Actriţa Luminiţa Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani. Vestea decesului celebrei actriţe a fost confirmată de surse apropiate familiei acesteia.

Cunoscută pentru rolurile din filme ca „Moromeţii”, „Moartea domnului Lăzărescu” sau „Poziţia copilului”, îndrăgita vedetă s-a stins din viață în urma unei maladii care a făcut-o să se retragă din atenția publicului, în ultimii ani.

Luminiţa Gheorghiu s-a născut în 1 septembrie 1949. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar. A debutat în teatru în 1971, pe scena Studioului Casandra, iar după absolvire a fost repartizată la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani.

În 1975 a jucat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1976 până în 2003 a jucat pe scena „Bulandra”.

Actriţa şi-a început cariera cinematografică în urmă cu mai bine de trei decenii, iar primul rol important în film a fost Catrina din „Moromeţii” (1987), regizat de Stere Gulea.

Două decenii mai târziu, a fost premiată la nivel internaţional pentru interpretarea din „Moartea domnului Lăzărescu” (r. Cristi Puiu, 2005). Rolul asistentei medicale i-a adus, în 2007, premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la gala premiilor Asociaţiei Criticilor de Film de la Los Angeles.

Luminiţa Gheorghiu a mai jucat în „Autora”, „După dealuri” şi „Sunt o babă comunistă”, ecranizare a romanului omonim scris de Dan Lungu şi regizat de Stere Gulea. Actriţa a făcut parte şi din distribuţia unor filme precum „Poziţia copilului” şi „Aferim!”, iar în 2014 a fost premiată de Academia Română pentru rolul din filmul „Cuscrii”.

Ea suferea de mai mulți ani de o boală grea care a facut-o să-și reducă aparițiile publice.

„Multe (n.r. defecte), în primul rând sunt mereu supărata pe mine. Mereu mi se pare ca ceva nu fac bine. Foarte putin (n.r. mă iubesc). Dar am o calitate: rad mult, la fel de mult cat si plang. De multe ori trec de la ras la plans pentru ca sunt simpatica, dar daca de plans pot plange singura, de ras nu rad singura pentru ca atunci cand mi se da replica la mana, nu o ratez niciodata”, spunea Luminița.

Citește și:

Drama Deei Maxer! De ce nu mai poate avea copii: «Am varice pe organele interne!»

Angelina Jolie, surprinsă la o cină romantică alături de un artist celebru. Cine este bărbatul mult mai tânăr decât ea