Libertatea pentru femei: O interpretați pe Elena Maxim în serialul “Lia – Soția soțului meu”, deţinătoarea unei agenţii de impresariat modele. Elena e o femeie puternică, independentă, cu fler, cu umor. Ce i-ați spune Elenei dacă ați sta cu ea la o cafea, în viața reală?

Ioana Abur: Elenei, i-aș spune că-mi place de ea; e mereu binedispusă, optimistă, are o lejeritate, un fel de ”ușurătate a ființei” care mă fac să zâmbesc și-mi dau încredere că o atitudine pozitivă poate rezolva uneori multe probleme. Îmi place că nu e încrâncenată, că are umor și că citește cu calm, cu un fel de detașare, foarte bine oamenii. Am multe de învățat de la ea, așa că i-aș spune că mi-ar plăcea să ne împrietenim. Și aș invita-o la teatru, să mă vadă jucând, cred că i- ar plăcea și ei de mine.

Ați debutat joi, 11 mai, în serialul “Lia – Soția soțului meu”, la Antena 1. Cum a fost atmosfera la filmări, ce vă bucură, ce vă stresează în cadrul unui asemenea proiect mare?

Mă simt extraordinar la filmări. Mă bucură enorm să lucrez cu echipa de la Lia – Soţia soţului meu. Colegii actori sunt foarte talentați și simpatici, alături de ei lucrul e o plăcere și o provocare. Un partener generos și atent îți ridică ștacheta, te ajută să evoluezi, să fii tot mai bun.

Iar cu Radu, Bogdan și Andrei (n.r. regizorii si acting coach-ul proiectului) râd mult, ne înțelegem bine și-i apreciez, îi respect și ca profesioniști dar și ca oameni. În plus, toată echipa tehnică, băieții de la camere, fetele talentate de la make-up și hair style, sunt niște profesioniști cu experiență și mi-s toți tare dragi. De câte ori plec de la filmări mă trezesc, zâmbind, la volan, plină de energie.

Cred că asta se întâmplă pentru că-mi place foarte tare ceea ce fac, îmi plac oamenii cu care interacționez, îmi iubesc personajul, toate astea îmi dau o stare de bine pe care o duc cu mine și acasă. Și faptul că e un proiect de succes, cu așa audiență mare, atât de iubit de telespectatori, mă motivează să fiu cât de bună, de creativă și inspirată pot eu să fiu. Deci niciun stres, doar o imensă bucurie!

Ioana Abur –SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Ioana Abur a debutat ca actriță în „Liceenii”

Debutul oficial în actorie l-ați avut, însă, în “Liceenii”, un film iconic, un reper duios pentru mulți români. Ce amintiri din acea perioadă v-au rămas mereu intacte? La ce vă gândiți, cu plăcere, cu nostalgie, legat de “Liceenii?”

Da, Liceenii e chiar un film cunoscut de toată lumea; și generația Teonei (n.r. fiica actriţei) îl știe. E, într-adevăr, primul film în care am jucat, aveam 17 ani, eram în clasa a XI-a. Sunt mulți din cei pe care i-am cunoscut atunci care mi-au devenit prieteni, colegi. A rămas ceva foarte plăcut în suflet, amintiri, povești, eram tineri, plini de speranță, a fost foarte frumos.

Care a fost momentul în care ați știut exact că acesta vă e drumul în viață, actoria?

Nu știu ”momentul”… ce știu este că niciodată nu m-am gândit la altceva, nu mi-am dorit să fac decât asta, cu tot sufletul.

Care au fost principalele provocări cu care v-ați confruntat în cariera de actriță și cum le-ai depășit?

Cel mai mult am avut de ”luptat” cu mine însămi; am încercat mereu să înțeleg, să învăț, să evoluez, să merg cât de departe posibil. Mereu m-am uitat în sus, am studiat actorii pe care îi admiram, am văzut cât de mult teatru am putut, filme la fel și în continuare fac asta.

Învăț cât pot de la colegi, actori, regizori, încerc să fiu atentă, deschisă la provocări, să-mi păstrez vie un fel de naivitate, de curățenie, de prospețime, să ”mă mir”, cum spunea dl. profesor Dem Rădulescu (ador să învăț lucruri noi, am făcut trei facultăți și am învățat cu pasiune).

Fug cât pot de suficiență, de aroganță și ascult sfaturile și părerile celor din jur, de la aproape oricine cred că am câte ceva de învățat. În meseria noastră cred că ”smerenia” e o calitate foarte prețioasă.

Ce colegi din industrie apreciați/admirați și de ce? Actorii au, la rândul lor, actori preferați?

Sunt câteva actrițe pe care le iubesc și le admir foarte tare, la care mă uit ținându-mi respirația aproape, cărora le sorb gesturile, reacțiile, vorbele: Gena Rowlands, Cate Blanchett, Kate Winslet, Juliette Binoche, Marion Cotillard sunt doar primele care-mi vin în minte.
Și uite, îl iubesc pur și simplu pe Bill Murray, dacă ar fi să-mi îndeplinească cineva cel mai nebun și curajos vis ar fi să-mi dea un rol principal alături de el, noi doi tot filmul, atât! Altceva după asta, nu știu ce mi-aș mai putea dori…. (i-am spus și Teonei, așa, să nu zică cumva că n-a știut).

Care a fost rolul care v-a zdruncinat cel mai tare din punct de vedere emoțional?

Anamaria din Adela m-a marcat, tulburat foarte tare. Dar a funcționat și ca un balsam pentru suflet. Am înțeles foarte multe lucruri jucând, studiind rolul ăsta, m-a ajutat să descâlcesc multe fire în care mă simțeam pierdută, ca mamă și ca femeie, pot să spun că mi-a schimbat viața în multe privințe … și doar în bine! Și pentru asta îi sunt extrem de recunoscătoare doamnei Ruxandra Ion și vreau să mă folosesc și de acest prilej să-i mulțumesc.

Aveți o rutină anume, tabieturi, superstiții înainte de a începe să lucrați la un proiect?

Nu am superstiții sau tabieturi înainte, când pregătesc un rol, dar am observat că dezvolt, în funcție de personaj, în timp ce descopăr lumea lui, tot felul de ”drăgălășenii” cumva dedicate conviețuirii dintre noi. Așa mă ”împrietenesc”, mi-l apropii, creez tot felul de mici obiceiuri, ca și cum aș construi un univers comun, descopăr lucruri pe care le putem și ne face plăcere să le facem împreună, care să ne definească relația și e foarte simpatic procesul asta.

E ca și cum, de fapt, scotocesc în mine, găsesc o casetă ascunsă bine, de care aparent nici nu știam sau poate că uitasem și scot la iveală o bucățică surprinzător de nouă, aparent necunoscută dar care face parte din ființa mea – și ăsta e unul dintre miracolele meseriei ăsteia – găsim, descoperim mereu personajele în noi, oricât de imposibil ar părea la prima vedere ( uitați-vă la Ioana Blaj – care e fabuloasă în rolul lui Alice și nu ma pot opri din uimire și admirație când o văd cum o dezvăluie pe fata asta ca un uragan în fiecare nou episod).

De când m-am întâlnit cu Elena, de exemplu, am foarte multă grijă de mine, mult mai mult ca înainte, sunt mai atentă la ce mă bucură, ce-mi place, am senzația că mi-am regăsit încrederea și bucuria feminității și a senzualității, de care mă simțeam un pic înstrăinată de ceva vreme.

Ioana Abur, despre fiica ei, regizoare: „Teona, e bucuria, inspirația, mândria, motivația și minunea mea”

Există vreun proiect de teatru sau de film, românesc sau international, la care ați visat mereu să luați parte?

Nu chiar. Cred că mi se întâmplă ce trebuie să mi se întâmple; că vin proiectele pentru care sunt pregătită și că e cineva acolo sus care știe de ce am nevoie și mă ocrotește, mă ajută și-mi dă putere, inspirație și har să fiu exact ce, cât, unde și cine sunt menită să fiu.

Teona Galgoțiu – regizoare, scenaristă, poetă, femeie splendidă, fiică. Ce atribute ați mai pune lângă prenumele fiicei dumneavoastră? Știu că ați lucrat împreună în “Mama mea e numai una”, iar titlul spune totul.

Teona, e bucuria, inspirația, mândria, motivația și minunea mea. E extrem de inteligentă, puternică, neînfricată, are o personalitate scăpărătoare, fascinantă, fermecătoare și atât de talentată că mă simt mai tot timpul copleșită, uimită și recunoscătoare în preajma ei și a realizărilor ei. Scrie poezie, proză, piese de teatru, scenarii, face filme, festivaluri de film și-n toate excelează. O admir și o iubesc fără limite. Și am mai jucat într-un film de-al ei, nu doar in ”Mama mea e numai una”, cel de master anul I – ”Locuri ascunse”, un film foarte important pentru amandouă.

Într-o lume sufocată de artificial, prezența dumneavoastră este delicată și naturală. Ce cochetării, obiceiuri, trucuri aveți în rutina de îngrijire și în dietă?

Încerc să mănânc cât mai simplu si lejer, sănătos și gustos, nu cine știe ce diete sau eforturi speciale. Ies destul de des în oraș cu Teona și găsim câte un loc cu chestii gustoase și simple și ne bucurăm să mâncăm împreună și să povestim ca fetele.

De ten am grijă, mă răsfăț cu seruri și creme cât mai naturale, fac masaj și cât de multă mișcare îmi permite timpul (îmi place foarte tare să înot).

Ioana Abur, biografie

Ioana Abur s-a născut la Sighișoara, la 26 iulie 1969. A terminat liceul la Colegiul National „Gheorghe Lazăr” din București. A absolvit Academia de Teatru și Film „I.L.Caragiale” în 1994, la clasa lui Dem Rădulescu. Are o filmografie impresionantă, iar dintre cele mai recente producții în care a jucat amintim: Watcher (2022), Copacul dorințelor (2021), Zavera (2019), Ana, mon amour (2017), Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor (2017), The Crucifixion (2017), Live (2015), Artă (2014), Școala de vară (2013) etc. În serialul „Adela”, de la Antena 1, a interpretat-o pe Ana Maria Dincă (Mama Adelei).

Citește și: EXCLUSIV Dan Cruceru, confesiunile unui familist: „Suntem de 15 ani împreună și încă ne iubim, ba chiar foarte mult”

Citește și: EXCLUSIV Iuliana Marciuc, interviu despre destin, iubire și ultimele schimbări din viața ei: „Eu aleg cu inima”