Potrivit unui purtător de cuvânt al cuplului, ţinându-se cont de regulile guvernamentale cu privire la folosirea cuvântului “royal”, s-a convenit ca fundaţia celor doi să nu se numească Sussex Royal Foundation. De asemenea, cererea depusă la Oficiul Britanic de Proprietate Intelectuală a fost retrasă.

“Ducele şi ducesa de Sussex nu intenţionează să folosească “SussexRoyal” după primăvara anului 2020. Drept urmare, cererile de marcă înregistrată depuse ca măsură de protecţie, urmându-se modelul Royal Foundation, au fost retrase”, a declarat  reprezentantul cuplului.

Prinţul Harry şi soţia sa Meghan au solicitat anul trecut la Oficiul Britanic de Proprietate Intelectuală ca numele fundaţiei lor, Sussex Royal, să devină marcă înregistrată. Cererea lor de marcă înregistrată includea o varietate de bunuri, servicii şi activităţi, de la cărţi până la îmbrăcăminte şi campanii educative şi caritabile.

“Ducele și ducesa își vor petrece timpul atât în Marea Britanie și în America de Nord. Pe lângă faptul că vor continua să lucreze îndeaproape cu patronatele lor existente, ei construiesc un plan de angajamente în Marea Britanie și Commonwealth pe tot parcursul anului, Ducele și Ducesa au întreprins, de asemenea, întâlniri ca parte a activității lor permanente pentru a stabili o nouă organizație non-profit.  Detaliile acestei noi organizații vor fi împărtășite mai târziu în an”, a mai spus purtătorul.

Acordul va intra în vigoare pe 1 aprilie

Acordul va intra în vigoare pe 1 aprilie, iar o reexaminare va avea loc după 12 luni, moment în care familia regală va revizui acordul.

„Întrucât nu există un precedent pentru acest nou model de funcționare și o eventuală independență financiară, Familia Regală și The Sussexes au convenit la o revizuire inițială după 12 luni pentru a asigura că aranjamentul funcționează pentru toate părțile”, a spus purtătorul de cuvânt.

Ducii de Sussex au anunţat pe 8 ianuarie că vor să se distanțeze de familia regală și să devină independenți financiar, iar în cele din urmă au fost nevoiți să părăsească definitiv casa regală.

Ei nu vor mai avea un birou la Palatul Buckingham, unde îşi are reşedinţa regina Elisabeta a II-a, iar începând de la 1 aprilie ei vor fi reprezentaţi de organizaţia lor de caritate. Cei doi au renunţat la alocaţia regală şi trebuie să returneze unele cheltuieli publice de care au beneficiat, în special 2,4 milioane de lire sterline (2,8 milioane de dolari), bani cu care a fost renovată reşedinţa lor din Regatul Unit.

În următoarele săptămâni, ducii de Sussex au pe agendă evenimente oficiale, ce includ participarea prinţului la o înregistrare cu vedeta rock John Bon Jovi şi la o reprezentaţie a corului Invictus Games Choir.  Ultimul angajament oficial al prinţului este participarea sa la un serviciu religios prilejuit de ziua Commonwealth of Nations în 9 martie, la Westminster Abbey din Londra.

Prințul Harry își va păstra rangurile militare

Cu toate acestea, ducii de Sussex vor  participa și în luna mai la celebrarea Jocurilor Invictus, de care se ocupa Harry,  la care vor participa foşti veterani de război, însă ducii vor participa cu titlu personal. În plus,  prinţul va copatroneze maratonul din Londra, care va avea loc în aprilie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al cuplului, în cele din urmă prinţul Harry îşi va păstra rangurile militare de maior, locotenent-comandat şi şef de escadrilă, de care este foarte ataşat, iar această veste l-a bucurat la maxim, pentru că își dorea foarte tare să păstreze titlurile militare. Nu se va folosi înăs de titulatura militară onorifică.

Palatul Buckingham a anunțat că decizia prinţului şi a soţiei sale de a se retrage implică şi faptul că renunţă să mai folosească titlurile de Alteţă Regală și vor reveni periodic în Marea Britanie.  Cei doi folosesc termenul „Sussex Royal” pe contul de Instagram, unde sunt urmăriţi de 11,2 milioane de abonaţi, şi pe site-ul lor oficial, însă ei s-ar putea să fie nevoiți să se rebranduiască, după ce regina le-ar fi spus clar că nu e de acord să folosească cuvântul „royal’, având în vedere că au ales să părăsească familia.  Potrivit Daily Mail, Majestatea Sa a luat această decizie după mai multe discuții lungi cu seniorii regali. Aceștia au convenit deja că nu mai poate fi „susţinut” dreptul cuplului de a folosi acest termen „regal”.

„Cum ducele şi ducesa de Sussex s-au retras din calitatea de seniori ai familiei regale şi vor lucra pentru a-şi câştiga independenţa financiară, folosirea termenului „regal”, în acest context necesită o reconsiderare”, a declarat o sursă regală, precizând că discuţiile sunt în curs.