Libertatea pentru femei: Cătălin, în “Țăndări” îl joci pe Coporan. Povestește-ne câte ceva despre el. Ce are acest personaj și nu ai tu în viața reală?

Cătălin Neamțu: Acest personaj are o vestimentație îndoielnică, eu am una simplă – all black, în general. Coporan are idei puține și fixe, Cătălin are tot puține, dar mai flexibile. Coporan are teamă de tiribombe, Cătălin nu.

În film ești prieten cu Enrique (Cristian Bota), un tip șmecheraș și cam grandoman. În realitate care-ți sunt prietenii adevărați și ce apreciezi tu cel mai mult la un om?

Prietenii adevărați sunt cei care au fost lângă mine atunci când au simțit că am nevoie, la fel am încercat și eu să fac atunci când au fost ei în situații delicate. Ce apreciez? Simțul umorului, deschiderea spre necunoscut și explorare, anduranța la stat în oraș – pe care eu n-o mai am… Apreciez și învăț de la prietenii care au citit mai mult ca mine și au informații care la mine nu au ajuns, apreciez punctualitatea, transparența, loialitatea, nefrica de penibil.

Cum ai descoperit că îți poți câștiga pâinea din umor, improvizație și actorie? Cum ai pornit pe drumul acesta?

Am pornit pe drumul asta încă din UNATC. Când Vlad Massaci a venit cu această nouă formă de teatru la clasa profesorului Florin Zamfirescu, la care eram și eu (în anul 2 – 2002), am fost atras definitiv de improvizație, de a crea scene, personaje pe loc, de a spune povești. Improvizația implică și multă disciplină, învățarea temeinică a regulilor, ascultarea partenerului și întinderea antenelor la maximum.

Este matematică într-un haos foarte bine organizat. Am jucat în show-uri de impro în multe locuri în care nu te aștepți să vezi teatru și intenționez să fac asta cât se poate de mult. Pe măsură ce trece timpul, descopăr noi valențe ale exercițiilor de improvizație, întâlnesc oameni talentați, cu care îmi face mare plăcere să joc pe aceeași scenă. Improvizația îmi dă o energie pe care nu am reușit să o iau din altă parte.

Comedia și umorul ți-au definit cariera, dar ai avut și situații în viață pe care le poți numi dramatice? Ce te întristează cel mai mult în viața de zi cu zi?

Dramatice au fost mai multe momente. Pierderea Mamei în fragedă pruncie, la aproape 13 ani. Dramatic a fost și că am fost grăsuț de mic și nu-mi găseam haine pe mărimea mea, noroc că acum obezitatea a devenit sport național și uneori chiar mă simt un om normal.

Dramatic… am cam fugit de mine și de acest concept, de fiecare dată când m-am întâlnit cu dramaticul am încercat să-l fentez și să nu-l iau în serios. Dramatic a fost și când a fost eliminată Steaua de Middlesbrough în cupele europene, când a fost eliminată Naționala României în SUA, cu Suedia. Dramatic a fost și când mi-am pierdut telefonul în Vama Veche. Dramatic a fost și când s-au stricat în frigider două adana kebab din cele mai bune… dramatic e ca nu mă mai pot opri din a oferi exemple în această direcție.

Cătălin și Cătălina, o poveste care durează de 20 de ani. Cum ați făcut-o să dureze într-o lume în care divorțurile par atât de “la îndemână?”

Eh… aici nu mai e așa din decembrie 2022. Nu am divorțat, pentru că nu am fost căsătoriți, dar suntem separați și singurele interacțiuni pe care le mai avem sunt legate de cei trei copii minunați pe care îi avem împreună: Smaranda, Petru și Zoe. În schimb, de o vreme am o iubită care mă echilibrează, mă completează și-mi este alături și în momentele bune și în cele rele, iar pentru asta îi mulțumesc.

catalin-neamtu (8)SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 14

Cum ești ca tată, Cătălin? Permisiv, înțelegător sau ești părintele “polițist”? Adolescența, preadolescența nu sunt perioade ușoare.

Încerc să fiu prietenul lor mai mare, sunt la fel de jucăuș și răspund provocărilor lor. Mă joc cu Petru fotbal în casă, colorez – decupez – pictez cu Zoe și mă joc cu Smaranda în spectacole de Impro și mai nou avem și o primă interacțiune artistică într-o producție TV, unde suntem tată și fiică. Smarandei îi place actoria și o susțin cu tot ce pot în această direcție.

Cum sunt cei mari, Smaranda și Petru? Ce le place să facă în afara școlii, ce înclinații au?

Smaranda e cu scena, actoria și cântatul cu vocea și la chitară, Petru e cu fotbalul, e colecționar de tricouri de jucători autentice, e pasionat de skate parcuri, iar Zoe este cu machiatul păpușilor, cu joaca de-a magazinul, cu dansurile – contemporan și balet, cu pictura. Fetele sunt artiste, Petru e cu totul în alte direcții.

Prin 2017 ai slăbit 20 kg într-un timp relativ scurt și nu le-ai mai pus la loc. Ești consecvent, disciplinat, ce ai schimbat radical de atunci și până azi? Ma refer la dietă, stil de viață, sport…

Sportul nu este prietenul meu, atunci când l-am făcut sau îl fac… se întâmplă pentru că știu că ajută, dar nu este o plăcere pentru mine.

Dieta revine periodic, atunci când mă văd într-o poză, într-o filmare și înțeleg ca am luat proporții. Cea mai bună și eficientă dieta este foamea, este singura care la mine da rezultate. Cel mai mult am slăbit 35 de kg și periodic mă-ntorc la dietă, pentru că am fost pe modelul mare de mic.

Lupta cu kilogramele în plus este permanentă și de multe ori am fost învins. Am ambiție de fier, dar din păcate se activează destul de rar… Stilul de viață nu este unul chiar ordonat, dar încerc să devină astfel.

Ce ai vrea să știe despre tine oamenii care te cunosc doar de la televizor, de pe scenă sau din filme?

Că sunt un om normal, căruia îi place să facă oamenii să râdă și este pasionat de arta improvizatiei. Că sunt și vesel și trist, că-mi pare rău atunci când rănesc involuntar oamenii cu atitudinea sau prin reacții, că sunt un tip non-conflictual și catalizator, că ies din orice încăpere în care s-a auzit primul acord de manele, că-mi iubesc cei trei copii cum mă pricep mai bine, că sunt un maidanez cu o rată de adaptabilitate foarte mare, că nu-mi place să întind rufele, să împăturesc hainele și să schimb așternuturile.

Care consideri că sunt cele mai importante realizări din viața ta, până la 43 de ani? Exceptând familia.

Cele mai importante realizări sunt legate de stoicismul cu care insist în a aduce în fața oamenilor improvizația și de încercările de a fi un tată cât se poate de bun. Realizez că nu am mari realizări și asta mă ajută să mă îndrept spre ele în viitor.

Cu ce rămâi tu după filmul “Țăndări”? În afară de ceea ce vom vedea noi marile ecrane.

Rămân cu prietenii născute la filmări, cu amintiri frumoase, cu certitudinea că se poate realiza un film în 8 zile de filmare.

Cătălin Neamțu, imagine din filmul „Țăndări”

Joci într-o peliculă regizată de Bogdan Naumovici, “tăticul” unor reclame care au făcut istorie. Cum ai face tu reclamă acestui film? Cum ne-ai convinge să mergem să-l vedem?

„Țăndări” este filmul pe care ți-e frică să nu-l vezi! Ce te faci dacă mâine toți colegii de la birou râd amintindu-și de glumele din film și tu habar n-ai ce s-a întâmplat acolo? Dacă nu vezi „Țăndări” riști să te autoexcluzi din cercurile de prieteni.

Ce veți face de Sărbători și ce gânduri ai pentru 2025?

De sărbători… un brad, sarmale și cumpăr un cozonac.

În 2025 abia aștept să joc alături de Smaranda în spectacole de improvizație, să scoatem premiera piesei „Tu alegi!” și să fac cât mai multe spectacole de improvizație. Să termin lungmetrajul la care scriu, să-l filmăm. Și să devin un om mai bun.

Cine este Cătălin Neamțu. Biografie

Cătălin Neamțu (n. 9 iulie 1981), absolvent UNATC „I. L. Caragiale”, București (2004, clasa Florin Zamfirescu) este actor de film, teatru și televiziune, scenarist pentru emisiuni de divertisment și seriale, și actor de improvizație. A făcut parte din numeroase proiecte de teatru și film, a jucat în spectacole de improvizație și are o îndelungată activitate în teatrul de improvizație.

Printre lungmetrajele în care a jucat se numără: „Italiencele” (2004, r. Nap Toader), „Second Hand” (2005, r. Dan Pița), „Hârtia va fi albastră” (2006, regia Radu Muntean), „Și caii sunt verzi pe pereți” (2012, regia Dan Chișu), „S-a furat mireasa” (2012, regia Jesús del Cerro), „Mamaia” (2013, regia Jesús del Cerro), „5 minute” (2019, regia Dan Chișu).

Timp de 15 ani a jucat în numeroase spectacole la Teatrul Godot. Este fondatorul trupei de „ImproVizați”, care avut numeroase spectacole și turnee. A mai jucat în musicalul „My Fair Lady”, regizat de Răzvan Ioan Dincă (2016), „O zic din viața mea” (2016 – 2018) și a fost invitat special al emisiunii „Românii au Talent”, sezonul 10.

Alături de Robert Tudor, la filmări

A dezvoltat numeroase concepte de evenimente corporate și a fost trainer creativ pentru evenimente speciale și conferințe, colaborând cu unele dintre cele mai mari companii prezente în România (2004 – 2018).

Cătălin Neamțu a fost scenarist și actor în numeroase proiecte de televiziune (Las Fierbinți sezonul 1, Spitalul de Demență, Superjurnal, Neatza cu Răzvan și Dani, Țaca-Paca, Vacanța Mare), PRO TV, Antena 1, Digi 24 (2003 – 2019), a făcut parte din echipa „Serviciul Român de Comedie” (2011 – 2015) și „Ninja Warrior”(2018, sezonul 1, PRO TV).

A fost coprezentator al emisiunii „România, Jos Pălăria!” (PRO TV), precum și scenarist al emisiunilor „Ce Spun Românii” (PRO TV, 2017 – 2019), „Vocea României” (PRO TV, sezoanele 7 și 8, 2017 – 2018) și „Cântă cu mine” (PRO TV, sezonul 1, 2018 – 2019), a jucat, de asemenea, în serialele „Triplu sec” (PRO TV), „Las Fierbinți” (PRO TV), a participat la emisiunea „Ferma Vedetelor” (sezonul 3, 2018, PRO TV) și a fost Comedy Consultant, pentru producții precum Comedy Central, Comedy Club TV Show (sezoanele 3 și 4, 2018 – 2019).

În prezent, face parte din emisiunea de divertisment „Săriți de pe fix” (PRO TV) și spectacolul „Săriții – Impro Show”.

Tot ce trebuie să știi despre „Țăndări”, lungmetrajul de debut al lui Bogdan Naumovici

Filmat la Călugăreni, la 30 de kilometri de București, „Țăndări” a coagulat în jurul scenariului actori care nu mai au nevoie de nici o prezentare: Alin Florea, Constantin Florescu, Cristian Bota, Nicodim Ungureanu, Cătălin Neamțu, Carmen Tănase, Dan Badea, Alex Conovaru, Sergiu Costache, Robert Tudor, Andreea Samson, Adriana Mârnea, Gabriel Spahiu, Maria Radu, Puiu Lăscuș.

„Țăndări” este lungmetrajul de debut al lui Bogdan Naumovici, unul dintre cei mai cunoscuți directori de creație din România, cu o vastă experiență în publicitate. Naumovici este cel mai cunoscut publicitar român, deținătorul a peste 100 de premii de creație și a mai mult de 30 de premii de eficiență, precum și al titlului de Cel Mai Bun Profesionist în Advertising al Deceniului.

Comedia scrisă și regizată de Bogdan Naumovici este produsă de Laura Georgescu Baron (HI FI Production).

„Perioada de pregătire a producției a fost foarte scurtă, de două luni. La fel, și perioada de filmare – nouă zile. Toate departamentele (decoruri, costume, machiaj etc.) s-au mobilizat exemplar. Era imposibil să finalizăm un asemenea proiect într-un timp atât de scurt fără a avea în spate o echipă bună și dedicată proiectului.

Am filmat la Călugăreni (la 30 de kilometri distanță de București), unde am reușit să găsim toate spațiile agreate de regizor, după prospecția realizată împreună cu directorul de imagine Lulu de Hillerin.

Un alt capitol foarte important a fost castingul. Cu o parte dintre actori am vorbit personal și le mulțumesc mult pentru că au acceptat să vină, chiar dacă se filma în afara Bucureștiului și timing-ul era foarte strâns. Cu alți actori a vorbit Bogdan. Am mai apelat la două agenții de casting pentru a întregi distribuția și pentru figurația specială. Pentru figurația simplă am folosit localnici (cei care corespundeau brief-ului dat de regizor)”, povestește Laura Georgescu Baron, Hi Fi Production, în calitate de producător.

Sinopsis „Țăndări”

Primarul din comuna Movilița (Alin Florea) are un vis:  vrea să facă un parc de distracții pentru a atrage turiști, și a-și asigura, probabil, un nou mandat, însă nu-i ajung banii de la buget. Când fostul primar (Constantin Florescu), devenit între timp antrenor al echipei de fotbal din comuna vecină și mult mai bogată, Țăndărești, îi propune un pariu de pe urma căruia ar putea câștiga banii necesari, toată lumea intră în joc. Afaceristul comunei, Stelică (Nicodim Ungureanu), secretara Mariela (Carmen Tănase) și Enrique, un băiat „bun la toate” (Cristian Bota), fost fotbalist amator, sunt dispuși să-l ajute.

Bețivul satului (Alex Conovaru), fost fotbalist profesionist renunță la alcool pentru a fi antrenor, preotul (Sergiu Costache) e convins de polițist (Dan Badea) să-și asume rolul de arbitru, iar o parte din cetățeni, animați de promisiunile primarului, se înscriu în echipă.
Oamenii de încredere ai primarului din Movilița (Stelică și Enrique) poartă negocierile pentru achiziționarea echipamentelor pentru parcul de distracții de la un tehnician din altă comună (Gabriel Spahiu). În timp ce antrenorul echipei din Țăndărești se asigură că va avea o echipă de top, cei din Movilița își pregătesc planul de sabotaj, iar fetele singure (Andreea Samson, Adriana Mârnea), vor să profite de această ocazie ca să se mărite.

𝐀𝐛𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳a-𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐞𝐰𝐬𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 https://tinyurl.com/libertateapentrufemei și vei primi direct în inbox selecția celor mai importante știri ale zilei: vedete, sănătate, sfaturi practice, horoscop, spiritualitate, povești de viață.