Ai făcut o trecere de la televizuiune la teatru, în prezent în spectacolul de comedie ”Hârca se întoarce”. Ce te-a atras la această piesă?
Este un spectacol frumos, curat, o comedie muzicală care merită văzută și în care cânt, culmea, deși n-aș fi crezut că voi face asta vreodată. Am luat lecții de canto. Eu am mai jucat într-o piesă de comedie, de Chris Simion, dar apoi a urmat o pauză. Iar eu mi-am dorit să continui să fac teatru. Propunerea pentru rolul Viorica din ”Hârca se întoarce”, care este o adaptare după ”Baba Hârca”, de Matei Millo, a venit din partea producătoarei și am vrut să văd despre ce e vorba. Eram curioasă.

Alături de cine joci și unde se țin reprezentațiile?
În distribuție suntem cinci oameni, alături de mine jucând Dana Rotaru, Vladimir Drăghia, Alexandru Suciu, Bogdan Talasman și Orest Pâslariu Ranghilof. Cea mai recentă reprezentație am avut-o în luna noiembrie, la Teatrul Elisabeta din București, urmând să fie programate și alte date. Ne dorim să mergem și în țară.

Prin ce se deosebește Diana de acum față de cea de la începutul carierei?
E o diferență de la cer la pământ. Îmi dau seama că au trecut 10 ani. M-am maturizat și mă bucur că am făcut-o. Am crescut și m-am format pe platourile de filmare ca actor și ca om. Am trecut prin multe etape atât profesional, cât și personal. Nu știu dacă mai am vreo urmă din cea care eram când m-am mutat în București de la Constanța. Eu consider că am evoluat din toate punctele de vedere. Mai ales după divorț am stat mult cu mine, am discutat cu mine, m-am regăsit și mi-am dat seama cum îmi doresc să fiu. Merg cu capul sus, sunt demnă și îmi văd de viață.

În timpul căstoriei cu Ducu Ion ați lucrat mult împreună. Ați rămas amici?
Cât se poate spune. Nu stăm la cafele, nu avem ce să ne povestim, dar dacă ne întâlnim ne salutăm. El acum are un copil, să-i trăiască și să fie sănătos, iar eu am parcursul meu. Viețile noastre sunt diferite.

Dacă fosta ta soacră producătoarea Ruxandra Ion ți-ar propune să mai lucrați ai accepta?
Desigur. Ruxandra este un profesionist, esta un om de la care am învățat foarte mult. Dacă stau să mă gândesc, ea m-a format din punct de vedere profesional și sunt mândră de cum am devenit. Nu aș refuza niciodată să lucrez cu Ruxandra, căreia îi port un respect deosebit și întotdeauna va fi așa.

Ce ai învățat de la ea, în primul rând?
Seriozitatea. Râdem, glumim, dar când muncim, muncim. E foarte important. Mi-amintesc un episod când eram foarte obosită și m-am dus la Ruxandra. I-am spus ”nu mai pot”. Și mi-a zis simplu și cu o seninătate pe care n-am s-o uit vreodată: ”Asta e meseria de actor. Ți-ai asumat-o, du-o până la capăt.” Îmi venea să urlu, dar am tras de mine. Și am muncit de multe ori până am căzut din picioare. Și nu numai eu, pentru că era o muncă de echipă. Dar și rezultatele s-au văzut. Tot ce a făcut Ruxandra Ion a avut un succes nebun pentru că s-au pus mult suflet și dăruire.

ÎNTREBARE INCUIETOARE
Există viață după divorț?
Da, există, și încă una foarte frumoasă. (zâmbește) Eu m-am ajutat și singură, am fost și la psiholog, ceea ce nu e o rușine, chiar dacă treci printr-o dramă, chiar dacă nu treci, ci ca să te cunoști mai bine.

Revenind la activitatea ta în această perioadă ea cuprinde așadar repetiții la teatru, reprezentații și ore de canto?
Da, alături de castinguri, de lucrul pe blogul meu și joc, de asemenea, într-un film de scurt metraj, pe care de abia aștept să îl văd. Ar urma să fie trimis și la festivalurile de la Berlin și de la Cannes și este posibil să fie văzut și în cinematografe și la postul TV Shorts, unde sunt difuzate filme de scurt metraj din toată lumea. Povestea este foarte interesantă, a unei fete care își face analize pentru a depista dacă are SIDA și în perioada de așteptare a rezultatelor trece într-o stare ca de visare și își imagineză tot felul de lucruri, are diverse trăiri.

Ești o Balanță (n.r.: zodia Dianei) într-o permanentă căutare a echilibrului?
Cam așa ceva. Sunt mereu în căutare de nou, de a învăța și de a trăi sentimente noi. Probabil de aceea am ales și actoria. Îmi place să mă descopăr, să văd ce am mai asimilat, ce lucru bun, ce lucru rău a apărut, ce mai e de îndreptat ca să fiu un om bun.

Iubitul tău, Alin, îți dă sentimental liniștea?
Da. Prin el am găsit liniștea pe care o căutam. Mi-am dat seama că pentru a avea lucrurile în ordine în viața mea am nevoie de stabilitate emoțională. Și dacă ea există, sigur se aranjează și restul. De-a lungul timpului, mi-am dat seama că pentru mine contează în primul rând familia. Profesia este undeva pe locul doi. Și acum îmi doresc, și întotdeauna mi-am dorit, foarte mult o familie. Și poate cu el se va întâmpla cu el.

N-aș putea trăi…
Iubire – ”Ea face totul în viața asta. Eu pentru iubire lupt, iar când vorbesc de iubire mă refer la iubit, soț, mamă tată, frați, surori.”
Provocări – ”Sunt importante pentru că te motivează. Provocările ne ajută să ne dezvoltăm, să evoluăm.”
Cărți – ”Nu sunt neapărat o cititoare împătimită, însă dacă nu ar mai exista cărți și ar trebui să citesc de pe computer sau de pe telefon aș înnebuni. Îmi place mirosul de cărți și să simt senzația aceea când ții un volum în mână și intri într-o lume doar a ta și a autorului.”

Credit foto: arhiva personală

Diana Dumitrescu, în piesa ”Hârca se întoarce”.

Credit foto: arhiva personală.