5 septembrie 2021 a fost o duminică neagră, în care doliul s-a simțit apăsător în mediul sportiv și cel artistic. Și nu numai. A fost ziua în care ne-au părăsit Ion Caramitru și Ivan Patzaichin, iar de atunci a devenit ziua în care memoria le este evocată și cinstită.

Marți, 5 septembrie, actrița Oana Pellea a avut de transmis un gând bun pe Facebook, legat de Ion Caramitru, mesaj distribuit apoi și de Andrei Caramitru, fiul regretatului actor.

„În data de 5 septembrie se împlinesc doi ani fără Ion Caramitru! Oricât de cârcotașă si divizată este (din păcate) breasla artistică din Romania, trebuie să recunoască contribuția importantă pe care a avut-o Ion Caramitru la dezvoltarea Culturii Române! Propun să ne uităm fiecare în curtea noastră înainte de a ne critica semenii și să invățăm să ne prețuim valorile. Bunul Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanțe familiei!”, este mesajul Oanei Pellea.

Ion Caramitru a debutat în teatru în anul 1964

Ion Caramitru a murit la 5 septembrie 2021, la vârsta de 79 de ani. La momentul acela era director al Teatrului Naţional Bucureşti şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER). Actor de origine aromână, Ion Horia Leonida Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, notează Agerpres în fișa biografică a actorului.

A fost absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” Bucureşti (1964), clasa profesor Beate Fredanov. A debutat în 1964 pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în „Eminescu”, de Mircea Ştefănescu, regia Sică Alexandrescu. A fost actor şi regizor al Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestui teatru. A interpretat peste 60 de roluri în piese monumentale.

ion-caramitruSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Roluri memorabile în filme

Ion Caramitru a fost şi un foarte apreciat actor de film. Dintre zecile de pelicule în care a apărut în roluri importante merită menţionate producţiile: „Pădurea spânzuraţilor”, film premiat la Cannes, în 1965, pentru regie (Liviu Ciulei), „Iarba verde de acasă”, în regia lui Stere Gulea (1978), „Ecaterina Teodoroiu”, regia Dinu Cocea.

De asemenea, Caramitru este cunoscut publicului şi pentru rolul Socrate din celebra serie „Liceenii”. Talentul său, remarcat de producătorii din străinătate, l-a recomandat pentru roluri în filme precum „Kafka” (1991), regia Steven Soderbergh, alături de Jeremy Irons şi Theresa Russell, „Mission: Impossible”, regia Brian de Palma, sau minunatul rol Count Fontana din „Amen” (2002), regia Costa Gavras, mai scrie Agerpres.

A fost căsătorit cu actrița Micaela Caracaș

Discret în ceea ce privește viața de familie, Ion Caramitru a vorbit puțin, dar impresionant despre femeia care i-a fost alături aproape 45 de ani și care i-a dăruit trei băieți. Regretatul actor a fost căsătorit cu o colegă de scenă, distinsa actriță Micaela Caracaș, acum în vârstă de 70 de ani.

În anul 2008, Ion Caramitru și Micaela Caracaș au primit o distincție pentru „cel mai popular cuplu de actori”, în cadrul unei ceremonii organizate de TNB. “Nu cred că viaţa mea personală trebuie pusă pe tarabă, viaţa de familie, ceea ce fac eu, copiii mei, ce face soţia mea, cum mă înţeleg cu ea, dacă ea vrea să cumpărăm un dulap sau eu vreau să schimbăm frigiderul. Dacă sunt interesant cu ceva, prin ceva, acel ceva trebuie să fie ceea ce sunt eu ca actor.

Cum am fost vreme de patru ani ministru (al Culturii), s-a încercat să fiu vânat, să se găsească acel ceva, ori chiar să se inventeze ceva de natura sa contribuie la compromiterea mea. N-am dat astfel de ocazii când s-a recurs la invenţii. Le-am respins ferm. Nu tuturor le-am răspuns, nu toate meritau acest efort. Te consumă să tot dai dezminţiri pentru orice prostie. Şi chiar n-am avut timp pentru asta”, povestea Caramitru, într-un interviu mai vechi, citat de Click.ro.

Micaela Caracaș, pe coperta revistei Cinema, alături de Vladimir Găitan

Și Micaela Caracaș a avut aceeași decență și discreție cu privire la viața lor personală. “Trecerea anilor îţi aduce mai multe amintiri, unele te apasă, unele te bucură, dar asta face parte din viaţă şi cine nu îmbătrâneşte nu are parte de bagajul ăsta pe care îl duce cu el până la capăt.

Sigur că mi-aş dori să pot să mă întorc în timp acum! Aş fi mai înţeleaptă, aş ştii de ce să mă feresc, aş profita de anumite situaţii, ca să fie mai bine. Cel mai mare regret e că nu am avut un rol care să urmeze celui pe care l-am făcut în filmul lui Lucian Pintilie. Dacă ar fi să mă definesc în câteva cuvinte aş spune că sunt o persoană răbdătoare şi foarte optimistă”, a povestit actriţa pentru Jurnalul Naţional.

Cei trei băieţi ai cuplului au fugit de domeniul în care părinţii lor activează. Andrei a urmat o carieră în afaceri, fiind director al unei multinationale, Ştefan, mijlociul, a ales să cânte în trupa “The Lefters” şi mezinul Matei este inginer de sunet. 

Cine este soția lui Ion Caramitru

La 13 august 1953 s-a născut la București, Micaela Caracaș, fiica directorilor de producție Adrian și Sidonia Caracaș. Actrița Micaela Caracaș și-a dedicat viața scenei, filmului și unei căsnicii frumoase și ferite de ochii lumii, care a durat aproape 45 de ani, până în ziua de 5 septembrie, când moartea i-a despărțit. Printre filmele cele mai apreciate ale actriței trebuie menționate „Singurătatea florilor”, „Din nou împreună”, „Audiența”. 

Citește și: 6 ani fără Marina Scupra. Destinul trist al solistei, pe care cancerul a răpus-o în trei luni, la doar 49 de ani

Citește și: 14 ani fără Anca Parghel. Ce mândră ar fi fost azi de nepoțica ei, care e un mic geniu: „Ana are auz absolut”. Cum cântă Ana Parghel jazz, la 7 ani