bitănescu  aabsolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1960 şi a jucat pe scena Teatrului Naţional din Iaşi şi la Teatrul „Barbu Delavrancea“ din Capitală.

Din 1966 până în prezent, spectatorii s-au bucurat de prezenţa ei pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. A jucat în zeci de roluri, fiind rând pe rând Ines din „Castiliana“ de Lope de Vega, Lucetta – „Bădăranii“ de Carlo Goldoni, Calipsiţa – „Coana Chiriţa” după Vasile Alecsandri, Manuela – „Travesti” de Aurel Baranga, Monti – „Moartea ultimului golan” de Virgil Stoenescu, Lina – „Să nu-ţi faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu, Argentina – „Trei fraţi gemeni veneţieni” de Aldo Mattiuzi Collalto, Liuba – „Faleza” de Julius Edlis, Lucy – „Rivalii” de Richard Sheridan, Bucătăreasa – „Legenda ultimului împărat” de Valentin Nicolau, Bonita – „Aşteptând la Arlechin” de Noel Coward.

– Rodica Popescu Bitănescu a debutat în cinematografie în 1975, cu filmul „Comedia fantastică“, scris şi regizat de Ion Popescu-Gopo, în care a jucat alături de George Mihăiţă şi Dem Rădulescu. A mai jucat în „Premiera”, „Eu, tu şi Ovidiu”, „Miezul fierbinte al pâinii”,  „Rămân cu tine”, „Femeia din Ursa Mare”, „Am o idee”, „Ciocolată cu alune”, „Zbor periculos”, „Cucoana Chiriţa”, „Lacrima cerului”, „Harababura”,,,Dumbrava minunata’’, precum şi în ecranizările pentru televiziune „Commedia dell`Arte”, Fata şi caruselul”, „Escu”, „Bolnavul închipuit”. În anul 2008 a apărut în serialul Tv ,,Îngeraşii’’, în rolul Florancei.