Cum se vede România de pe bicicletă? „E cu totul diferită față de ce vezi din spatele unui parbriz, e cu mult mai frumoasă, e sălbatică, e primitoare, e verde”, spune Daniel Osmanovici, care vara aceasta a participat la diverse curse care l-au adus prin unele dintre cele mai frumoase locuri din țară. Pe bicicletă, în echipă, în formă fizică maximă și cu mult entuziasm, prezentatorul Observator de la Antena 1 a avut parte de o experiență minunată: a parcurs 325 de kilometri pedalând și a descoperit locuri și peisaje de vis.

Am ajuns în proiectul acesta din vorbă în vorbă… sau mai bine zis din poveștile prietenilor. Genul ăsta de plimbare organizată se face în toată lumea, la noi a fost prima dată și după ce i-am avut invitați pe organizatori la Observator, am decis că nu pot rata așa ceva, deși nu mai făcusem asta. Chiar în timpul interviului m-am înscris. Și nu-mi pare rău. Ești în contact direct cu oamenii, cu locurile, cu aromele locului, cu frigul, căldura sau ploaia”, mai spune el.

Primiți cu bucurie, aplaudați și susținuți

Sighișoara, Sibiu, Mediaș, Mălâncrav, Daneș, Copșa Mare, Săsescu Nou sunt câteva dintre locurile pe unde Daniel a trecut pe biciletă, într-un traseu care însumează 325 de kilometri, cu coborâri vijelioase cu 60 de km/h până la moment în care a împins bicicleta timp de 30 de minute încontinuu. „Am trecut prin puține orașe, am trecut prin foarte multe sate, sate relativ izolate, unde am fost primiți cu bucurie, aplaudați, susținuți. Cea mai lungă tură a fost de 94 de kilometri, dar cea de 50 de kilometri a fost cea mai grea pentru că am traversat șapte dealuri. Pene nu am avut, echipa noastră a fost norocoasă din acest punct de vedere, doar ceva accidentări minore. Notabil a fost că ne-am întâlnit cu animale sălbatice. Oricum, pe lângă Transilvania, urmează să bifăm și Dunărea, Drobrogea, Bucovina și Maramures, asa că anul 2016 se anunță aglomerat”, spune încântat Daniel.

O formă inedită de turism

Știristul e de părere că astfel de curse pot fi o formă inedită de turism, mai ales că România i s-a înfățișat frumoasă, atrăgătoare, cu oameni calzi și dornici de vorbă, cu peisaje pe care altfel nu ai cum să le vezi.

„Când ești în mașină, nu te oprești la orice lucru care îți pare că merită fotografiat, nu te oprești la fiecare biserică, nu vorbești cu oamenii, nu dai peste animale sălbatice, nu te feresti de câinii de la stână, nu te rătăcești pe munte, nu mergi prin ploaie pentru că ai de vazut ceva. În schimb, când ești pe bicicletă faci toate astea. Le recomand celor care vor să încerce să își găsească un grup. De unul singur e mai greu, dar nu imposibil. Cred că cel mai bine este să încerce varianta organizată și apoi să se decidă”, e de părere Daniel.

Următoarea destinație: Transilvania, în scop caritabil

În perioada următoare, Daniel Osmanovici se pregătește să parcurgă, tot pe bicicletă, nu mai puțin de 625 de kilometri la începutul lui septembrie, tot prin Transilvania, dar pe șosea și în scop caritabil: „Încerc să conving oamenii să doneze pentru condiții mai bune pentru educația copiilor, școli, toalete, cărți, acoperișuri.”

Credit foto: Antena 1

Credit foto: Antena 1

Credit foto: Antena 1

Credit foto: Antena 1