Finala Românii au talent a stârnit extrem de multe controverse, după ce Rareș, un băiețel în vârstă de 7 ani, a reușit să câștige simpatia majoritară a publicului și a plecat acasă cu premiul cel mare.

Chiar dacă acesta a reușit să emoționeze o Românie întreagă prin talentul său de a recita versuri, inclusiv pe cei patru jurați, extrem de mulți oameni s-au arătat totuși revoltați după acest rezultat. Foarte multe voci din mediul online consideră că Rareș nu merita să plece acasă cu titlul cel mare.

Aceste comentarii au ajuns și la urechile Danei Budeanu, care a sărit imediat în apărarea lui Rareș și le-a transmis un mesaj tranșant românilor.

„Ești o minune de copil! Punct! Au sărit pe tine pentru că așa sar ei pe tot ce-i Dumnezeiesc, copile! Nu se uită la copiii lor, care nu mai au copilărie, care nu știu ce-i aia bunătate, compasiune, bucurie!

Copii ca ei! Cum să nu știe un copil de șapte ani cine-i Dumnezeu?

Cum să nu știe un copil de șapte ani cine-i Dumnezeu? Și copiii mei știu de la trei ani și ne culcăm și ne trezim cu Dumnezeu în rugăciuni și-n suflet! Nimic fără Dumnezeu! Jos labele de pe Rareș!”, a scris Dana Budeanu pe Facebook.

Ce spune Huidu despre Rareș

O reacție dură, după prestația lui Rareș în cadrul emisiunii de pe Pro TV, a avut-o și Huidu. Omul de televiziune nu pune la îndoială talentul tânărului, însă consideră că băiatul este exploatat de către cei care l-au împins către această această pasiune.

„Povestea începe acum câteva săptămâni cu Rareș. Un băiețel din Botoșani a recitat la Virgil Ianțu în emisiune niște versuri din Eminescu. Toată lumea a explodat spunând că ce nemaipomenit e puștiul. Și da, are putere de memorare și o mimică excelentă.

Dar e un copil oameni buni. E un copil de nici 7 ani expus ani la o televiziune, în mii de articole etc. Rareș nu este un motiv de laudă. Este expresia neputinței noastre de a ne găsi adevărați lideri nepopuliști cu carismă și convingători.

Nu un băiețel care și-a sacrificat copilăria învățând versuri patriotice reprezintă viitorul. Nici încercarea jalnică de a îl exploata. Viitorul îl reprezintă puterea tinerilor de a discerne, puterea liberului arbitru, puterea unui sistem de valori care să îi facă oameni buni și mai ales corecți.

Asta nu se învață pe dinafară peste noapte, memorând și recitând niște versuri pe care nici nu le înțelege un copil de 7 ani.

M-am uitat atent la toate înregistrările. La 7 ani să citești 200 de cărți și să le memorezi? E un talent, dar exploatarea lui și moartea copilăriei sunt de condamnat. Și știți ce e grav? În toate articolele apărute după emisiune nu am găsit măcar unul să spună asta”, a scris Șerban Huidu.

Marian Godină, despre câștigătorul la Românii au talent

O părere asemănătoare are și Marian Godină, părinte la rândul său. Nici acesta nu neagă talentul și mintea sclipitoare a copilului, dar are ceva de spus la adresa părinților.

”Eu nu cred că acel copil, cel care a câștigat Românii au talent, e un copil abuzat. Eu cred că e un copil îngrijit, foarte bine crescut, care are parte de o educație aleasă. Aleasă de părinți, desigur, că doar nu-i aleg educația comentatorii de pe net.

Mai cred că are un talent de orator, cel mai probabil la pachet cu mult antrenament, și o memorie foarte bună. Sunt foarte mulți adulți care nu ar fi capabili să memoreze texte atât de lungi.

L-aș fi votat vreodată pe acel copil? Cu siguranță nu. De altfel, nici nu cred că cineva i-a votat talentul oratoric și cred că pe nimeni nu ar fi impresionat dacă ar fi recitat ceva din Shakespeare, la fel cum nimeni nu ar fi fost impresionat nici de aceleași versuri, dar recitate de un adult.

Părinții i-au ales niște texte numai bune de prins la norod, niște înșiruiri de platitudini care impresionează oamenii mai mult emotivi și mai puțin raționali. Ar fi interesant să vedem niște statistici despre publicul acelei emisiuni și, mai ales, despre cei care votează. Sunt convins că nu ar fi surprize, este foarte previzibil.

În concluzie, eu nu sunt revoltat, așa cum îi văd pe mulți, mai ales pentru că nu am votat, ba doar am văzut prima sa apariție, iar după câteva minute m-am minunat de ce îi mai duce capul pe unii părinți să își pună copiii să spună.

Pentru că da, un copil de vârsta lui, oricât de mult le-ar plăcea unora să creadă asta, indiferent de cât de mare ar avea IQ-ul, nu poate face nimic de capul lui, nu se poate înscrie la o emisiune, nu poate alege singur ce să recite, ce să învețe, ce să citească, cum și cu ce să se îmbrace, la fel cum un copil de vârsta lui nu răspunde în fața legii. Pentru că nu are discernământ. La fel ca mulți dintre adulții care votează”, a scris acesta pe Facebook.

Vezi și Părinții lui Rareș Prisăcariu, prima reacție după ce fiul lor a câștigat „Românii au talent”

Citește și:

Ilinca Vandici, noi declarații despre divorțul de Andrei Neacșu: „Este o perioadă grea”

Suedia a câștigat Eurovision 2023. Loreen a obținut marele premiu pentru a doua oară. Ce spun versurile piesei „Tattoo”