Chiar dacă gestul său ar putea să nu pară cu nimic greșit celor de-o nație cu el, trecând ca o manifestare de simpatie, chiar prețuire, în regatul britanic este nu doar semn de nepolitețe, ci o încălcare crasă a protocolului.

În cadrul unei mese festive la Palatul Buckingham, preşedintele american şi-a pus mâna pe spatele reginei Elisabeta a II-a și chiar a părut că o bate ușor.

Incidentul a avut loc după ce Trump, în vârstă de 72 de ani, a lăudat-o pe regină, în vârstă de 93 de ani, şi a spus că aceasta este o „femeie extraordinară” grație activităţilor sale din Al Doilea Război Mondial.

De la Al Doilea Război Mondial până astăzi, majestatea sa a reprezentat un simbol constant pentru aceste tradiţii nepreţuite”, a spus Trump în timpul mesei festive.

Regina a întruchipat spiritul demnităţii şi patriotismului care bate cu putere în fiecare inimă englezească”, a adăugat preşedintele american, bătând-o ușor pe spate pe regină.

Gestul său a aprins Internetul, locuitorii regatului acuzându-l nu doar de ignoranță, ci de impolitețe și chiar grosolănie.

La rândul său, regina a vorbit şi ea despre respectul faţă de Statele Unite, spunând printr-un discurs că „în această seară sărbătorim o alianţă care ne-a ajutat să păstrăm siguranţa şi prosperitatea popoarelor noastre timp de zeci de ani, iar eu cred cu tărie că acest lucru va dăinui pentru următorii ani”.

Monarhul nu a părut afectat de gestul preşedintelui.

Pe site-ul oficial al Familiei Regale Britanice se prevede că „nu există coduri speciale de comportament în cazul întâlnirii cu regina sau cu orice alt membru al Familiei Regale, dar multe persoane doresc să se comporte conform regulilor tradiţionale”.

Iar aceste reguli tradiționale interzic ca membrii familiei regale, mai cu seamă regina, să fie atinși. Totuși, fosta prima doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, a îmbrăţişat-o pe regină în timpul unei ceremonii la Palatul Buckingham, în 2009. Regina a răspuns gestului şi şi-a pus mâna pe talia primei doamne.

Vezi și Lecție de eleganță absolută! Kate Middleton și Melania Trump i-au lăsat pe toți cu gura căscată la banchetul dat la Palatul Buckingham de regină | GALERIE FOTO

Citește și:

Surpriza imensă din testamentul lui George Michael! Cu ce s-au ales bărbații din viața sa

 

Ce frumos s-a făcut Mario, fiul Adrian Mutu și al Alexandrei Dinu. Are doar 16 ani, dar fură toate privirile. Și-a întrecut tatăl în frumusețe