Toată lumea visează să ajungă cineva mare în viața, însă povestea lui Najat Vallaud-Belkacem este dovada că fiecare om își poate contura propri destinul dacă are destulă ambiție și reușește să înfrunte toate obstacolele.

Locuia într-o casă sărăcăcioasă din regiunea  marocană Rif

În mod surprinzător, la vârsta de patru ani aceasta era ciobăniță, avea grijă de capre și de oi și bea apă din fântână. Najat s-a născut pe 4 octombrie 1977, într-o mică comună africană din regiunea Rif, Maroc, fiind cel de al doilea copil, din cei şapte fraţi ai familiei. Pentru că tatăl ei a fost nevoit să emigreze în Franța ca să muncească pentru a-și întreține familia, Najat și frații ei au rămas în grija mamei și a bunicilor. Ei locuiau într-o casă sărăcăcioasă, lipsită de curent electrice, și  copla era nevoită să-și ajute bunicii la treburile casnice și la îngrijirea animalelor.

,,Din copilăria mea, reţin doar amintirile frumoase, nu mă aflu într-o stare de revanşă socială’’, a spus Najat Belkacem într-un interviu pentru revista Pont.

În 1982, pe când împlinea vârsta de 5 ani, Najat a plecat împreună cu mama ei și sora sa mai mare, în Franţa, la tatăl ei, în  orăşelul  Abbeville. Najat a mers la şcoala din Amiens, înainte să frecventeze cursurile la colegiul César-Franck. Aici tânăra a descoperit fața adevărată a vieții pline de oportunități și provocări. Ea nu cunoștea deloc limba franceză și a reușit să o învețe ca lumea abia la sfârșitul primului an de colegiu.


Părinții ei au divorțat, la scurt timp după ce s-a mutat în Franța

La câțiva ani de când au ajuns  în Franţa, Najat a trecut prin cel mai dureros moment al vieții ei. Părinții ei  părinţii au divorțat, în urma unei presupuse violențe din partea tatălui. Najat a fost atât de afectată de despărțirea părinților, încât acest episod  a rămas „tabu” în viaţa ei, refuzând să vorbească despre el.  „Să părăsești o țară, o familie, propriile rădăcini, poate fi dureros. Tată meu își găsise deja locul lui, dar pentru noi, pentru mama mea, a fost foarte dificil să ne acomodăm”, a povestit Najat.

Najat știa că școala va avea un loc foarte important în viața ei și a muncit din greu ca să obțină note mari, în timp ce tatăl ei le impunea ei și surorii ei, Fatiha, reguli stricte. Nu aveau voie să iasă în clubsau să umble cu băieți până la vârsta de 18 ani. Copii timizi și ascultători, cele două fete și-au văzut de școală, dedicându-se complet studiilor. Așadar, în timp ce Najat a devenit Ministrul Educației, sora ei, Fatiha, este un avocat renumit la Paris.

La 18 ani a devenit cetățean francez

Najat Belkacem a obținut dilploma de BAC în domeniul social şi economic în anul 1995, iar la 18 ani a dobândit cetăţenia franceză. Ea și-a luat diploma  în drept la Universitatea din Picardie și a continuat studiile la Institutul de Studii Politice din Paris, cunoscută și sub denumirea de  Sciences Po. Najat avea două joburi pentru a-și ajuta părinții în timp ce urma un master în Administrație Publică. În această perioadă l-a cunoscut și pe colegul ei, Boris Vallaud, care în 2005 i-a devenit soţ. Cariera politică a lui Najat a început după ce s-a alăturat partidului socialist, devenind consilierul primarului din Lyon.

Din 2004 până în 2006, Najat Belkacem a deţinut funcţia de consilier regional la Rhone-Alpes şi presedinte al comisiei de cultură, apoi – consilier municipal La Lyon (2004-2008) şi consilier general la Rhone (2008-2012).

Între 2012 şi 2014, Najat Belkacem a fost Ministre des Droits des femmes, de la Ville, de la Jeunesse et des Sports din Franţa. Tot în această perioadă, ea a fost numită purtătoare de cuvânt a guvernului, în cabinetul preşedintelui francez Francois Hollande.

De-a lungul carierei sale, Najat Belkacem s-a remarcat în domenii, precum îmbunătăţirea politicilor tineretului şi vieţii comunitare, acțiuni de consolidare a democrației locale, lupta împotriva discriminării, homofobiei, promovarea drepturilor cetățenilor, precum și accesul lor la locuri de muncă și locuințe.

Are doi copii-gemeni, în vârstă de 9 ani

„Viața mea este asemănătoare multor femei tinere. Femei, care, ca şi mine, au ales să facă studii pentru a-și exercita pe deplin o profesie, să fie independente și să acceadă cu destulă responsabilitate ca să schimbe societatea, să o facă mai corectă, mai solidară,  mai fericită’’, a mai declarat Najat Vallaud-Belkacem.

Najat Vallaud-Belkacem şi Boris Vallaud sunt părinții a doi copii gemeni, băiat şi fată, Louis-Adel si Nour-Chloé, născuţi în 2008. Soţul lui Najat Belkacem, a deţinut mai multe funcţii importante în stat, în prezent acesta este Secretar general adjunct al președinției Republicii Franceze.

Vezi şi mâncăruri savuroase pe care să le încerci când ești în Franța!