Bernardo Bertolucci, unul dintre geniile cinematografiei, a murit la vârsta de 77 de ani, după o luptă lungă cu cancerul. Anunțul a fost făcut astăzi de publicistul artistului.

De mai bine de un deceniu, se deplasa doar cu ajutorul unui scaun cu rotile, în urma unei intervenții nereușite la coloana vertebrală.

Poet, producător, scenarist şi regizor, Bertolucci a realizat aproximativ 15 filme notabile, printre care se numără „Ultimul împărat” din 1987, recompensat cu nouă premii Oscar, şi „Micul Buddha” din 1993, potrivit repubblica.it.

Cel mai cunoscut film al regizorului este „Ultimul tango la Paris” (1972), peliculă care prezintă o relație scandaloasă  între un bărbat în vârstă şi o femeie tânără. Un alt film celebru regizat de Bernardo Bertolucci, „Visătorii” din anul 2003 și „Ultimul Împărat” (1987) ș. În anul 2007, Bertolucci a primit un Leu de Aur în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, iar în anul 2008 el a fost recompensat cu o stea pe Hollywood Walk of Fame. De asemenea, în 2011, regizorul a primit şi Palme d’Honneur, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes şi premiul pentru întreaga carieră din partea Academiei Europene de Film, pe 1 decembrie 2012, la Valletta, în Malta.