Marele muzician şi compozitor este autor al unora dintre cele mai cunoscute coloane sonore din cinema, de la „Pentru un pumn de dolari” la „Cinema Paradiso” sau „Malena”. Cu câteva zile în urmă, el își fracturase femurul.

Morricone, care a semnat peste 500 de coloane sonore, a fost de şase ori nominalizat la premiile Academiei americane de film, premiu pe care l-a și câștigat de două ori.

Inspirat iniţial de Mozart, Bach şi Vivaldi, Ennio Morricone este unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică din toate timpurile, iar pe parcursul unei cariere de aproximativ şapte decenii discurile lui au fost vândute în peste 70 de milioane de copii.

Ennio Morricone s-a născut pe 10 noiembrie 1928, la Roma. A compus prima sa partitură, pentru un concert de muzică clasică, la sfârşitul anilor 1950 şi a început apoi să lucreze în departamentul de aranjament muzical din cadrul televiziunii italiene de stat, RAI. Şi-a început cariera de compozitor de muzică de film în 1961.

De asemenea, a compus coloanele sonore pentru mai multe filme western regizate de Sergio Leone – „Pentru un pumn de dolari”, „Pentru câţiva dolari în plus”, „Cel bun, cel rău, cel urât”, „Un pumn de dinamită” şi „Undeva, cândva în Vest”.

El a compus coloanele sonore pentru „The Hateful Eight”, „Zile în paradis/ Days of Heaven” (1978), „Misiunea/ The Mission” (1986), „Incoruptibilii/ The Untouchables” (1987), „Bugsy” (1991) şi nu numai.

Între filmele a căror muzică îi poartă semnătura se mai află „Bătălia pentru Alger” şi „A fost odată în America”. A colaborat cu regizori celebri, precum Sergio Leone, Bernardo Bertolucci, Lina Wertmuller, Brian De Palma, Roman Polanski şi Oliver Stone.

Morricone a refuzat mereu să se mute la Hollywood, în ciuda succesului înregistrat acolo. A refuzat să înveţe limba engleză şi spunea că nu este un fan al aplauzelor şi nici al presei.

Funeraliile vor avea loc în familie, potrivit Ansa.

Vezi și Doliu imens în muzică: O cântăreață legendară a murit la vârsta de 69 de ani

Citește și: