Documentarul a fost nominalizat atât la categoria „Cel mai bun documentar”, cât și la „Cel mai bun film străin”.

Este pentru prima dată în istorie când o producție românească intră în cursa finală pentru Oscar. Și totul se întâmplă la nici o săptămână de la o altă performanță pentru „colectiv” – nominalizarea la Premiile BAFTA.

Filmul urmărește întâmplările desfășurate în țara noastră în primul an de după incediul din clubul Colectiv. Documentarul, care conține imagini dure, cu filmări tulburătoare și halucinante din spitale, include și culisele uneia dintre cele mai răsunătoare anchete jurnalistice ale Gazetei Sporturilor – cazul Hexi Pharma.

De asemenea, filmul prezintă și întâmplări din interiorul Ministerului Sănătății, condus la vremea respectivă de Vlad Voiculescu.

Pe 25 aprilie va avea loc cea de-a 93-a gală de decernare a premiilor Oscar și, cu puțin noroc, România ar putea intra pe lista țărilor câștigătoare de Oscar.

Două producții românești au mai prins, până acum, lista scurtă la Oscar, anunță Pagina de Media. Este vorba despre filmul „După dealuri” (regizat de Cristian Mungiu – 2013) și de scurtmetrajul „Cadoul de Crăciun” (cu Adrian Văncică, în regia lui Bogdan Mureșanu – 2020). Cele două nu au reușit să intre însă în cursa finală.

Colectiv, premiat internațional

Pelicula a câștigat mai multe premii internaționale și a primit recunoaștere din partea celor mai mari publicații din lume. Recent, a fost a fost nominalizat la gala premiilor Critics Choice Awards, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”.

Printre altele, ”colectiv” a primit următoarele distincții: Cel mai bun documentar în competiția Internațională a Festivalului de Film din Zurich, Premiul special al juriului la Roche-sur-Yon (Franța), Premiul audienței pentru film internațional la Budapesta.

Publicații prestigioase din întreaga lume au scris despre documentar: The Guardian. Boston Globe, The Times, The New York Times, Daily Mail, Indiewire, Los Angeles times, Chicago Tribune sunt numai câteva dintre acestea.

Vezi și Documentarul ”Colectiv”, lăudat în SUA: ”Este foarte, foarte bun!”

Citește și:

Paul Ipate și Jojo, apel disperat către fani. Ce li s-a întâmplat celor doi

Jennifer Lopez a făcut primele declarații după ce s-a scris că s-a despărțit de ARod. Ce a anunțat artista