Eşti câştigătorul primului sezon ”BakeOff România”. Ce ai învăţat în urma participării la acest show?
A fost o experiență frumoasă și extrem de utilă. Am învățat ce înseamnă să lucrezi sub presiune, contra cronometru, am învățat tehnici de la jurați și combinații foarte interesante.

Care sunt principiile tale de bază atunci când pregătești ceva?
Cred că cel mai important principiu al meu este alegerea materialelor cu care lucrez. Cu cât sunt mai calitative, cu atât produsul va ieși mai bun, mai rafinat. Nu trebuie să facem rabat de la calitate. Eu încerc să găsesc materiale cât mai bune (ciocolată belgiană, unt, făină, frișca din Franța, cacao din Olanda). Și este important să cântărim totul cu atenție, “să fim atenți la detalii”, ca să-i citez pe jurați.

La ce vârstă ai început să face primii pași spre a deveni cofetar?
A fost o încercare când eram foarte mic pe la 7-8 ani. Îi terorizam pe ai mei cu fursecuri. Făceam fursecuri tari ca piatra și, după principiul “să nu descurajăm copilul”, familia mea le mânca și mai și spunea că sunt foarte bune. Totul a durat o lună până au reușit să mă îndrume spre un alt hobby. În urmă cu 4 ani am început să pregătesc prăjituri și totul a început cu un cozonac moldovenesc.

Cine a fost primul tău mentor în acest sens?
Când m-am apucat de prăjiturit am stat pe internet o perioadă să găsesc cei mai buni chefi ai Franței de la care mă pot inspira. Cred că cel mai mare impact asupra mea îl are Pierre Herme, este considerat cel mai mare chef al Franței. De asemenea, îmi plac foarte mult Christophe Felder, Stephane Glacier, Jacquy Pfeiffer, William Curley, Christophe Michalak și Christophe Adam.

Care este în prezent desertul tău preferat?
O combinație de sărat, dulce și amărui. Tarta cu caramel sărat, nuci pecan și ciocolată neagră. Trei ingrediente total diferite care pot crea ceva deosebit.

Între atâtea prăjituri, torturi și produse de patiserie cum se menține forma fizică?
Atât eu, cât și soția, nu suntem niște gurmanzi. Încercăm să avem o dietă echilibrată, “asezonată” cu efort fizic (sală, înot, cycling, alergat etc.). Prăjiturile sunt o latură creativă a mea și un mod de a aduce puțina plăcere celor din jur. Pregătesc prăjituri de sărbători, dacă mergem într-o vizită sau ne vizitează prietenii și de fiecare dată mă rezum să gust și să analizez dacă ce am pregătit a ieșit bine.

Este adevărat că vei investești premiul de 25.000 de euro într-o brutărie-cofetărie artizanală?
Da și voi pregăti produse proaspete în fiecare zi. Planul există, numele va fi House of Goodies, și locația va fi aici în București.

Cât de mult te ajută experiența obținută ca și consultant financiar?
Experiența acumulată în bancă mă ajută foarte mult. În cei 12 ani petrecuți în bancă am trecut pe la diverse departamente. Analiza financiară te ajută să fii mai organizat, să planifici mai bine ce ai de făcut, să lucrezi ordonat, să evaluezi bine business-ul și riscurile la care te expui. Experiența din marketing și vânzări mă vor ajuta în relaționarea cu clientul.

Le duceai colegilor de la bancă prăjituri și pateuri făcute de tine?
Colegii din bancă, până când a început ”Bake Off România”, nu au știut de această pasiune. Știau că fac mult sport, dar nu și despre această pasiune secretă. Doar familia și prietenii apropiați știau.

Există varianta de patiserie mai sănătoasă, față de preparatele obișnuite?
Cu siguranță există varianta de patiserie sănătoasă. Tot ce trebuie făcut este să ne asigurăm că ceea ce cumpărăm este preparat din materiale de calitate și organice. Unt, frișca animală, ouă, esențe naturale, ciocolată veritabilă, nu sintetică, făină de calitate. Același lucru e valabil și pentru cofetărie. Trebuie să fim foarte atenți la cantitatea de zahăr din produs, la blaturile foarte dulci și foarte insiropate, la pasta de zahăr confundată de multe ori cu marțipanul, la premixuri și crème sintetice, la produse care au la bază foarte mult ulei. Ca o curiozitate, un blat foarte dulce și însiropat poate conține peste 50% zahăr, 25% apă și restul de 25% făină și poate ceva ouă, iar pasta de zahăr are 90% zahăr și ceva colorant chimic. Este normal ca un produs cu ingrediente de calitate să coste puțin mai mult, dar până la urmă e vorba de sănătatea noastră și a celor dragi nouă.

Ce ingrediente pot fi folosite la prepararea prăjiturilor sănătoase?
Se pot folosi iaurturi degresate pentru creme, făină integrală, pudră de roșcove, făină de migdale. Sucuri naturale/fresh-uri de rodie, portocală, piure de căpșune sau fructe de pădure. Există multe variante pentru o cofetărie mai sănătoasă, mai ales pentru copii.

Pentru acest an ce ți-ar plăcea să mai devină realitate?
Cel mai important lucru va fi nașterea celor doi băieței. Soția va naște la început de septembrie. O altă dorință mare este să pun pe picioare brutăria-cofetăria artizanală. Deci anul acesta vom avea tripleți: gemeni plus baby bakery. (râde) Împreună cu Mihaela voi încerca să demarez un proiect foarte drag nouă. Se va numi “Bake in school”. Vom merge în școli și vom învăța copiii să pregătească prăjituri cât mai sănătoase, cu acele ingrediente de care ei fug de fiecare dată: fructe, cereale, iaurturi, ingrediente cât mai sănătoase.

Credit foto: Pro Tv

În finala primului sezon BakeOff România

Trucuri în bucătărie

Muzică – ”Îmi place să ascult muzică când sunt în bucătărie. Dacă trebuie să pregătesc ceva foarte rapid ascult Metallica sau Red Hot Chili Peppers. Dacă trebuie să fac decorațiuni de ciocolată, care necesită multă migală ascult poate un folk românesc.”
Organizare – ”Sunt foarte organizat, fiecare ustensilă trebuie să stea la locul ei. Nu trebuie să-și schimbe locul, în caz contrar voi deveni confuz și nu voi stii de unde s-o iau data viitoare. În general prefer să nu am pe nimeni în jurul meu să mă țină de vorba, dar dacă vrea să ajute este binevenit.”

Credit foto: Pro Tv

Daniel Ioan

Rețeta favorită

Clafoutis cu cireșe sau zmeura și afine (nivel începător)
Ingrediente: cireșe cu sâmburi 400 g sau zmeură și afine 400 grame, două ouă, 4 gălbenușuri, zahăr 200 g, făină migdale 60 g, făină grâu 60 g, lapte gras 200 ml, frișcă lichidă (30-35%) 400 ml, vanilie păstaie o bucată sau extract 5 g.
Mod de preparare: În bolul mixerului se bat la viteză medie-mare ouăle, gălbenușurile și zahărul timp de 10 minute. Se adaugă făina și făina de migdale. Se adaugă treptat laptele, frișca lichidă și la final vanilia.
Într-o tavă rotundă de ceramică de aprox. 26 cm se așează fructele și se toarnă compoziția peste ele.
Se coace la 150 grade (foc mic) timp de 40-50 minute. Se poate servi rece sau cald.

Credit foto: Pro Tv