Cariera Valeriei a fost una încununată cu numeroase premii importante, fiind extrem de talentată și de o sensibilitate aparte.  A urmat cursurile Institutului de Teatru din București, la clasa lui A. Pop Marțian, între 1960-1964, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soț. Printre colegii săi de promoție s-au numărat: Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Mariana Mihuț, Rodica Mandache, Virgil Ogășanu, Dora Cherteș, Cătălina Pintilie, Mircea Andreescu.

Valeria Seciu 2SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Își trăiește bătrânețea în singurătate

„Divina Valeria Seciu”,  aşa cum a numit-o directorul Teatrului Mic din Bucureşti, Mihai Dinvale, s-a născut pe 1 august 1939, în București, și a împlinit venerabila vârstă de 81 de ani. Însă, aceasta are parte de clipe triste, fiind nevoită să-și petreacă bătrânețea în singurătate. Soțul ei Octavian Cotescu a decedat, în urmă cu 34 de ani,  iar singurul ei fiu, Alexandru Cotescu,  a decis, la câțiva ani după tragedie,  să se călugărească. El și-a părăsit mamă pentru a îmbrăca haine monahale și trăiește la mânăstirea Vatoped de pe Muntele Athos, purtând numele de Monahul Daniil. De altfel, el se numără printre traducătorii celei mai recente ediții românești a culegerii de texte teologice „Everghetinos” (din gr., „Binefăcătoarea”).

După ce Octavian Cotescu a decedat la vârsta de 54 de ani, Valeria Seciu a fost devastată, însă dragostea ei pentru el nu s-a stins nici la 30 de ani după tragedie. Actrița a refuzat să își refacă viața, rămănând văduvă și nu a mai căutat compania niciunui alt bărbat. „Mi se părea că viața noastră trebuie cumva octrotită, că nu putem expune, arăta. Acum îmi pare rău”, a mărturisit ea, într-un interviu pentru TVR 1, aceasta suspinând încă după regretatul ei soț.

Citește și: Antonia, însărcinată a patra oară? Răspunsul dat de artistă după ce un fan a întrebat-o dacă se pregătește să devină iar mamă

S-a retras din viața publică

Îndrăgită pentru rolurile ei  piesele ”Livada de vişini”, „Jocul Ielelor” sau ”Regele Lear”, Valeria nu a mai fost văzută deloc la evenimente, iar din vara anului 2014, a renunțat chiar și la cariera actoricească, retrăgându-se permanent de pe scenă, ce-i fuseseră un refugiu în ultimii ani. Singura ei apariție în public de atunci a avut loc în iulie 2015, când a primit o stea pe aleea actorilor din Piața Timpului din Capitală. Însă, ea uimit pe toată lumea cu apariției, Valeria părând extrem de slăbită.

Mai poate fi văzută doar la biserică

Celebra actriță mai poate fi văzută din când în când la Biserica Stavropoleos din centrul Capitalei, potrivit wowbiz.ro.  “Micuță, fragilă, ca o umbră, stă mereu într-un colț. Parcă încearcă să fie invizibilă pentru cei din jur. Boala și singurătatea au dărâmat-o pe doamna Seciu și mulți nici nu o recunosc”, a povestit o credincioasa ce merge frecvent la respectivul lăcaș de cult pentru site-ul citat.

Valeria Seciu a fost: Margareta din “Maestrul şi Margareta” de Bulgakov; Genica din “Nişte ţărani”; “Ea” din Cerul înstelat deasupra noastră, de Ecaterina Oproiu; Marguerite Gautier din „Doamna cu camelii”, de Alexandre Dumas; Donata Genzi din „Regăsire”, de Luigi Pirandello; Irina Nikolaevna Arkadina din „Pescărușul”, de A.P.Cehov; Margareta din „Maestrul și Margareta”, de Mihail Bulgakov; Vivian Bearing în „Spirit”, de Margaret Edson; Esme Allen din „Cum gandeşte Amy”, de David Hare; Spiritul Mamei din „Furtuna”, de W. Shakespeare.

Citește și: