Dan Tufaru (nume real Dan-Dumitru Tufar) a fost un actor român de film și teatru. S-a născut pe 3 februarie 1944 și a murit pe 28 noiembrie 2002. A absolvit IATC în 1965. A jucat mai întâi la Teatrul Național din Craiova, apoi la Teatrul Giulești, iar din 1976 fără întrerupere la Teatrul de Comedie. În ultimii ani ai vieții a jucat pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București.

20 de ani de la moartea lui Dan Tufaru

A fost căsătorit cu actrițele Vasilica Tastaman, Anda Călugăreanu (cu care a avut o fiică, pe Ioana Tufaru) și Cristina Dogaru, o actriță cu vreo 20 de ani mai tânără decât el, pe care a cunoscut-o la Teatrul Evreiesc. Împreună cu Anda Călugăreanu și Florian Pittiș, Dan Tufaru a constituit un trio de mare succes la TVR, în regia lui Alexandru Bocăneț. Dan Tufaru a jucat în filme precum „Păcală”, „Revanșa”, „Nea Mărin miliardar”, „Sosesc păsările călătoare”, „Începutul adevărului”, „Crucea de piatră”.

Dan Tufaru, Anda Călugăreanu și Florian Pittiș, un trio celebru

Dan Tufaru a părăsit-o pe Anda Călugăreanu pentru Vasilica Tastaman

Viața sentimentală a actorilor poate inspira, lesne, scenariul unei telenovele. Nici în cazul lui Dan Tufaru nu a fost diferit. A fost căsătorit cu 3 actrițe, dar una dintre ele i-a luat mințile, povesteaui colegii de breaslă. Este vorba despre Vasilica Tastaman. De altfel, ei amândoi au murit la câteva luni distanță unul de celălalt, de parcă nu ar fi suportat să rămână singuri pe acest pământ. Dacă Dan Tufaru a murit pe 28 noiembrie 2002, la vârsta de 58 de ani, în urma unei crunte suferințe, Vasilica Tastaman a încetat din viață câteva luni mai târziu, pe 30 martie 2003, la 69 de ani.

Dan Tufaru a fost cel de-al doilea soț al actriței Vasilica Tastaman (n.r. primul a fost Emeric Jenei). Atunci când Dan Tufaru s-a îndrăgostit de Vasilica Tastaman, acesta era încă soțul Andei Călugăreanu. Actorul Vladimir Găitan a povestit, potrivit Jurnalul, despre povestea fulgerătoare de iubire dintre Vasilica Tastaman și Dan Tufaru, care era mai mic decât ea cu 11 ani. „Eram la Moscova cu ei. Acolo s-a produs un foc voltaic, acolo s-a îndrăgostit Dan de Vasilica. A fost dureros mai apoi, pentru că Dan era căsătorit cu Anda Călugăreanu”. Vasilica Tastaman a divorțat de Emeric Jenei, iar Dan Tufaru s-a despărțit de Anda Călugăreanu. Mariajul dintre cei doi a durat mai puțin de un deceniu și a fost unul cu năbădăi.

anda-calugareanu-si-fiica-ei-1SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Fiica lui Dan Tufaru, Ioana Tufaru, era micuță atunci când tatăl ei a decis să-și părăsească familia. „Mă bucur din tot sufletul că am cunoscut-o pe Vasilica Tastaman exact cu câteva luni înainte să nu mai fie, şi întâlnirea mea cu ea a fost foarte plăcută, neaşteptat de placută. A fost întâmplarea fericită să mă duc să-i cer un autograf şi să-i spun atât: eu sunt Ioana, fiica Andei şi a lui Dan Tufaru. Ea mi-a pus mâna pe obraz, a lăcrimat. Mi-a spus: «să nu-mi porţi pică, să nu fii supărată pe mine. Eu nu am nici o vină că s-a întâmplat aşa. Aşa a fost să fie»”, a povestit fiica Andei Călugăreanu.

„Eu aveam un an și jumătate când s-au despărțit părinții mei, dar mi s-a povestit că tatăl meu nu a fost ușă de biserică în timpul căsniciei. A înșelat-o pe mama la greu, dar nu a lăsat-o până nu a cunoscut-o pe Vasilica Tastaman, care parcă i-a luat mințile. Am înțeles că a iubit-o nebunește. La un moment dat, s-a dus acasă la mama și i-a spus, sec, «fă-mi bagajele că plec». Iar ea, o doamnă, s-a conformat„, declara fiica lui Dan Tufaru și a Andei Călugăreanu, Ioana Tufaru, pentru WOWbiz.ro.

Citește și: Anda Călugăreanu ar fi împlinit 76 de ani. Ioana Tufaru, amintiri emoționante despre celebra ei mamă: „Am fost lumina ochilor ei și știu că m-a dorit enorm”

Citește și: Vasilica Tastaman ar fi împlinit 89 de ani. Actrița orfană, fără studii, a fermecat publicul, dar și mulți bărbați celebri. A fost căsătorită cu Emerich Ienei și cu Dan Tufaru

Citește și: 30 de ani fără Anda Călugăreanu. Mărturia cutremurătoare a soțului, despre lupta artistei cu cancerul: „A murit pe canapea, în braţele mele”

Citește și: Doi ani fără Draga Olteanu Matei. Marea actriță a suferit enorm după ce a rămas văduvă: „Aş fi preferat să mor şi eu odată cu el”. Trei căsnicii, un singur suflet pereche

Citește și: 10 ani fără Iurie Darie, actorul fabulos cu destin tragic: o boală cruntă i-a ucis soția, fiul și, în cele din urmă, pe el. Poză rară cu toți trei

Citește și: Emil Hossu ar fi împlinit 81 de ani. Suferința se citește și azi pe chipul văduvei sale, actrița Catrinel Dumitrescu. A murit pe scenă, sub ochii ei

Citește și: 10 ani fără Șerban Ionescu. Mărturia tulburătoare a fiului său, Carol: „Mi-a fost dor de el, l-am admirat, l-am idolatrizat, l-am urât, l-am blestemat, l-am batjocorit, l-am iertat, l-am iubit”

Citește și: Mihaela Runceanu, solista ucisă în floarea vârstei, ar fi împlinit 67 de ani. Filmul crimei care a îngrozit România