Regina Elisabeta a II-a e devastată de moartea soțului ei, prințul Philip, dar aceasta are și inima frântă pentru că este nevoită să ia decizii dificile în aceste momente pentru ca familia ei să rămână unită.

După ce a decis să interzică purtarea uniformei militare la înmormântarea prințului Philip, încâlcând astfel o regulă respectată de mai bine de un secol, pentru ca prințul Harry și prințul Andrew să nu se simtă umiliți după ce au fost excluși din familia regală, acum regina uimește cu o nouă hotărâre fără precedent.

Regina sfidează din nou protocolul și decizia îl vizează din nou direct pe prințul Harry, dovedind încă o dată că roșcovanul era nepotul ei preferat. Potrivit informațiilor apărute în presa din Marea Britanie, la înmormântare nu va sta alături de fratele lui, prințul William. Reamintind de înmormântarea mamei lor, prinţesa Diana, după decesul ei tragic din 1997, pe când cei doi aveau 15 şi respectiv 12 ani, fraţii vor merge în spatele sicriului bunicului lor în timpul procesiunii funerare organizate în perimetrul Castelului Windsor. Cei doi nu vor merge unul lângă altul, așa cum s-a întâmplat la înmormântarea mamei lor. Ei vor fi despărțiti de verișorul lor, Peter Phillip, iar când coșciugul va fi dus în capelă, William va trece în față.

Decizia reginei privind locurile care le vor ocupa William și Harry, a fost luată în efortul ei de a minimaliza tensiunile din familiei, pesemne, din cauza faptului că cei doi frați încă nu și-au rezolvat problemele dintre ei și sunt în continuare certați.

Ceremonia va avea loc sâmbătă, la Capela Sf George de la Castelul Windsor, iar la eveniment vor participa doar 30 de invitați, cu măști pe față și îmbrăcăminte specifică unui asemenea moment.

Citește și: Prințul Harry va participa la înmormântare, dar nu va fi tratat ca un membru al familiei regale

”Familia Regală a ținut cont de dorințele Prințului și a încercat să le îndeplinească atât de bine cât s-a putut”, a mărturisit un purtător de cuvânt al Reginei.

Pentru a-l salva pe Harry de o situație jenantă, toți seniorii din familia regală au primit ordin de la Regină să poarte haine de doliu, în loc de uniforme.

Într-o decizie fără precedent, Regina a interzis tuturor celor din familia regală să poarte uniforma militară tradițională, la slujba de înmormântare a Ducelui de Edinburgh.

Regina a decis că, pentru a păstra unitatea familiei și a-l scuti pe Harry de orice umilință publică, toată lumea se va îmbrăca la fel. Astfel, la înmormântare regina a cerut paltoane și cravate negre pentru bărbați, ținute negre simple pentru femei. Harry, care a servit doi ani în Afganistan, ar fi dorit să îmbrace uniforma militară pe care a purtat-o și în ziua nunții cu Meghan, însă regina nu a putut să aprobe această cerință, având în vedere că ducele de Sussex a decis să se retragă definitiv din familia regală, chiar dacă asta însemna să renunțe la titlurile lui militare.

Prințul Philip a murit la 99 de ani, pe 9 aprilie, și va fi înmormântat pe 17 aprilie, în cadrul unei ceremonii private la Capela Sfântul Gheorghe, din Windsor, la care vor participa doar 30 de persoane. Trupul lui neînsuflețit nu va fi depus în Londra și nicio procesiune nu va avea loc, așa cum era planificat inițial, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Ceremonia va fi însă televizată și un serviciu memorial se va ține probabil când situația provocată de coronavirus va fi ținută sub control.

Citește și:

Cine va fi alături de regină după moartea prințului Philip?

Ce a dezvăluit prințul William despre prințul Philip și soția lui, Kate Middleton. Copiii lui erau topiți după duce