Libertatea pentru femei: Liana, dacă am intra acum ”În direct cu viața” ta, titlul emisiunii tale de la TVR 2, ce am afla de acolo?

Liana Stanciu: Lucrez pe foarte multe planuri, mă străduiesc să fac ce ştiu eu cel mai bine, cu altă exigenţă, pentru că am trecut de 50 de ani.

Care sunt cele mai dragi lucruri care îți compun acum universul și care sunt provocările care îți dau dureri de cap?

Nu există provocări complicate sau mai puţin complicate. Tot ce mi-e drag este să reuşesc să le fac oamenilor zile frumoase dimineaţa la radio şi să îi îmbrăţişez pe ai mei cu căldură, după ce ziua a trecut, sper, cu bine. Ce îmi face bine? Muzica, zâmbetul fiicei mele, o ceaşcă de cafea bună, faptul că lucrurile ies cum trebuie, mesajul mamei unui copil, care îmi spune că cel mic e bine, după ce a trecut printr-o problemă de sănătate. Toate acestea îmi dau o energie teribilă ca să merg înainte.

Dacă nu ar fi televiziunea și radioul, care ar fi platforma pe care ai simți că te exprimi cel mai bine, pe care ai aborda-o?

Aş vrea o platformă în care să stau mai mult de vorbă cu tinerii şi copiii. Aş inventa-o, dacă ea nu există. Facebook, Instagram, Tik-tok sunt mult prea colorate şi e prea multă lume acolo. Mi-ar plăcea să fiu într-o sală de clasă sau într-o casă de copii învăţându-i, povestindu-le, ca să duc un mesaj de bine şi de dragoste mai departe. FOTOGRAFII: FACEBOOK

liana-stanciu-fiica-mihai-georgescu-1SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat și pe care le-a asimilat în anii de carieră și pe care le-ai transmite mai departe, celor aflați la început de drum?

Sunt foarte multe reguli de jurnalism, dar nu cred că la asta se referă întrebarea. Mai degrabă la felul în care încerci să îţi faci meseria. Cred că a trecut de mult sezonul persoanjelor, acum este foarte valoros să fii sincer, sau să fii un foarte bun actor. Oamenii te simt când joci. Cred cu tărie în sinceritate şi în lucrurile spuse cu blândeţe şi cu iubire. Pentru că iubirea schimbă tot, chiar şi regulile cele mai rigide.

Care ar fi câteva principii profesionale pe care le-ai cuprinde într-un manual de media? Dar principii de viață?

Prima regulă este, ştiţi deja, probabil, încearcă să faci ce poţi tu, cu maximum de putere, încearcă să rămâi fidel meseriei tale. E o isterie mondială să se extragă titluri din context, se fac tot felul de invenţii în materie de jurnalism, inutil să spun că pe lângă pandemia de COVID, a fost şi o pandemie de fake news, ştiri false care continuă. Suntem otrăviţi în fiecare zi cu informaţii criptate, date pe jumătate. Nu există oră în care să nu vezi: “A murit. Şoc!”.

Apoi afli că a murit căţelul actriţei….  Sau a murit acum 20 de ani nu ştiu ce rudă… Cred că genul acesta de breaking news este nociv. Sunt lucruri pe care nu le-aş face niciodată. Prefer să spun ce-aş face… Să construiesc. Aş încerca să descopăr partea frumoasă a fiecărui om, pentru că fiecare o are. Vorba regretatului actor Robin Williams: “Fii blând cu cel pe care-l întâlneşti pentru că toţi avem o povară, o poveste şi o suferinţă. Sigur, poate nu e în acel moment, dar toţi o purtăm. Cred că trebuie să învăţăm să fim mai buni, mai asumaţi, mai oameni.

Te-ai simțit vreodată în pericol să-ți pierzi curiozitatea, pofta de căuta, de a cerceta, de a fi interesată de tot ce e nou?

Nu, niciodată. Dimpotrivă, sunt în pericolul de a face exces de zel. Orice lucru pe care nu-l ştiu suficient, îl caut. Orice chestiune pe care am senzaţia că nu mi-o amintesc sau nu o ştiu suficient de bine, o caut. Telefonul, computerul şi tableta mea sunt pline de notiţie, lucruri pe care le-am auzit sau le-am găsit scoase din context şi vreau să ştiu ale cui sunt şi cum continuă. Lucruri pe care aş vrea să le recitesc într-un moment în care nu sunt grăbită. Deci, nu mi-am pierdut niciodată curiozitatea, poate că sunt în pericol să vreau prea mult, să aflu prea mult şi e posibil să nu fie întotdeauna nevoie de atât de multe informaţii.

Care dintre simțurile tale s-a ascuțit cel mai mult în ultimul timp? În ce context?

Sper că cel mai bun simţ al meu rămâne intuiţia, cred că aici sunt o campioană. Intuiţia şi felul în care îi simt pe oameni nu mă înşeală încă.

Ești mama unei fiice adolescente, care sunt lucrurile care te surprind în fiecare zi la fata ta și în ce fel de adult ai vrea să se transforme?

Nu este despre ce vreau eu, e despre ce vrea ea şi despre cum reuşeşte să o cizeleze societatea. Mă surprinde în fiecare zi cu lucrurile bune pe care le găseşte chiar şi în oamenii care, poate, nu au gânduri bune. Întotdeauna găseşte o scuză când cineva e neplăcut, are câte o vorbă bună pentru cineva care a trecut printr-o situaţie neplăcută… Sper să nu îşi piardă această bunătate şi nevoia de a îi ajuta pe ceilalţi. În rest, îmi doresc să fie fericită.

Dacă ai putea să-ți pui amprenta pe un singur lucru din viitorul ei, unde ai prestabili ceva?

Nu pot şi nici nu vreau să fac astfel de exerciţii. Îl las pe Dumnezeu să decidă. Cred cu tărie că dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă îi spui despre ce ai face tu în viitor.

Cât de mult petreci gândindu-te la trecut, câtă importanță acorzi prezentului și cum vezi viitorul?

Prea puţin mă gândesc la trecut, doar în măsura în care e ceva ce mă ajută să merg înainte. Da, trăiesc în prezent şi nu îmi fac prea multe planuri de viitor… Maximum pentru mâine. Sunt omul prezentului şi am fost mereu aşa.  

Ne poți aminti un vers din piesele soțului tău, Mihai Georgescu (n.r. solistul trupei “Bere Gratis”), care îți vine mereu în gând?

“Mă uit pe acelaşi drum, iubeşte-mă!/Voi fi un om mai bun, priveşte-mă!”

O piesă care să reflecte relația voastră?

2001, Străzi albastre. (Mi s-a părut că te aud, dar am uitat radioul deschis)

În opinia ta, puterea unei femei stă în… și în…

Puterea unei femei stă în felul ei de a iubi. Toată lumea iubeşte, făţiş sau nu. Sunt foarte schingiuţi cei care nu pot să iubească. Cred că este despre felul în care iubeşti şi arăţi acest lucru.

NU POT TRĂI FĂRĂ…Nu mă ataşez de lucruri… Nu pot trăi fără muzică, fără o cafea bună… Dar cel mai tare nu pot trăi fără să simt iubirea celor dragi.

Citește și: Cum arăta Liana Stanciu la 24 de ani. Fiica ei adolescentă i-a moștenit frumusețea și zâmbetul

Citește și: Fiica Lianei Stanciu și a lui Miță de la Bere Gratis, năucitor de frumoasă, la 16 ani. „Ne certăm, ne împăcăm, ne iubim”