Alain Delon a murit pe 18 august 2024, la vârsta de 88 de ani. Marele actor fusese diagnosticat cu limfom, iar în 2019 suferise și un accident vascular cerebral. Ce este limfomul, tipul de cancer cu care Alain Delon s-a luptat până la finalul vieții.
La începutul anului 2024, Anthony Delon, fiul cel mare al lui Alain Delon, anunțase că tatăl său suferă de limfom cu celule B, un tip de cancer care se dezvoltă la nivelul limfocitelor B (celule B), care sunt componente vitale ale sistemului imunitar responsabile de producerea de anticorpi pentru a lupta împotriva infecțiilor. Intervievat de revista Entrevue, Anthony a spus de ce boli suferă tatăl său.
„Nu este vorba despre limfomul de tip B al tatălui meu, care are o evoluție mult mai lentă. (…) Tatăl meu este diferit. A suferit accidente vasculare cerebrale, are stenturi, ia medicamente de mult timp, este bolnav de multă vreme. Este foarte rezistent, foarte solid, ca acei bărbați din vechea generație, un adevărat stâlp de rezistență”, a explicat Anthony Delon în interviul amintit.
Limfomul este un tip de cancer al sistemului limfatic, parte a sistemului imunitar al organismului. În cazul acestui cancer, celulele sistemului limfatic se dezvoltă anormal și se pot împrăștia și în afara sistemului limfatic.
Numărul persoanelor care se îmbolnăvesc anual de cancer ar putea ajunge la 24 de milioane până în 2035. Medicii oncologi vorbesc deja despre cancer ca despre o boală cronică. Situație apărută ca urmare a îmbătrănirii populației, dar și a progreselor uriașe înregistrate în domeniul tratării afecțiunilor maligne. Terapiile sunt tot mai personalizate și țin cont de fiecare subtip de boală. Iar rata de supraviețuire și perioadele de remisie s-au prelungit spectaculos.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4
Cât privește limfomul, această formă de cancer a sistemului limfatic are o incidență constantă de 3-4%. Este rata înregistrată în lume ultimii 40 de ani. Există mai multe forme de limfom. Limfomul de tip Non-Hodgkin ocupă locul 10 ca frecvență în topul afecțiunilor maligne.
Experții hematologi și oncologi lucrează în echipă pentru a diagnostica și trata limfomul. Ei atrag atenția asupra simptomelor. Și orientează pacienții spre cele mai bune tratamente. Medicul primar hematolog Carmen Paripaș, din cadrul Spitalului Onco Card, atrage atenția asupra unor aspecte importante legate de acest tip de afecțiune malignă.
Până la această oră, medicina nu a depistat cu exacitate cauzele limfomului, însă medicii vorbesc de implicarea unor factori de risc în declanșarea bolii.
“Anumite mutații genetice cunoscute pot determina această afecțiune în prezența unor factori favorizanți de risc: radiații, expunerea la toxine, imunodepresia, boli ale sistemului imun. Alți factori de risc cunoscuti sunt: sexul masculin, vârsta 15-35 sau peste 55 ani, imunodepresie, infecții cu virusul Epstein-Barr în antecedent.”, subliniază dr. Carmen Paripaș.
În organismul uman, există două tipuri de celule albe. Cele de tip B care produc anticorpi și cele de tip T, implicate în distrugerea microorganismelor și celulelor tumorale. ”Există 2 tipuri de limfom: Hodgkin și nonhodgkin. Ultimul, cu două subtitluri: indolent și agresiv. Majoritatea cu celula B, rar cu celula T. Ambele reprezintă o formă de cancer al sistemului limfatic. Sunt deosebite prin particularități morfologice, imunohistochimice și evolutive, dar relativ identice ca manifestări clinice.”, descrie tabloul general al bolii dr. Paripaș.
Pentru că nu există teste de screening care să pună în evidență un limfom, specialiștii recomandă tuturor celor preocupați de sănătate să nu ignore anumite simptome. Și să le raporteze medicului de familie și hematologului. Limfomul se poate manifesta prin creșterea în volum a ganglionilor limfatici, febră, oboseală, scădere inexplicabilă în greutate, dureri în piept, respirație îngreunată și frisoane.
La fel ca în multe alte tipuri de afecțiuni maligne, există numeroase studii în desfășurare legate de diagnosticul și tratamentul limfomului. O cercetare americană recentă a Universității din Georgia, SUA, vizează diagnosticarea bolii printr-o analiză de sânge, în timp ce un studiu al medicilor Clinicii Mayo arată că activitatea fizică poate crește speranța de viață a pacienților cu limfom. De altfel, medicii recomandă acestor persoane un stil de viață sănătos, o alimentație echilibrată, evitarea expunerii la frig și consilierea psihologică.
𝐀𝐛𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳a-𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐞𝐰𝐬𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 – https://tinyurl.com/libertateapentrufemei și vei primi direct în inbox selecția celor mai importante știri ale zilei: vedete, sănătate, sfaturi practice, horoscop, religie, povești de viață.
Citește și: A murit Alain Delon, titanul seducător al cinematografiei. Mesajul copiilor lui, care i-au stat la căpătâi
Citește și: Ultima poză cu Alain Delon în viață, cu doar o lună înainte să se stingă. Imaginile publicate de fiica lui au stârnit controverse: „De ce îl arătați? Lăsați-l în pace”
Citește și: Copiii lui Alain Delon se sfâșie în presa franceză: La căpătâiul actorului e fiul cel mic: „Tata mi-a spus că vrea să moară. A refuzat să bea și să mănânce”
Citește și: Cine sunt și cu ce se ocupă copiii lui Alain Delon, care au ajuns din frați, dușmani. Singurul fiu care i-a semănat leit a murit fără ca actorul să-l recunoască vreodată
Citește și: Alain Delon vorbește despre moarte, într-o carte despre viața sa. Ce spune despre iubirile lui: „Am continuat să joc în filme datorită femeilor şi pentru femei”