Deşi în acest an nu a reuşit să-şi apere titlurile mondiale la 100 metri liber şi 200 metri liber, Popovici a luat Bacalaureatul cu media 8.65 şi va fi student la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Bucureşti, notează News.ro. Tot în acest an, Popovici a reuşit să-şi asigure calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024.

David Popovici, care a împlinit 19 ani pe 15 septembrie, a ales în acest an să îşi doneze ziua de naştere pentru ca 5 fraţi muzicieni, toţi performanţi, să aibă parte de un cămin stabil, unde visele să devină realitate.

David Popovici și-a donat ziua de naștere

David face apel la donaţii pe hhc.galantom.ro/p/david pentru Andrei, Matei, Bogdan, David, Teodor şi mama lor. La finalul campaniei (4 – 30 septembrie 2023), unul dintre donatori va câştiga, prin tragere la sorţi, o întâlnire cu campionul român.

Pentru ca cei 5 fraţi să îşi poată urma pasiunea fără nesiguranţa zilei de mâine, este necesară strângerea sumei de 45.000 de euro. Iniţiativa Hope and Homes for Children, Fundaţie al cărei Ambasador este David Popovici, îşi propune să le ofere liniştea unui cămin al lor şi şansa de a avea propriul drum către lumea muzicii.

Cei cinci tineri muzicieni au strâns peste 100 de medalii. Andrei cântă la vioară şi a absolvit Conservatorul, Matei şi Bogdan studiază pianul, trec în anul II la Conservator, Teodor şi David, în clasa a XII-a, la canto clasic, respectiv chitară, se pregătesc amândoi pentru aceeaşi facultate.

În doar zece zile de la startul campaniei, David Popovici a reuşit să adune aproximativ 34.000 de euro din cei 45.000 de euro necesari.

„Sunt tare bucuros pentru sprijinul pe care l-am primit din partea oamenilor, în perioada asta! Dacă în 10 zile am reuşit, împreună, să strângem peste 34.000 de euro – şi aş vrea să mulţumesc fiecărui donator – am încredere că suntem şi mai mulţi, iar puterea noastră este şi mai mare, pentru a ajunge la întreaga sumă de care este nevoie. Îmi doresc din tot sufletul să adunăm împreună banii necesari, iar mâine, de ziua mea, să îi pot strânge în braţe pe Andrei, Matei, Bogdan, David, Teodor şi să le spun: „, a transmis Popovici joi.

Anul trecut, echipamentul de campion al lui David Popovici a adunat, în mai puţin de o lună, pe platforma Galantom, donaţii în valoare de peste 40.000 de euro. Cu suma strânsă, Hope and Homes for Children a putut muta acasă un fost campion – pe Florentina Filipovici, fostă vicecampioană mondială la canotaj juniori, care suferă de o boală grea şi nu avea unde locui împreună cu cei trei copii.

cati bani castiga david popoviciSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

10 lucruri inedite pe care nu le știai despre David Popovici

Performanțele lui David Popovici fac înconjurul lumii și repun România pe harta sportului mondial. Dar, dincolo de lacrimile colective, de emoții și de mândria pe care o simțim pentru acest înotător fenomenal, meritul este doar la lui, al antrenorului și al părinților.

Iar asta pentru că împreună au făcut o echipă imbatabilă, care nu s-a abătut de la disciplină și de la drumul anevoios spre succes. Iată cum arată ritualul unui campion mondial pe care l-a aplaudat o lume întreagă. 10 lucruri inedite pe care nu le știai despre fenomenalul David Popovici.

  • Se trezește cu noaptea în cap, în fiecare dimineață, pentru că începe antrenamentul la ora 06.30. În fiecare seară se culcă până în ora 22.00, oră la care, pentru mulți tineri, viața abia începe.
  • Dimineața mănâncă iaurt cu ovăz, chia, miere, banane și afine, migdale și curmale, mai doarme o oră, apoi pleacă spre bazinul descoperit de la Lia Manoliu. “Într-o zi obișnuită mă trezesc cu două ore înainte de antrenament pentru a mânca, pe la 04:30. Este un obicei mai special, funcţionează la mine… Să am timp să se digere mâncarea, dar să şi mănânc destul. După masă, mai dorm o oră, apoi plec spre antrenament. Mai întâi am sală, la 06:30, apoi primul antrenament, de la 07:00”, povestea David.
  • David a absolvit Colegiului Național George Coșbuc din București. “Nu pot să mint că e ușor să echilibrez școala cu înotul, dar mi-ar fi mult mai greu dacă n-aș avea profesorii care să mă înțeleagă și care să-mi susțină pasiunea. Am norocul să fiu la un liceu foarte bun, la Colegiul Național Bilingv George Coșbuc, unde asta e ideea, să susții fiecare sportiv și să încerci să-l ajuți pe cât de mult poți să-și urmeze pasiunea. Și nu pot decât să le mulțumesc pentru asta”, spunea David într-un interviu acordat Eurosport.
  • “După antrenament, cam de șase ani, David bea o combinație de lapte, miere și scorțișoară. Uneori lapte, miere și cacao. Pentru că proteinele sunt importante. În plus, pâinea integrală ar fi bine s-o înlocuiască pe cea albă, iar cârnații să fie excluși”, povestea tatăl sportivului despre dieta fiului său.
  • După Jocurile Olimpice de la Tokyo, a primit zeci de oferte de burse de la universități din SUA ca să se alăture echipelor lor de colegiu – Princeton, Harvard, Stanford etc. A ales să rămână în țară.
  • David Popovici și familia sa au un ritual pe care îl respectă cu sfințenie. Părinții nu discută cu David înainte de curse și nici nu strigă în timpul acestora, scrie Prosport.ro. Este „rutina” peste care sportivul nu trece niciodată. Înotătorul pregătește cursele doar cu antrenorul și nu intră în detalii cu familia.
  • Este fan al trupei Subcarpați. Artiștii i-au transmis un mesaj emoționant după Europenele de juniori de la Roma. „Ei sunt trupa Subcarpați, ei cred că sunt extraterestru și îmi urează succes, mă felicită. Sunt un mare fan. Le mulțumesc. E drăguț”, a spus Popovici, la vremea respective.
  • Avea doar 4 ani când a făcut cunoștință cu bazinul de înot. Fusese diagnosticat cu scolioză, iar medicul le-a recomandat părinților să-l ducă la bazinul de înot.
  • La 10 ani a cucerit primul său titlu național la înot.
  • Nu poate să doarmă după-amiaza și nu a făcut-o nici când era micuț. Are, însă, alte metode pentru a se odihni. „Opresc lumina, sting telefonul, închid ochii și mă relaxez. Nu dorm, dar folosesc acest timp pentru mine, e un fel de meditație”, spunea Popovici pentru publicația de specialiate swimswam.com.

Citește și: Thalia, mesaj emoționant pentru Nadia Comăneci. Ce s-a întâmplat între gimnasta noastră și cântăreață

Citește și: Cine sunt părinții lui David Popovici. Puțini ca ei sunt atât de dedicați! Ce fac pentru fiul lor