Tatăl Shakirei era un cunoscut bijutier în Columbia, însă când artista avea 7 ani, tatăl ei afacerea tatălui ei nu a mai mers și a fost nevoit să-și declare falimentul. În acele momente grele,părinții au trimis-o pentru o perioadă la niște prieteni din Los Angeles. Însă, când au luat-o înapoi acasă, Shakira a trăit un adevărat șoc. Nimeni nu mai era cum lăsase. „Totul se schimbase în viața familiei mele”, a declarat ea într-un eseu pentru Newsweek.

„Cele două mașini cu care mă duceau la școalăsau la prietenii cu care mă jucam dispăruseră. Aerul condiționat care ne răcorea în zilele fiebrinți de vară din Columbia fusese vândut. Televizorul nostru color fusese schimbat cu unul mult mai mic și care era alb-negru”, scria Shakira, menționând că nici alimentele pe care ea le iubea lipseau cu desăvârșire și abia aveau ce să mănânce.

Artista a mărturisit că era mică și nu înțelegea ce se întâmplă, dar era foarte dezamăgită de noua lor viață. Însă, părinții ei au luat măsuri și i-au arătat că se putea și mai rău. Au dus-o într-un parc public unde trăiau mai mulți oameni ai străzii, în special copii. „Trăiau în mizerie, cu haine rupte și în picioarele goale, căutau prin gunoaie disperați să găsească ceva de mâncare. Mulți inhalau prelandez pentru a uita de durerea existenței lor”, își amintește artista.

Mai mult, din acel moment , ea a promis că va face tot ce îi stă în putință să ajute persoanele care ajung să trăiască în astfel de situații. Și s-a inut de cuvânt. Mama a doi copii a creat în 1997 fundația Pies Descalzos (n.r. În picioarele goale). Organizația ajută copiii defavorizați din Columbia să aibă acces la  educație.